my Friends

click2 laaaa

Wednesday, February 6, 2013

CPR for infant

Assalam semua,

a few weekends ago, i and SIL pergi join kursus CPR for infant kat damansara specialist. sekejap je, setengah hari je. bayaran dia rm60 per couple. notes die i tak snap so, i amek dari pakcik google lah ek.

masa kat kursus tu, all the nurses sangat la friendly and very helpful. kebetulan kitorang berdua je peserta yang ada. nurses ada 5-6orang. siap dengan makan pagi ya. hehehe. so, nurses banyak la share citer ngan kitorang cakap diorang banyak terima kes baby choke. ada satu kes tu, mak dia suap roti sikit2 tapi tak check anak dah telan ke tak. rupanya anak die tak telan, die kumpul  and nak telan sekaligus. terus tercekik budak tu umo dia 3 tahun kalo tak silap. and if anything happen, 4minit yang terawal adalah sangat critical. sebab if survive pon, bila oksigen tak sampai ke otak, boleh buat brain damage tau.

ada satu lagi kes, tersedak susu. mak dia dah abes bagi susu, dah burp kan, dah tengok anak tido lena, pegi la buat keje. after 1 hour, pegi tengok balik, badan anak dah biru! so, langkah keselamatan, lepas bagi susu, kalau anak tido, bagi dia tido mengiring. so, kalo ada susu ke ape, akan meleleh keluar.

so, what to do if tiba2 nampak baby dah biru, tak bergerak?

  1. tampar-tampar kaki baby, panggil baby kuat2, "Hussein, Hussein are you okay?"
  2. kalau takde respon, ask somebody panggil 911
  3. then tengok ada tak pernafasan. tengok kat dada baby. check kat bahagian dalam lengan baby, boleh rasa pulse kat situ OR dekatkan pipi ke hidung baby untuk dengar pernafasan sambil mata jeling ke dada baby.
  4. bagi pernafasan mulut ke mulut. tiup ke dalam mulut baby sambil tengok dada dia. masa tiup ni, sepatutnya dada dia naik sama macam tengah bernafas. mulut kita akan cover mulut and hidung baby sebab mulut dorang kan kecik. buat dua kali hembusan
  5. pastu compression. press guna jari telunjuk dan jari tengah kat area tengah2 dada betol2 bawah dari garisan antara nipple baby. tekan 30 kali. kedalaman nak tekan kira2 4cm kedalam
  6. pastu check balik breathing macam step 3. complete 1 cycle. kena repeat 5 cycles.
  7. after 5 cycles, call 911 if kite sorang2 time tu. then repeat again pernafasan mulut ke mulut and compression

pic source from google


nak lagi paham, tengok la gambar kat atas yang i cilok from pakcik google ya. or lagi best kalau ibu2 pergi join class ni. entry ni buat i refresh balik memory masa belaja tu. ye la, benda kalau tak praktikkan nanti lupa. nurses tu cakap selalu yang join benda2 macam ni orang yang bukak nurseri. tapi elok jugak kalo orang yang jaga anak kita tau benda ni, tak rugi kannn

next enrty on choking plak. berkait sebenarnya dua benda ni, tapi panjang sangat plak entri kalo letak dua2 sekali.

till then,tata



5 comments:

  1. salam.. risau jugk ye bila fikir benda ni blh jd pd anak kita. teringt tggl anak kt pengasuh tu.. mintak la dijauhkan.. anyway thanks for sharing.. =)

    ReplyDelete
  2. wslm mrs azhar. yup, malang tak berbau kan. abes kursus, i ngn SIL ajar my MIL plak sebab die tlg jaga anak i :)

    ReplyDelete
  3. thanks for the info dear.. very useful... btw, rajin nya awak pergi kursus2 ni kan.. :)

    ReplyDelete
  4. Bagusnyer n3 nih..Siyes sgt bergune..tq dear sbb sharing...nk gi jugak ar kelas2 mcm ni...:-)

    ReplyDelete
  5. Yatie,my SIL yg ajak. dh pegi,bru rs aah ek. selama ni xtau n x amek tau pn. hihihi

    aty,sila2. Slalunya hospital memang ada buat. side income dorang and public awareness kan

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers