my Friends

click2 laaaa

Friday, August 31, 2012

Testing

Testing since i dah type banyak2 td tapi asyik takleh post.so,sudah delete itu bloggerroid and pakai yang ni plak nak tgk ok ke x

Wednesday, August 29, 2012

Hussein niiiiii

Assalam semua.

camne mood keje? dah datang balik? ke dah mood nak cuti semula jumaat nih? hehehe. now Hussein dah 3month 2weeks. sangat suka sengih kat orang. dah pandai agah2 dah. semalam my friends datang melawat. lama tak jumpa, borak2 ar. suka btol Hussein tengok orang berborak. macam orang sembang ngan dia plak. hikhikhik

sekarang ni, ada satu perangai Hussein yang i kurenggg suka. bila tengah breastfeed, die sibuk nak lepaskan nipple and tengok muka i pastu sengih2 ajak sembang! aduyai anakkk..kalo kat umah,ok la. buatnye tengah nursing in public, pengsan i. dahle sekarang ni dah pandai takmo selubung2 ngan poncho tu. nakal tau ini budak, nak usik2 mak dia. banyak kali die buat. i nak marah pon tak jadi. nak tergelak jer lebey. huhuhuhu

Raya Aidilfitri 2012


haha! nak jugak selit gambar raya Hussein tengah tido. nanti Hussein dah besar, tengok gambo die sume tengah tido. hikhikhik



Monday, August 27, 2012

raya aidlifitri 2012

Assalam semua,

Selamat hari raya, maaf zahir batin! amacam raya mommies semua? mine, macam full schedule sepanjang minggu. Hussein pon nak cranky je sebab penat beraya. ramai tegur sebab dorang excited tengok hussein pakai jubah. dorang tak sangka ada jubah untuk baby sekecik hussein.hehehehe. tapi, i tak bagi hussein pakai seluar yang dapat sekali dengan jubah tu sebab getah kat pinggang dia terlalu ketat.so, i pakaikan dia short putih. campur western cket.hahahaha. tapi, yang sedeynyaaa, takde gambo raya husseing pakai jubah kat i. hukhukhukhuk. dah pegang hussein, celah mana plak i nak pegang camera.abahnyer plak sibuk watpe ntah,sedey btol!sentap i! now, tengah tunggu pic dari camera bapa saudara sebab die banyak amek gambar masa raya aritu.
excited pagi raya 2012
tengokla, excited sungguh muka Hussein kan. macam tau2 ja aritu ari raya.awal dia bangun. kul 8 dah bangun. selalu kul 10 lebih baru bangun.bangun pon sengih2 ja.hehe

1st day-jalan raya
ni jalan raya ke tido raya ni hussein?mana taknyer,sampai umah orang je, lepak2 jap pastu tertido. ni nampak cket la collar jubah die. tak nampak full sebab i bedung tangan dia ngan napkin. kesian hussein, penat sungguh dia. nak tido pon asyik terganggu ja sebab kena angkat dukung sana sini. hehe

us raya Aidilfitri 2012
ni je la gambo sefamili yang ado. tu pon, sebab cousin hubby tolong tangkap kan. masa ni dah malam, dorang datang ebraya umah MIL. so, pakai pon dah serabai.Hussein pon dah tukar baju seksi. hikhikhik.yup, that's me. debab kan? and baju raya kitorang takde color coding. sebab sume men blasah je,recycle.

pagi raya kedua
tengokla, nyenyak hussein tido. pagi raya kedua tu, dia bangun lambat. penat tak tau nak cakap agaknya. tapiii dalam penat2 tu, hussein dapat banyak duit raya tau.alhamdulillah, rezeki hussein.pasni kita bukak akaun asb ya sayang. disebabkan masing2 penat, kul 2pm baru bertolak balik penang, my hometown. mana tau, jem gegile punya. dekat 8jam baru sampai penang,tu pon mainland je. nasib baik my parent's house kt butterworth je, if not pengsan nak redah bridge plak.

malam pertama, gigih lagi hussein tido takde aircond. tapi pegang badan dia berpeluh2.dahla kena bedung kan.malam kedua, dia hijack bilik tok n tokwan dia p tido situ.sekali ngan i la.hubby tido sorang2 kt bilik kitorang. hikhikhik. tengok la pic bawah, lena sungguh dia tido.almaklumla sejuk ja kan. tok hussein kesian tengok dia kena heat rash,tu yang siang2 pon nak on aircond untuk cucu. aduhai...

hussein tido lena
balik penang jap je. dua malam ja kat sana. i tak sempat pon nak balik kampung tengok kubur arwah tok. sampai penang pon dah lambat sebabkan traffic jem kan.sebenarnya takde kekuatan jugak nak balik kampung.tengok umah tok orang len yang duduk. kang tibe2 nanges kat situ, pelik plak suma orang. huhuhu.

Hussein borak ngan tok
masuk raya keempat, barulah Hussein nak borak2. agaknya before that, tengah adjust lagi kot sebab ni first time Hussein balik penang. barulah dengar suara dia excited borak2 ngan tok dia. baru tok dia tau Hussein ni kepochi, rajin berborak. hehehehe. tapi, petang raya keempat tu kitorang dah nak gerak balik dah. gerak dalam kul 2pm jugak. hujan all the way and jem lagi! aduhai, asyik2 sangkut jem jer.penat doo. 3jam setengah baru sampai ipoh. then, kitorang buat keje gile terus naik cameron. hikhikhik.nak book hotel, sume dah fullbook.kitorang hijack bilik bapa sedara kitorang. dorang tengah holiday kat sana,bilik dorang besar. hussein suka gila dapat naik atas tu sebab sejuk kan. terkekek2 dia gelak,good mood gitu.

hussein first time at cameron
tengok la, die tido jer. tengah jalan2, i bukak hud jaket dia tengok die tido. sedap sungguh! sempat la berjalan2 pegi makan strawberi and cactus valley. ye la, satu malam je kan. now tengah plan nk pegi lagi. proper holiday. tengah cari good deal tapi nak p tempat sejuk2 je macam cameron ke,fraser's hill ke. genting not in the list sebab tempat orang main judi. takmo bawak hussein p tempat macam tu time dia kecik2 nih. dah besar cket, akan dipertimbangkan.

turun dari cameron je, sampai umah, dah magrib. mandi2,lap badan hussein, tukar baju then kuar beraya lagi.
hussein takmo senyum
tengokla,hussein pon dah tak larat nak senyum2. sape la yang atur jadual beraya nih. penat doo. sampai malam tu, i balik, telan actifast sebab dah pening bagai. tido pon tido mati sampai tersiku pipi hussein. the best part is hussein pon tak sedar i tersiku pipi dia. seb baik hubby perasan, sebab dia tak tido lagi.

sabtu pon beraya lagi. i bagi hussein pakai pants macam big boy. hikhikhik.kebetulan die memang ade baju long sleeves color ijau,kire matching la. gambar bawah pas balik beraya, keletihan anakku.tido tak hengat punya

hussein looks like a big boy
semalam, ahad pon beraya lagi tapi no pics.lupe nak snap.puasa sebulan, raya pon sebulan la kan.okies, nnt dah dapat pics from sedara suma, i upload lagi ek. pic cameron, pic jalan2 raya suma. till then, take care!

p/s:fave word for this entry= penat! hahahahah

Friday, August 17, 2012

pengalaman Syawal

Assalam semua,

rasanya ini bukan entri terakhir before raya sebab i raya kat pj dulu then baru balik penang. tapi, takut tak sempat nak taip plus takut penyakit M datang, maka anggap jer la ni entri terakhir before syawal ek.

untuk kawan-kawan, silent readers(ade ke), followers, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin andai entri2 i selama ni ada mengguris perasaan, terkasa bahasa dan yang sewaktu dengannya.i suka ada blog. sebab dapat kenal kawan2 blogger lain even through maya je kan. harap2 one fine day, kita sume boleh jumpa reramai. i selalu jugak blogwalking.tapi untuk tinggalkan komen, kadang2 jer sebab selalu online kat phone je.kes malas nak bukak lappy la nih. hehehe :p

raya tahun ni, turn raya umah mertua dulu. raya sini meriah sebab raya 1st, orang datang tak berhenti-henti. then raya kedua, dorang plak jalan2 umah sedara. tapi dalam kemeriahan tu, ati kecik ni nak jugak balik penang. kalau dulu, kitorang kumpul umah arwah tok sebab arwah yang selalu masak rendang,buat ketupat bagai.masa arwah sihat walafiat dulu, siap buat bahulu lagi. owh,sedapnyer! pastu arwah suka giling inai.kadang2 gedik juga p tadah tangan suh arwah pakaikan inai. kalo kat umah plak, tolong ma buat cookies.dulu cookies yang beli, boleh dikira dengan jari. now suma beli sebab takde orang nak tolong ma buat. ye la, since i start keje, dah takleh nak cuti lelama cam masa student. balik pon btol2 nak dekat raya..pastu tolong tok gantung langsir bagai. kalau nak raya, arwah memang kemas umah bagai nak rak. basuh suma pinggan mangkuk,gelas suma.buat wajik,my fave tu..kadang2 rasa macam tak percaya tok dah takde. agaknyer sebab masa arwah meninggal, i tak dapat balik sebab kena masuk hospital. nak balik jalan2 dalam umah tok pon dah takleh sebab umah tu dah dijual atas2 sebab2 yg tak dapat dielakkan. sedihh..tak sabar nak balik g kubur arwah tok. entah i dapat control emosi tak if g lawat kubur arwah nanti.

masa my 2nd graduation.1st graduation pon arwah datang, but pic tu kat lappy plak..
masa graduation my lil bro pon, arwah follow jugak

arwah pakai tudung pink,masa engagement i

tok datang masa kenduri i sebelah hubby

dulu, masa kecik2 dari sekolah rendah sampai sekolah menengah, i rajin antar kad raya. anta kat arwah tok, kat tok sebelah abah, kat my makcik2.padahal kan, tiap2 minggu balik kampung kot.rasa best sangat bila tok simpan kad tu elok2.i missed her so much! :( ter beremosi plak.ok lah,see u in next entry.salam syawal..




Thursday, August 16, 2012

Nuffnang,apa salah i??

Assalam semua,

nak tanya la, kawan2 semua ada nampak tak iklan nuffnang i? sebab macam takde je. pastu bila i nak login ke akaun nuffnang i, ini yang keluar..


die kata account i has been disable. why? apa yang i dah buat? aneh ni. i takde amek iklan lain pon. huhuhu. pastu nak contact die buat aduan through form yang dorang sediakan, tak boleh. sebab die detect email i registered dengan nuffnang.so, die suruh login dulu, baru isi form aduan.huhu.camno ni?

Wednesday, August 15, 2012

Abang-abang Hussein

assalam semua,

smokey yang demok+debab

shirou yang gebus+nakal mulus


Tuesday, August 14, 2012

usaha gigih mak Hussein! hihihi

Assalam,

I sangat excited nk cari baju melayu untuk Hussein. wiken lepas punya la berjalan satu OU tu carik baju melayu untuk si kecik nih. padan muka i kan. last minute baru nak gedik cari. masuk jusco, ada, tapi besar. ukur kat Hussein, sampai ke lutut haa baju dia. cancel. kalo pergi pkns, sure banyak kan? hurmmm..salah tempat la i pergi...hussein penat berjalan, banyak tido jer dalam stroller. tapi die sempat poo poo dua kali. sekali, i pergi nursing room jusco which is tak best hokay sebab dalam toilet. masa i pergi tu ada sorang mommy tengah nyusukan anak dia.

 on the way pergi, Hussein tido jer. hehehe

second time g nursing room, i g kat parkson. best! siap ada cubicle bertutup untuk nursing. selesa sangat. tempat tukar diaper tu pon lembut macam sofa. takde la budak baring atas simen keras kan. ini selalu, nursing room ni asalkan ada je.so, balik dalam keadaan hampa. huhu. memang la Hussein kecik lagi, tak tau pape. tapi mak die je ngade lebih nak melaramkan anaknyer. hahaha!! biar la kalo pakia sekejap pon. untuk amek gambar, jadi la kan :p

tengok! tengah jalan2 sedap Hussein tido. padahal bising tu. hehehe

then semalam, i gigih p bangi. siap call dulu kedai tu sebab tak tau jalan. hahaha!actually nak beli online je, tapi takut tak sempat sampai plak. so, i g kedainyer terus. kedai baru sebab selama ni dorang bisnes online je. banyak jugak stok barang2 and baju melayu dorang. silap i tak snap pic kat sana. oh ya, i g kedai ni la..


banyak saiz kecik2! hehehe. maka, i pon rembat dua helai untuk Hussein. satu jubah putih and satu baju melayu johor.


yang baju melayu tu, besar. saiz 3-6mo. baju jer dah sampai lutut! hahaha! tapi i takmo p tukar sebab nak simpan. nanti raya haji, bley la Hussein pakai. hehehe yang jubah putih tu plak, saiz 0-3mo. memang ngam2 cantik je untuk Hussein. panjang jubah tu lebih dari kaki dia seinci je kot. de seluar sekali. if later on jubah singkat cket, takde masalah sebab de seluar kan. yeah! finally, dapat jugak baju raya untuk Hussein. super happy!

p/s: act, tok Hussein dah belikan baju melayu untuk dia. color kuning orange. tapi disebabkan balik kampung raya kedua, kena la jugak cari baju melayu untuk Hussein sebab nak die pakai tradisional first day raya tu, ngeeeeeeee





Monday, August 13, 2012

kisah smokey and shirou?




Assalam semua,

just want to share this ------->

"10 Things Your Dog/Cat/Pet Would Tell You..
1. My life is likely to last 10 to 15 years. Any separation from you will be painful: remember that before you get me. (Sedihhhhh. mesti smokey and shirou rasa macam ni sebab asyik kene tinggal. tambah2 sejak ada baby nih. dah tak boleh travel sama2 macam dulu. especially smokey la. dari kecik jaga dia sorang2 time kaki dia sakit, bonding tu sangat kuat. bagi makan ubat, balik tengahari bagi makan sebab die tak reti lagi makan dry food. main cak2 ngan dia sebab nanti dia bosan takde kawan nak main..i missed him :'( .. )
2. Give me time to understand what you want of me. (true. tak guna nak marah2. if cakap elok2, train elok2, konpem dorang paham. kucing ni pon ada ati, ada perasaan jugak. maybe die tak faham apa kita cakap, tapi dia faham intonasi kita. intonasi marah, intonasi sayang, suma dia faham. kalo die buat perangai, salah kita la tak train dia btol2)
3. Place your trust in me- it is crucial to my well being. (once dah bela, kena la percaya kat kucing tu. kalo tuan dia sendiri tak percaya kat dia, mesti kucing tu tak rasa ada bonding dengan tuan dia)
4. Do not be angry at me for long, and do not lock me up as punishment. (they are too cute nak marah lama2. yes, marah tetap kena marah bila buat salah. but after that, kena pujuk balik. if not nanti, lagi dia buat perangai sebab rasa tuan dia tak sayang dia lagi. nak perhatian la namanya tuuuu :) )

5. You have your work, your entertainment,and your friends. I only have you. (btol sangat2! sedih bila baca. lagi sedih bila pikir. we have our own entertainment, friends and family. boleh kuar jalan2 lagi. our cats ade kita je, tuan dia. kena yang dok dalam umah je macam smokey and shirou,lagi kesian. dok terkurung dalam umah jer. cuci mata pon tengok kat tingkap jer. tengok budak2 main kat bawah. kesian sangattt. nak bawak dorang jalan2 kat bawah, kawasan tu takleh bela pets. nak bawak keluar g playground biasa, sape plak nak tengokkan hussein. i IS SAD...)

6. Talk to me sometimes. Even if I don't understands your words, I understand your voice when it is speaking to me. (again, sedih. everytime balik umah, mesti smokey and shirou berebut2 ngiau2 mintak attention. agaknyer bertanya nape kene tinggal selalu kot. pastu nak berdukung, peluk2 cakap ngan diorang. pastu bila i masuk bilik, mesti dorang ngiau depan pintu bilik nak masuk jugak. ye la, dulu bley lepak atas katil sekali ngan i kan...nangessss)

7. Be aware that how ever you treat me, I will never forget. (teringat orang2 yang abandon pets dorang bila ada anak, bila kene push sebab kawasan umah takleh bela pets. sadisssss)

8. Remember before you hit me that I have teeth that could easily hurt you, but I choose not to bite you because I love you. (kannn? kuku dorang sikit punya tajam. dengan selamber je boleh scratch kite kan? smokey, i train die, bile dukung, jgn kuar kuku. and, die memang kalo main dengan human being, die tak keluarkan kuku. kadang2 je die terlepas kuku die tu. mesti smokey sayang i kan? hikhikhik)

9. Before you scold me for being uncooperative,obstinate,or lazy, ask yourself if something might be bothering me. Perhaps I might not be getting the right food, or I have been out too long, or my heart is getting to old and weak. (haa, yg ni pon betol. kalo dorang buat perangai tu ada la yang tak kena. sama ada dia sakit fizikal or sakit ati. kadang2 sebab die rindu kita)

10. Take care of me when I get old; you too will grow old. Go with me on difficult journeys. Never say: "I cannot bear to watch" or "Let it happen in my absence." Everything is easier for me if you are there, even my death." (your death? it's not easier for me,okeh. don't die yet ek. mami sayang kamu berdua, smokey and shirou :))



Thursday, August 9, 2012

elak swing backflow

assalam kawan2,

rentetan dari swing ku backflow aritu, maka i pon menggogle la apa yang boleh dibuat untuk mengelakkan dari terjadi lagi. dari apa yang i boleh simpulkan dan i praktikkan adalah:
  1. letak motor swing lebih tinggi dari corong pam. selama ni i letak motor tu kat bawah jer. emamng konpem2 rendah dari corong punyer la.
  2. pasang dengan ketat dan betol. pernah terjadi i pasang tak ketat, susu tak keluar pon
  3. pasang valve ke arah kiri atau kanan corong sahaja. masa back flow tu, valve i macam ke arah belakang cket. aduhai...
  4. pastikan pam tu tegak, jangan ngade nak senget2. yg ni, memang i salah buat masa kejadian itu terjadi. i tak tegakkan as usual. tu yang buat backflow tuh.
itu je yang i jumpa. kawan2, ada yang nak tambah?
p/s: bila la nak convert swing jadi double nih. en suami, boleh tolong saya convert?



Hussein puasa?

assalam semua

pagi ni Hussein bangun sahur sekali. kul 4, die celik mata sengih2. nak marah sebab bangun awal pon tak jadi sebab dah tersengih comel gitew. hahahaha!!
tengok la. muka die excited gila. camne la mak dia tak cair? hakhakhak. terus kene kiss banyak2 kali :p then, i turun bawah makan, bawak dia sekali la. turun bawah, die tegur sume orang dengan happynya. die plak yang dok sibuk agah2 orang. aduhai anak, tau tak time tu kul 4am? dah sudah makan, masuk bilik die, Hussein nak borak2 lagi. i pujuk2, bedung dia. diam plak. pastu letak je kat tempat tido dia. hussein pandang i tapi mata cam nak terlelap. hahaha!! tricknyer, bedung! hussein kalo nak tido, kene bedung. pastu sejuk2 plak kan sebab aircond tak off lagik. maka mata dia memang senang je lelap. memang die lelap pon. hikhikhik. 

tapiiiii, kul 6.30 am, Hussein bangun lagi! abes la. dahle baju kurung tak iron lagi. i layan dia jap, then susukan. tengok la muka excited Hussein :D

alhamdulillah, lepas susu Hussein tido balik. baru la i boleh datang keje dengan senang ati. keluar umah lambat tadi, tapi sampai opis cam biasa. sebab jalan clear. alhamdulillah, Allah permudahkan journey pagi tadi :)

nak citer part sedey plak. pagi ni pump susu dapat 7oz je. huhuhu. slalu 8-9oz. tak pernah kurang daripada tu. harap2 2nd session dapat lebey lagi la. tapi selalunya 2nd session tak banyak sebab bulan puasa ni tak makan kan. still praying hard..adakah sebab pagi tadi i minum kopi o ek yang sebabkan susu kurang? hurmmmm

Wednesday, August 8, 2012

Swing backflow laaaaaaa

asssalam semua,

patutnya arini wordless wednesday kan? tapi i nak jugak buat entry. erm, selama hampir 3 bulan ada Hussein, i pakai medela swing untuk pam susu. alhamdulillah, setakat ni susu untuk Hussein masih mencukupi. tapi, i ni pemalas nak pam. bad habit btol. kalo tengah cuti, ade kat umah, i pam sekali jer. pastu time keje, i pam dua kali je. patut 3 kali sebab hussein minum 3 kali sepanjang i keje. setakat ni, alhamdulillah.dapat la 12-14oz sehari.

ada sekali tu, pam i backflow! huhuhu! panik i. rasanyer sebab susu dah let down, tapi i tak tekan 2nd phase button. terus off pam. cik b tengah membengkak, so i marmet je. i memang tak reti marmet tau. first time marmet dulu, dapat tak sampai 2oz pon untuk both sides. ni kira pasrah jer la. ni la hasil i marmet for second time
alhamdulillah. ni for both sides tau. ada jugak rezeki Hussein. then, i panik plak camne nak buat dengan swing yang backflow tuh. puasla google tenet sebab manual dia tertinggal kat umah. now, im staying kat umah MIL. then, jumpa cara untuk ebrsihkan motor swing. i memang risau gila if susu termasuk dalam motor swing. sedey weyh. memang satu ari tu i monyok. meroyan kat fb, meroyan kt twitter. huhuhu.sampai nak p kedai dah, nak cari avent manual.seb baik tak p lagi. okeh, ni cara2 nak bersihkan motor swing. 

"IF MILK ACCIDENTALLY GETS INTO THE MOTOR - SWING BREASTPUMP


  1. Remove battery compartment cover from bottom of motor.
  2. Remove small, black foam piece from bottom of pump.
  3. Rinse the foam piece with clear lukewarm water, and squeeze out excess water.
  4. Allow to dry thoroughly before inserting back into pump. 
  5. Pour about 2 ounces of warm soapy water into a container.
  6. Connect the tubing to the motor, leaving the other end unconnected.
  7. Connect the power cord to the motor, then plug into electrical outlet (do not power with battery).
  8. Hold the end of the tubing that is not connected to the pump in the container with the soapy water.
  9. Place the motor over a dry sink and switch on. The water will pump through the tubing into the motor and flow out through the opening beneath the battery cover. Allow it to pump until all the water has been flushed through.
  10. Repeat this procedure again with 2 ounces of warm clear water.
  11. Leave the motor switched on for an additional 3 minutes so it dries completely.
  12. As soon as the foam piece is dry, put it in place again, and re-install the battery compartment cover.
If necessary, clean the pump kit according to cleaning instructions."
*taken from this website

so, i buat la ikut step2 kat atas. alhamdulillah, my swing works perfectly. rupanya boleh cuci motor ni. ingatkan kena anta servis jer. bagus la swing ni. i loikeee. tak tau plak ade hole kat belakang pam tu. tapi, i still nak avent manual. nak jugak manualnya. tengah timbang tara antara avent manual or medela harmony. dalam masa yang sama, macam nak convert swing jadi double pump. hurmmm.. tunggu i dapat diploma dalam dunia nursing nih. then only i beli manual. mampu ke i menahan diri daripada membeli sampai dapat diploma nih?

Sexy lips!

assalam semua

semalam MIL cakap Hussein buat perangai. die taknak tido. tido kejap, then bangun. pastu nak berdukung je. entah nape entah. agaknyer sebab nak bertukar bulan ker? i sampai umah semalam pon, dia tido la kejap. then bangun nak borak2 pastu nak ebrdukung. i takmo dukung, i ajar die tummy time! hahahah! mak dia mengelat. i pusingkan dia bagi meniarap. suka dia berkayuh especially kaki dia. laju sungguh. tapi, kayu2 tak gerak pon! hahaha. lawak sungguh! arini kalo buat lagi, i amek vid eh. semalam nak amek vid, tapi terlupa sebab leka monitor dia takut dia penat, sembabkan muka kat katil, lemas plak kang. rupanya dia suka. dua tiga kali i terlentangkan dia balik, dia marah. nak swimming lagik! sampai la nak tido semalam. die marah2 nak tummy time lagi. i bedung dia, then i tido jer sebelah dia even die tengah merengek2 mintak dilayan. last2 die tertido sendiri. hikhikhik. kesian Hussein. nak buat camna, mata kamu tu dah macam panda dah. takmo tido sebab sibuk nak main. die tido sepanjang malam, tak bangun.dekat kul 10mlm baru dia tido. then, kul 4am, dia tak bangun lagi, i bagi ja susu. die minum susu sambil mata pejam. alahai anakkkk.tengok la muka dia tido pas susu dalam keadaan pejam


hahaha!! sexy lips uollz! nak lawan angelina jolie ke? ngehngehngeh :p pastu i dah siap nak g keje, 5min lagi kul 7, dia bukak mata sengih2 kat i. alamak! nape plak dak tecik ni bangun awal sangat. maka, i susukan dia lagik. hehehe. terlambat cket i datang keje arini tapi punch card still tak merah. alhamdulillah, pas nyusu, Hussein tido balik :D

tido ke flying nih?

assalam,

just nak post ini sahaja

aduhai anak! ganasnya kamu tido. sampai tercabut stokin tu. padahal mak dah bedung ketat2 dah. bestnyer tidoooo! hehehehe


Tuesday, August 7, 2012

Alia Haryanie..

assalam semua,

baru terjumpa one blog ni. tak sanggup nak baca sampai abes. mommies pergila ke blog ni dan baca sendiri ya..

http://aliaharyanie.blogspot.com/

Alia Haryanie ,seorang ibu tunggal yg masih muda
Yang menghidap penyakit saraf ,ditinggalkan suami plak tu
Kalau baca kisah Alia Haryanie , memang sangat2 menyayat hati
Mana sakit..mana anak lagi, memang sungguh sedih 
Bagaimana anak2 dengan ibu yang sakit 


Nak baca kisahnya >> Alia Haryanie

Jadi sebagai hamba allah yang perihatin 
Marilah kita bersama-sama meringankan bebannya , 
takdpt banyak sikit, pun mencukupi ,janji kita ikhlas
 
Maybank Acc No :553104558862)

(Akaun bersama dengan Ibunya, Asiah bt Haron)

RHB Acc No : 16213900067447
Nama : Haryani Binti Mat Hussin
 
info diatas i ambil dari blog ini kerana tak mampu nak baca blog yanie sampai abes sebab sedih sangat..


Hussein, jom baca buku!

assalam semua,

Your 2-month-old: Week 4

How your baby's growing:

"Reading to your baby, even at this young age, will pay off. Hearing you read helps your baby develop an ear for the cadence of spoken language. Varying the pitch of your voice, using accents, and singing will make the connection between you and your baby that much more interesting.

If your baby looks the other way or loses interest while you're reading, just try doing something else and give her time to rest. Take your cue from your baby's responses.

You'll find plenty of good books to read to your baby — such as Goodnight Moon, Good Night Gorilla, and The Big Red Barn. Choose board books that have large, bright pictures and simple text — or even wordless books with pictures for you to narrate. At this point you don't have to be slavish to age guidelines. Books designed for older children can captivate a baby if they have clear, crisp images and bright colors.

Why is reading to my baby good for him?

Reading will help build your child's vocabulary, stimulate his imagination, and improve his communication skills. In fact, the more you speak to your child from the get-go, the better it is for his growth and development. Studies have shown that language skills — and even intelligence — are related to how many words an infant hears each day. In one study, babies whose parents spoke to them a lot (an average of 2,100 words an hour) scored higher on standard tests when they reached age 3 than did children whose parents hadn't been as verbal. A running commentary on the state of the neighborhood during your walk and naming your child's body parts as you bathe him are good ways to chat. Reading is one more fun way to add variety to your verbal interactions.

What should I read to my infant?

For the first few months, your infant will be picking up on the rhythm of language — rather than the content — as he hears you speak. So when it comes to reading materials, anything goes — children's books, a magazine, or even that novel you've been trying to finish.

Your baby may be fascinated by pictures with bright colors and sharp contrast, though, so stock up on board books and picture books, too."
 *taken from babycentre.com

wahh, dah boleh start membaca untuk Hussein. erm, kene cari books plak la pasni. abahnyer, take note please..
"What should I do if my baby is losing hair or has a bald spot?
Baby baldness is usually caused by your baby's position and not by a serious health problem. Babies who tend to keep their head in the same position, rub it against the mattress, or bang it against the side of their crib may have more hair loss. This stops as your baby grows and replaces old habits with new, exciting behaviors. Babies born with lots of hair often lose it as hormone levels drop. It's very rare for a baby younger than 6 months to have other causes of hair loss, such as ringworm or the autoimmune disorder alopecia areata.

When will my baby's hair grow in?
This is hard to predict. Most babies will have two separate crops of hair before their first birthday, but the timing for hair loss and regrowth varies greatly. Some babies have new hair grow in soon after the old is lost, while for others it seems to take longer. The color and texture of this new hair may be significantly different from the hair your baby was born with."
  *taken from babycentre.com

okeh, kepala Hussein memang botak bercapuk2. sana botak, sini botak. tak sekata. ni la akibatnya tak cukur kan. kepala dia cukur bantal. tu yang tak sekata tu. cian anak mak ye. nak cukur, i tak berani. camne ek? huhuhu. harap2 pasni rambut hussein tumbuh cepat la..



hussein 3 months! (lagi dua ari daaa)

assalam semua!

first day keje for this week! lagi dua hari, Hussein will be 3 months old. rasa sekejap je anak mak nih dah besar. hehe. semalam jugak for the first time, i bukak mittens Hussein sepanjang ari. memang tak pakai langsung. mula2 rasa sejuk jugak tangan dia sebab dia tak biasa. dah bukak mittens ni, asyik la dok masuk jari dalam mulut. camno? pastu i dok tunjuk tangan i gerak2 depan dia. Hussein tengok tangan i gerak2, dia pon gerakkan tangan dia. pastu die tenung jari2 dia gerak sampai muncung mulut, dahi plak berkerut2. comel! rasa nak amek vid semalam tapi mana ntah letak phone time tu. ngeee. 

pastu kan, masa i tengah nak salin diaper dia, tiba2 dia menjerit nangis sakit. meamng nangis kaw2 punya. i tiup2 tangan dia, pujuk2 dia, baru dia senyap. rasanya kuku dia tercucuk gusi kot. tak pon dia tergigit jari sendiri. klaka! hahahaha. tak sanggup nak gelak time tu, tapi serius klaka :p

and buat first timenyer jugak, sabtu lepas Hussein g alamanda jalan2. 1st time pergi mall. sampai kat alamanda, dia tido. memang dia tido je dalam kete. masukkan dalam stroller pon dia tido. tambah dengan dalam mall yang sejuk2 tu kan, lagi sedap la dia tido. bising2 tu takde hal untuk dia. dia memang suka tido bising2.

tengok la, sedap je dia tido dalam kete. pastu bley sambung dalam stroller plak..


takde berjalan sangat pon. i just masuk anakku and mothercare tapi tak beli pape. then, masuk toys r us belek2 toys for hussein. abahnyer plak belek2 toys untuk dia. huh? orang belek untuk anak lerrrrrr. last2 i beli soft toy sebab nak bagi Hussein belajar pegang2. masa tengah belek2 barang tu, ada sorang budak pompuan datang kat stroller Hussein. ingatkan dia nak belek toys yang dekat rak, rupanya dia main toys Hussein yang i gantung kat stroller tu. hikhikhik. klaka plak rasa. budak2 kan, mestila tertarik ngan toys, ye tak? hehe

then, masuk carrefour, i cari barang nak masak. pas beranak, i macam suka nak test2 resepi. before nih, jangan harap le i nak masuk dapur ye :p kat dalam carrefour plak, ade dak boboi datang pegang pipi hussein. parents die kate boboi tu suka baby. hahaha!! father dia dah amek dia pon, dia lari datang kat Hussein lagi. cute! pas bli barang, terus chow jer sebab hussein pon dah lapar nak susu. nak nip kat ctu, tapi tak jumpa tempat nak duduk plus tak tau nursing room katne. sekian citer hussein berjalan2 for the first time. banyak tido dari berjaga. hehe. maybe ade yang marah i bawak budak kecik g mall tapi bagi i bukan selalu pon. beside kalo dok berkurung dalam rumah je, tak kuar, nanti immune die tak kuat la sebab tak pernah kene test. bley tak i pikir camtu? hikhikhik

Friday, August 3, 2012

posto! posto!

assalam semua!

 semalam parcel ini sampai kat opis..
first time shopping kat bbstore nih. cantik kotak die. logo macam baskin robbins. apakah? hehehehe. selalu i shopping kat littlewhizz je. kali ni sebab barang yang i nak tu kat littlewhizz dah abes stok, so terpaksa cari tempat lain. gigih kan? hahaha!! tapi, website die ade prob la. i takleh nak checkout kan barang. so, terpaksa berurusan dengan customer service dia melalui emel. agak was2 jugak sebab takut barang tak sampai kan. pastu die pakai courier yang i tak biasa. nama courier dia TAQBIN COURIER. pernah dengar tak? tapi bagus orang yang hantar ni. antar arini, esoknyer dah dapat. and dekat-dekat nak sampai tu, die kol dulu tanya ade ke tak. kalo poslaju, selalu i kena tunggu dua ari. yes, i memang tak sabar orangnya. once payment dah buat, i nak barang cepat2. hehehe

entry ni sebab etty de tanya ape yang i beli. yes, i memang selalu shopping online. dah kurus dah akaun i. hukhukhuk. what to do, barang Hussein suma comel2 plus i rasa benda tu perlu. :p

barang yang pertama, fold & go diapering kit. haha!! nak gelak dulu. ini bukan keperluan. ini mengada2 namanya. it's cute, it's PINK! and terjadi one time kitorang lupa bawak changing mat, then terpaksa alas dengan swaddle die. dahle swaddle die nipis, kesian Hussein kene baring atas changing station yang keras tu. and kat bbstore adalah yang termurah rm39.90. harga asal dia rm59.90. tu yang terus sambar. ngeeeee



barang yang kedua, car shades. haaaa, yang ni keperluan,okeh. kesian Hussein naik kete, silau mata dia sebab panas. dalam pek ni ada dua shades. price dia rm44.91. dah lama dah nak beli, tapi dok tertangguh. nak tunggu keluar shopping ngan abahnyer, memang lambat laaa jawabnyer. so, i kena la cepat bertindak kan? hahahaha!! alasan mau shopping :p



haaa, barang yang ketiga ni half2. keperluan jugak plus maknyer yang ngade2. mainan stroller fisher price. ade je yang kecik2 tapi mahal jugak. so, baik amek besar cket kan. tak bukak dari kotak lagi sebab hubby tak bagi bukak. padahal maknyer dah tak sabar nak bagi Hussein main2. die dah pandai tengok benda2 color striking and berbunyi. price dia rm44.91. pasni misi mencari mobile musical cot. tapi kene tunggu dulu la sebab maknyer dah abes bajet. hewhewhew


then, ade lagi satu barang yang i tak snap gambar. The First Years: Infant Comb Brush. hahaha! kesian Hussein kan. mak dia slumber je tak belikan dia sikat. selama ni i siakt rambut dia guna tangan ja. rambut baby kan halus mulus kan. harga dia rm13.41. ada sikat lembut and brush. buat masa skang ni, pakai brush la sebab dia kecik lagi kan. next, maybe nak cari benda yang gosok gusi dia tu.

last but not least, nak jugak tepek gambar terbaru Hussein. i snap semalam. dia dah makin aware dengan tangan kiri dia plak. tengok la, sampai berbuih mulut main air liur sambil dok usha tangan sendiri. semalam die dok test2 ngiring. tiga kali die mengiring sendiri. before ni, die mengiring time tido tanpa die sedar kan. now, die buat dengan sengaja. dah nak belajar meniarap ke yang? hikhikhik


okies, tata. sambung buat filing ya. baru dapat keje. takde la bosan sangat kan. hehehe. pasni, nak kena buat bloglist plak. haiiii la malware...


Thursday, August 2, 2012

The requested URL "/", is invalid.Reference #9.3e556acb.

assalam semua..

sejak masuk keje, ari selasa lepas i takleh login facebook. hahaha!! takleh login facebook plak yang i risaukan eh.hihihi. takde la, takleh bukak langsung, susah la i nak jenguk2 ke fb KIM. bila bukak jer naik error camnih

The requested URL "/", is invalid.Reference #9.3e556acb.1337250952.21c9cc69 

then i pon gigih la do everything. clean kan registry from malware bagai. pon tak jadi jugak. pastu terpikir nak google error tu. jumpa solution kat one of the blog. ni link dia.. Chin's Girl. ni solution dia:

  1. pergi ke folder "C:\Windows\System32\drivers\etc"
  2. bukak fail hosts guna notepad .
  3. Copy kod kat bawah pastu paste kat fail hosts tu
    203.106.85.66 www.facebook.com
    203.106.85.66 https://www.facebook.com
  4. jangan lupa klik save untuk save fail hosts
  5. tutup browser 
  6. bukak browser baik dan cuba akses lagi sekali facebook tu
for me, it works wonderfully! hehehe 



My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers