my Friends

click2 laaaa

Thursday, February 28, 2013

Hussein good boyyyy

Assalam,

Selalunya nak tidokan Hussein,kene paksa. Baik malam,baik siang. Kene kepit tangan,peluk pastu hussein akan nanges bagai nak gila. Gaya nanges macam orang pukul.

But,dah dua malam hussein good boy. Macam semalam, i just tepuk2 bantal ajak tido. I tengok muka dia dah ngantuk. Pastu die dok pusing2 kat tempat tido die,sengih2 sambil tengok i.i pejam je mata sambil intai die cket. Terus datang park kepala die atas bantal sebelah i and lelap mata. Amek masa la die nak lelap.mata. but, i dont have to kepit dia semalam. Just peluk2 sayang gitu. Oh,bahagianyaaaaaa



Baju ni dah lama terperap. Tengok lengan pon macam dah senteng. So,bagila pakai untuk tido. Comelnyaaa! Matila,puji anak sendiri. Aci la kannn.hehehehehe

posted from Bloggeroid

Wednesday, February 20, 2013

Hussein 9months!

Assalam,

Lama tak jengah kat sini. Busy sikit la. Diam tak diam, Hussein dah 9months! Cepatnya masa berlalu..

Last weekend,pergi checkup Hussein. Dapat last jab for pneumococcal. Now,he dah pandai dah. Puas i tepis-tepis ajak die main masa doc nak prepare the ubat n jarum. Terjenguk-jenguk die nak tengok jugak. Pastu baring atas katil doc tu,nanges. Dah tau nak dapat sakit kot. Padahal before masuk jumpe doc,die happy je.hehehe



Tengok la,kaki macam big bos. Hikhikhik.tu lepas jab,dah tenang cket,i letak dalam stroller.

Milestone 9months
-panggil mak bila nak suruh help je. Tambah2 bila kene marah ngan abah die
-dah pandai stranger anxiety. Kalo nampak i or MIL, memang taknak orang len dah. Mula la nanges ngade2
-pandai nanges kuar air mata bagai.padahal bukan sakit pon,ngade nak suh orang dukung.hikhikhik
-dah start rendam dalam pool,tengah nak ajar floating.tapi now musim hujan,so macam terbantut cket..

Wishlists untuk Hussein
Ni nak die yang ngengade,anak tak kisah pon.lalala. i nak stroller baru untuk Hussein. Hurm,tgh consider combi well comfort or spazio. Nak yg ringan n kecik,bley masuk boot kete ku yang comel itu.hihihi
And, i nak carseat baru jugak.tapi yang ni, nak masuk contest la. Aritu,terlepas carseat ferrari.sedey sbb tak menang.takpe la,cde rezeki.hukhukhuk..

Ok,later sambung sebab i dah nak start keje. Daaa

posted from Bloggeroid

Thursday, February 7, 2013

free ride!

Assalam,

berhutang satu entry on cpr choking. tapi nak share dulu video nih.kelakar amat, and cute yang amat. asyik dok ulang tengok je. hahahaha



damn cute man! hahahaha


Wednesday, February 6, 2013

CPR for infant

Assalam semua,

a few weekends ago, i and SIL pergi join kursus CPR for infant kat damansara specialist. sekejap je, setengah hari je. bayaran dia rm60 per couple. notes die i tak snap so, i amek dari pakcik google lah ek.

masa kat kursus tu, all the nurses sangat la friendly and very helpful. kebetulan kitorang berdua je peserta yang ada. nurses ada 5-6orang. siap dengan makan pagi ya. hehehe. so, nurses banyak la share citer ngan kitorang cakap diorang banyak terima kes baby choke. ada satu kes tu, mak dia suap roti sikit2 tapi tak check anak dah telan ke tak. rupanya anak die tak telan, die kumpul  and nak telan sekaligus. terus tercekik budak tu umo dia 3 tahun kalo tak silap. and if anything happen, 4minit yang terawal adalah sangat critical. sebab if survive pon, bila oksigen tak sampai ke otak, boleh buat brain damage tau.

ada satu lagi kes, tersedak susu. mak dia dah abes bagi susu, dah burp kan, dah tengok anak tido lena, pegi la buat keje. after 1 hour, pegi tengok balik, badan anak dah biru! so, langkah keselamatan, lepas bagi susu, kalau anak tido, bagi dia tido mengiring. so, kalo ada susu ke ape, akan meleleh keluar.

so, what to do if tiba2 nampak baby dah biru, tak bergerak?

  1. tampar-tampar kaki baby, panggil baby kuat2, "Hussein, Hussein are you okay?"
  2. kalau takde respon, ask somebody panggil 911
  3. then tengok ada tak pernafasan. tengok kat dada baby. check kat bahagian dalam lengan baby, boleh rasa pulse kat situ OR dekatkan pipi ke hidung baby untuk dengar pernafasan sambil mata jeling ke dada baby.
  4. bagi pernafasan mulut ke mulut. tiup ke dalam mulut baby sambil tengok dada dia. masa tiup ni, sepatutnya dada dia naik sama macam tengah bernafas. mulut kita akan cover mulut and hidung baby sebab mulut dorang kan kecik. buat dua kali hembusan
  5. pastu compression. press guna jari telunjuk dan jari tengah kat area tengah2 dada betol2 bawah dari garisan antara nipple baby. tekan 30 kali. kedalaman nak tekan kira2 4cm kedalam
  6. pastu check balik breathing macam step 3. complete 1 cycle. kena repeat 5 cycles.
  7. after 5 cycles, call 911 if kite sorang2 time tu. then repeat again pernafasan mulut ke mulut and compression

pic source from google


nak lagi paham, tengok la gambar kat atas yang i cilok from pakcik google ya. or lagi best kalau ibu2 pergi join class ni. entry ni buat i refresh balik memory masa belaja tu. ye la, benda kalau tak praktikkan nanti lupa. nurses tu cakap selalu yang join benda2 macam ni orang yang bukak nurseri. tapi elok jugak kalo orang yang jaga anak kita tau benda ni, tak rugi kannn

next enrty on choking plak. berkait sebenarnya dua benda ni, tapi panjang sangat plak entri kalo letak dua2 sekali.

till then,tata



Tuesday, February 5, 2013

Hussein's milestone

Assalam kawan2,

dok buat ape tu? bizi ke? hurm, Hussein dah nak masuk 9 bulan. kejap je rasa dah makin besar ini budak. ikut babycentre cakap


"A baby who can stand with the support of a chair or by holding on to your fingers is not far from being able to stand alone. Most babies take their first independent steps around their first birthday, but this is one milestone with a huge range. Some babies walk as early as 7 or 8 months, while others, who are also perfectly normal, don't start strutting their stuff until 18 months."

hurmm, Hussein memang dah berdiri sendiri tapi pegang kat kerusi or tangan i la. sume benda die nak pegang sebab nak berdiri sendiri. in fact, ahad lepas, Hussein KEJAR Siti dia sampai upstairs. die crawl tangga tu sampai atas by himself! tapi masa tu i jaga belakang la sebab takut die lost balance ke ape kan. sampai atas i angkat die, abes lutut die merah sebab jauh sangat 'perjalanan' crawling die tuh. hahaha! sian dia. lepas tu, terus nanges sebab muscle strain kot. i urut2 sikit kaki dia. tu la, masa naik tu, tak hengat kan :p

abah Hussein selalu proud sebab cakap die dulu umo 9 bulan, dah panjat grill. Hussein belom 9bulan lagi dah panjat tangga okeh! Hussein menang! yeahhh! Mak dia memang kalah la sebab mak dia ni setahun 4 bulan baru bley jalan :p

dah boleh berdiri tu, die takut nak duduk balik. sebab bila berdiri pegang kat kerusi, dia rasa macam tinggi. banyak kali i tengok die try nak duduk sendiri tapi takut. last2 nanges mintak tolong. lawak sungguh! terus i teringat video adelia mintak tolong kan mak dia, piya. sungguh la same case. hikhikhik 

ok la, dah abes melalut. lain kali sambung lagi ya :)

pic masa raya puasa. Hussein baru 3bulan, nampak kecik ja kan. siap pakai jubah tau! tapi orang ingat die pakai dress. hahahaha!!

Sales everywhere!

Assalam semua,

Arini nak sharing is caring. lama dah tak buat. hehe. yang pertama,

Mom’s Care is having its Baby ProductsClearance Sale now. Enjoy discounts up to 60% on baby clothing, baby accessories, feeding items, toys, travel items and many more.

- Brands that offer are Philips Avent , Little Bean , Simple Dimple , Vtech Baby , Growin’ Up and many more.

- Get 2X UPoints for any purchase with ONECARD.

- While stocks last.

- Terms and conditions apply.

- Call at +603 7724 1121 for more enquiries.

Company: Mom’s Care Malaysia


Date: from 1st February 2013 to 17th February 2013

Venue:
S-317, 2nd Floor, New Wing , 1 Utama Shopping Centre , Petaling Jaya , Selangor ( Next to Starship Galatica )

 ada sape yang dah pergi ke? menarik tak barang-barang dia? sharing yang kedua,

Baby Outlet is having its Warehouse Sale now. Enjoy discounts on baby products , toys , children products , baby apparel s, kids fashion and many more.
- Brands that offer are Fisher-Price , Doraemon , PetPet , Sesame Beginnings , Classic Pooh , Drypers , Pureen , Dora , Esprit , Graco , Little Bean , Anakku , Bebe , Disney , Transformers and many more.

- While stocks last.

- Terms and conditions apply.

- Call 016 666 0310 , 016 2100 251 , 013 2475 111 for more enquiries.

Company: Baby Outlet Malaysia

Date: from 23rd January 2013 to 8th February 2013

Venue:
Baby Outlet, 5 & 7, Jalan PJS 11/1, Bandar Sunway, Petaling Jaya, Selangor

yang 2nd ni dah lama. maybe ada mommies yang dah pergi. any review to share? tapi, i teringin nak pergi baby outlet nih punya. hurmmm, sempat ke ek? sebab weekend ni dah nak balik kampung. baju Hussein pon banyak yang dah kecik. hurmmm

pic and story credit to everydayonsales.com




Monday, February 4, 2013

Hussein's 2nd time in pool

Assalam semua,

ahad lepas, adalah 2nd time hussein belajar berendam dalam pool. hehe. kali ni lebih baik sebab air suam2 gitu. i pon tak sure kenapa air pool tu suam-suam macam tu padahal jam baru pukul 8.30pagi. hussein turun dengan abahnya sahaja. i duduk tepi pool jadi jurugambar tak bertauliah. hikhikhik

masa ni abahnyer pegang bahagian bawah badan. nampak macam dah berani sikit la.

ni memang abah die dah lepas terus. bagi die pegang sendiri tepi pool tu.
cakk! sempat lagi tu tengok camera. hehe. muka macam dah ala2 sejuk dah tu. sebab dah 15minit kot dalam air. tambah plak pagi ahad lepas, takde matahari sangat. redup je.
ok, hussein dah sejuk. makanye bungkus die ngan towel, terus balik rumah. oh ya, aritu ada promise nak tunjuk swim diaper kan? tengok kan link ni ek

http://www.fabulousmom.com/catalog/product_info.php?products_id=1335

rupe die macam spendar. just to trap poo poo je, die tak serap air kencing ya.. swimming suit tu konon-kononnya nak bagi hussein kurang sejuk. sebab nak beli body warmer, mahal sangat. dahle takleh terbesar or terkecik, kene ngam2. bape lama plak boleh pakai kan kalo camtu? huhuhu


Friday, February 1, 2013

Driver F1 termuda! Hahahaha

Assalam semua,

Selalu dok tunjuk hussein baik je kan? Haaa,ni nak tunjuk plak time mood kurang baik



Still comel tak?hahaha! Ni nangis sebab kena dok dalam carseat. Kadang-kadang even dah biasa dok dalam carseat, nak jugak buat perangai takmo duduk. Nak pi duduk depan,kat stereng. Nanges sampai keluar air mata. Sekarang memang pandai nanges berair mata camtu.sedih sangat la tu ek? Selalu biar je nanges.angkat pon bg susu,then letak balik pastu i pura2 tido.hahahaha

Syok boleh pegang stereng. Macam pandai drive je. Dah besar,de lesen nanti bawak mak abah jalan-jalan ye nak. La ni,bagi mak abah bawak kamu jalan-jalan




Nak tekan panel meter tu tapi tak sampai.haha! Berangan sungguh!


Sukanya dia!

Ok now mak dah rindu kamu dak tecik.aduh,cepat la pukul 5pm. Oh ya,arini abahnyer pon balik dari outstation. Double happy! Lalalala

Till then,tata!

posted from Bloggeroid

favourite hussein

Assalam,

hussein ada habit tengok tv yang pelik. i bukak baby tv, upin ipin,die layan tapi sekejap2 je. pastu i bukak cartoon lain macam barney, sesame street lagi la die buat derk je. tau tak pe yang die suka?


haaaa, ni la die. law and order. pantang la dengar iklan ke, atau memang tengah cite law and order, tengah main mengadap lain pon konpem akan toleh ke tv. siap berneti main tu punya nak tengok tv time tu. pelik tak? bagi i pelik. huhuhu. pastu die suka sangat tengok cite ni sebab banyak orang bercakap. ye la, memang cite ni bercakap tak henti-henti kot. die ingat orang dalam tv tu cakap ngan dia. hahahahah! perasan sungguh anak bujangku ini :p

pe yang anak/baby anda suka tengok kat tv?

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers