my Friends

click2 laaaa

Wednesday, November 30, 2011

18 weeks~

Assalam semua!

genap 18 minggu baby berumah dalam tummy vee. jumaat lepas, g checkup, Alhamdulillah semuanya ok. baby pon ok, tumbesarannya mengikut progress. vee ada cakap kat dr. Idris about the fibroid. but he said, its normal and tak mendatangkan apa2 harm. he just smile jer masa vee cakap tu. otai btol my doc. hehe Big Grin tapi i still nak g checkup kat klinik panel jugak, nak follow up about my fibroid. just to be safe la.

then, cakap kat doc, nak tengok gender boleh? first time datang scan, baby tak bergerak sangat. agaknyer sebab before that, i tido, maka baby pon ikut tido kot. hehe Winking sebab selalunya baby i memang aktif bergerak. tambah2 bila tengah scan. disebabkan baby tak bergerak sangat, pastu kakinya plak bersilang macam keadaan tengah bersila, maka tak dapat la nak tengok baby bi gegerl ke boboi. baby malu ya ngan abahnya? hehe. takpe,  next checkup, try intai lagi ya. hikhikhik Batting Eyelashes 

pastu, ari sabtu, gerak p jb. ada sedara hubby bertunang. since i pon rasa nak p jalan2, maka bergerak la kami kesana. taaaaapi…..

tak sempat pon nak jalan2 sangat. even my bestfriend pon i tak sempat jumpa. mana taknyer, 1st time pergi johor kan. sedara hubby plak ramai jugak kat johor tu. maka bergerak la kami dari sebuah rumah ke sebuah rumah sedara, buat tour plak..seb baek sempat jugak p pandan, cari dvd citer. sambar citer vampire diaries, merlin n pasta(korean drama). tu setengah tahun layan, baru abes sume citer2 tu kot Tongue

tu saje la citer wiken i. i rasa yang best sebab dapat tengok his aunt bertunang and dok hotel best jer la kot. other than that, biase2 jer la. am waiting bila dapat balik penang. i rasa nak balik lama cket. cuti jer la. memang start sok i cuti pon. xtau sampai bile cutinya. nak bawak balik smokey n shirou skali. em, perut pon tak besar lagi, boleh ni kalo nak drive balik. kan? Big Grin

Tuesday, November 29, 2011

Wednesday, November 23, 2011

Fibroid..

Assalam semua!

pagi tadi vee teman member opis g klinik panel. die pregnant jugak, 3weeks earlier dari i. die ngadu perut die sakit. so, i teman la die. dah kebetulan p klinik, i pon checkup la skali. padahal my appointment for next checkup jumaat ni tapi klinik len. hehe

masuk arini, i dah 17 minggu! Alhamdulillah.. Big Grin i prasan bile i baring malam2, cam sakit kat bahagian bawah perut tu. tapi sakit sikit2 la. doc kate takde pape, maybe muscle je kot. then, i mintak doc scan. berat baby arini dah 169g. saiz kepala n saiz pehanya pon dah cecah 16w 5d. baby aktif sangat. masa start scan, baby dalam posisi macam tengah sujud. tengah2 scan tu, baby gerak2 kaki tangan suma. syiokk tengok. pastu kan, kaki baby terkangkang. so, nampak la gender die. hehe. lagi la i senyum lebar . cuba teka? Winking dah syokk2 senyum2 tu, tiba2 dengar doc cakap..

“ni ada fibroid ni” aku macam..hah?? pe tu? fibroid?

doc pon explain slalunyer fibroid ni akan flatten sendirik. saiz fibroid i tadi dalam 2cm x  3cm. doc kate jangan risau, kita just monitor je through every checkup. balik dari klinik tadi, memang dok terngiang2 jer. dah sampai opis, trus google pe benda la fibroid nih.. ni pon i tengah membaca lagi. mostly cakap fibroid ni tak bahaya.

Fibroid adalah ketumbuhan biasa atau benign (bukan kanser) yang terdapat di dalam uterus/rahim wanita yang berusia sekitar 30 hingga 40-an. Ia merupakan salah satu ketumbuhan yang biasa terjadi kepada wanita semasa tahun-tahun kesuburan mereka. 70% wanita yang ada fibroid ni, fibroid diorang tak membesar and tak mendatangkan bahaya atau mudarat la. fibroid ni boleh dijumpai kat sebelah dalam dinding rahim,luar dinding rahim atau di saluran rahim. simptom fibroid yang saya jumpa:

  • Sakit semasa haid (senggugut)
  • Sakit belakang
  • Haid yang banyak
  • Sembelit
  • Kencing kerap
  • Keguguran yang kerap
  • Sukar mengandung

ok, simptom yang i ada, sakit semasa haid. memang senggugut hebat giler la. pastu skang ni macam dah start sakit pinggang tapi rasanya tu biasa la kan time pregnant nih. sembelit and kencing kerap plak happen jugak time pregnant nih. hm..

Komplikasi Fibroid Semasa Hamil

* Keguguran. Fibroid boleh meningkatkan risiko keguguran semasa hamil sekiranya janin tersebut melekat pada fibroid

* Kelahiran songsang

* Rasa sakit akibat degenerasi sel-sel fibroid (fibroid mati)

* Rahim kelihatan lebih besar daripada biasa

* Pembedahan caesarean

Sekiranya fibroid yang besar tumbuh di bahagian bawah rahim, ia boleh menghalang proses kelahiran secara normal. Sehubungan itu, pembedahan caesarean diperlukan.

Malah, sekiranya terdapat lebih daripada satu ketumbuhan fibroid dalam rahim, doktor juga perlu berhati-hati semasa melakukan pembedahan membantu kelahiran bayi.
Pembedahan mungkin agak sukar jika fibroid tumbuh pada bahagian bawah rahim.
Selepas bersalin, risiko pendarahan adalah tinggi (post partum haemorrhage).

tengah sambung baca lagi, tengok ada ubat tak..

Monday, November 21, 2011

Tal puas ati!



Saya sangat geram! Saya da tido nyenyak tadi. Tibe2 terjaga dengar orang jerit2. Mami pon sama. Huhu. X puas ati nih! --> smokey

Takpela terjaga,msia menang yang oi! Hihi

posted from Bloggeroid

Saturday, November 19, 2011

selamat pagi cinta!

Assalam semua!

pagi ni matahari bersinar dengan garangnyer! garangnyer? apa punya bahasa la i pakai ni. marah cikgu bahasa melayu i dlu. i tengah tunggu baju siap cuci, so abeskan masa depan lappy jap. hubby dok syiok tido lagi. biarlah die. semalam die tido lambat, men game punyer pasal. hehe. i? pukul 11 malam dah tido! hahaha!! gila awal kan? Open-mouthed smile

i dah ada list untuk barang baby yang nak dibeli. nanti i tepek kat sini ya sebabnya list tu tertinggal kat opis. i ada yg hardcopy ja. nak taip balik, macam gigih plak kan. tapi i alter ja list tu dari list2 yang ado kat internet ni. cuma i tengah confuse nak beli mana yang mana satu dulu. pastu arini kan nak g mid tu kan? tengah pikir nak beli terus ke, nak tengok2 ja? hm…kalo beli, kat mana plak i nak letak. bilik ni dah makin takde space dah. bila la i nak dapat kunci umah. pikir pasal umah memang boleh buat darah i mendidih. nak aje i hentam lawyer tak guna yang lembab tu. sabar2x.. pagi2 tak elok marah2 kan?

ok la, perut dah berkeroncong nih. skang ni memang cepat gila lapar. baru makan ja, dah lapar lagi. double chin pon dah ada balik. tu tandanya i makin gemuk! hahaha!! tata! selamat bersarapan! Smile

Friday, November 18, 2011

Thursday, November 17, 2011

tetiba

rindu calla lily. motip tetiba? sebab asyik dok nampak bunga ros jer kot. hehehe

Pesanan Ma

Assalam semua!

Baru pas sarap nasi goreng ngan telur mata. tapi tak abes lagi, ada lagi separuh. Alhamdulillah, tekak boleh terima food arini. tapi kene rajin p kuar beli la sebab tekak ni cepat rasa bosan dengan makanan dari tempat yang sama ja. pagi tadi, terjatuh terduduk. sebabnyer cubaan nak halang smokey dari terlepas dari bilik. laju jer die menyusup keluar. nasib baik i takde pape. cume perut terasa sengal sikit. tapi kejap jer. skang ni, sengal tu pon dah ilang. alhamdulillah..

semalam ma call. borak2. ma tanya, perut dah nampak ka? erm, tak nampak sangat, nampak macam muncit ja. sebab memang before ni i badan besar, so, tu yang tak perasan kot. hehe. pastu ma bising la cakap jangan dok pakai baju tshirt ketat2, nampak perut dok bulat ja. haha!! nak buat camna, dah baju tu kecik. kene salahkan baju tu la nape die kecik. hikhikhik. i bagi alasan kat my mum yang baju maternity mahal. memang btol kot! hehehe. ma kate, takpe beli jer. bole simpan,nanti boleh pakai lagi. ala, bape kali sangat la nak ngandung kan? hm…tapi kan, tapi kan, dalam diam2 i dah ado maternity jeans n 1 t shirt. yup! just one. i rasa, i nak start tengok2 nursing blouse kot. boley pakai lagi pas pregnant kan? tapi… i dah terbekenan dress kat POPLOOK! camno nih?? motip nak shopping lagi? tapi, insyaAllah, sabtu ni i ngan hubby akan ke satu tempat sempena ini ----->

2nd Maternity & Children Expo

18-20 November 2011

MIDVALLEY CONVENTION CENTER

jom ramai2 ke sana ek! Big Grin

p/s: kat opis sekarang ni tengah berkumandang lagu-lagu selamat pengantin baru khas untuk opismate yang akan berkahwin hujung minggu neyh. hehehe

Wednesday, November 16, 2011

Bacaan..



Mag yang I baca sekarang.Ada 1lagi,Tapi kawan pinjam.sangat teringin nak beli diari Hamil Tapi tak jumpa2 lagi..

Posted via Blogaway

good news!

Assalam semua!

semalam vee dapat good news. 1 of my blogger friend  dah pregnant! happy giler masa i dapat email dia. memang dah rasa nak terlompat-lompat dah, tapi xleh la lompat. kang baby pon nak lompat jugak. hikhikhik. memang i sengih lebar jer depan pc. syukur alhamdulillah..i harap dia jaga diri die leklok. jangan buat keje berat ya dear Happy

pastu sebelah petang plak, tibe2 dapat call dari kawan lama. cakap nak jumpa. memang kitorang ni dalam satu organisasi, tapi jarang sangat jumpa. tapi i slalu la check fb dia. sebab dia suka sangat berjalan. hikhikhik. rupe2nyer die bawak adiah utk i! fuyyo! tetiba jer. die kate merangkap adiah kawen i la. suka2x. dapat adiah, sape yang tak suka kan? i dapat neklace, chopstick n fridge magnet from china. ni yang rasa nak melaram nih. ngehngehngeh Winking pape pon, tq ya! terharu sungguh ko ingat aku weyh. aku doakan aku cepat dapat walimah ko. heheheBig Grin

bagi i plak, arini, dah cukup 14 weeks baby ada dalam my tummy. perasaan? nebes ade, excited ade, sume ade. alhamdulillah, morning sickness dah kurang. cuma i still muntah pagi2 and tak bley bau orang masak. kalo bau jer orang goreng ikan ke, goreng ayam ke, terus otak i cakap bau tu busuk.huhuhu. kadang2 i macam lupa i pregnant. agaknyer sebab blom rasa baby gerak2 kot. tapi masa last checkup aritu, baby i aktif btol gerak2. i rasa i dah kene start buat list barang baby. dah tak boleh bertangguh dah. sebab nak kena beli cket2. bli sekaligus, mau botak kepala hubby. hikhikhik Big Grin

bab makan plak, dah de selera makan cket. cuma i sangat tak lalu makan makanan yang dekat cafe opis nih. agaknyer sebab tekak dah biase sangat kot dengan tempat tu. pastu kan, kalo i tertengok jer gambar makanan yang nampak sedap, mula la teringin. macam sebelum ni, ternampak food kat sakae sushi. rupa dia macam tako tako yang slalu jual kat jusco tu. terus asyik teringat jer. hadoila… n i really miss my mom’s cooking. dah lama tak makan masakan ma. hm.. Thinking

p/s: patut arini wordless wednesday kan, tapi arini la tibe2 up entry. hehe

Tuesday, November 8, 2011

14 weeks!



Alhmdulillah,baby dah cukup sifat semua. Siap sliding dalam peyut mami ye.hihi

Posted via Blogaway

Thursday, November 3, 2011

Ribut



Ribut petang semalam.agaknyer pokok ni disambar petir kot.scary gila

Posted via Blogaway

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers