my Friends

click2 laaaa

Tuesday, October 11, 2011

checkup thingy

Assalam semua,

semalam pergi checkup untuk kali ketiga. i buat checkup kat taman tun. masa first time pergi, masa tu baru 6weeks++. just to confirm i’m pregnant and nak dapatkan nasihat. dr idris bagi i asid folic. die tanya pasal history i. pernah operation ke, de allergik ubat pape ker. then dah nak balik, husband p cakap i ada bela kucing. terus dr tu berkerut muka cakap i kene bagi orang kucing aku. oh, memang tak la. not an option. so, dr tu buat appointment next weeknyer untuk buat blood test.

next weeknyer, g buat bloodtest and scan. memang everytime pergi checkup, die akan scan. baby tak membesar sangat. suppose baby dah 7weeks++, tapi hasil scan second week tu tak banyak beza dengan minggu sebelumnya. i agak risau jugak, tapi dr idris cool jer. he said, it’s normal sebab peringkat awal lagi kan..masa ni my morning sickness dah start. loya, tak boleh bau makanan.memang dapur tu tak jejak langsung la. dr said dalam masa seminggu die akan notify pasal result test. memang pas balik tu, i berdebar giler. sangat-sangat berharap yang test toxoplasmosis tu negative. and i start pakai gloves and face mask while handing litterbox smokey and shirou. i tak boleh bayang if i have to letgo both of them. seriously..

then, semalam, i pergi checkup, i tanya la pasal blood test tu. Alhamdulillah, all the test die buat, sume ok. although berat i turun 2kg after pregnant, he said it’s normal untuk 1st trisem nih. memang i senyum happy giler! hehehehe. baby progress pon alhamdulillah..dah 10weeks++ dah skang nih. walaupon loya dah kurang, tapi i start migrain plak. in fact, i mc since rabu lepas. arini baru i keje. amik ko! tak pernah2 mc lagi tahun ni, skali mc, lama giler. people slalu cakap kene tahan cket, jangan lembik sangat, jangan layan sangat. ntahla, to me, setiap orang ada bahagian masing2. it’s not you in my shoes. kalo tak cube bertahan, agaknyer dah berenti keje kot. and dr idris dah start bagi i obimin. i ada baca kat web yg obimin ni amek start 2nd trisem. maybe sebab keadaan i yang tak boleh nak makan sangat, jadi doctor bagi siap2 obimin. cume i tengah pikir next checkup, should i ask obimin plus or stick jer dengan yang skang?

 

4 comments:

  1. vee, check email...i anta email kt u...

    ReplyDelete
  2. taniah akak....^____________^..jga dri bek2:)

    ReplyDelete
  3. thanks piya! :) piya pon jaga diri bebaik tau. aku baru baca pasal piya jatuh tangga tu..

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers