my Friends

click2 laaaa

Sunday, June 17, 2012

1st month jab - hepatitis B

Assalam semua!

Hussein baru tido pas menyusu. So,i amek chance update pe yang jadi arini ya. Arini hussein g amek 1st month jab dia. 2nd dos hepatitis B. Kuar umah pon dah lambat tadi sebab still kekok nak pasang carseat dia. Sampai kat selekoh nak masuk kawasan spital,hussein tertido.Nasib baik tak ramai orang tadi. Masa kitorang sampai, ada 2 patients. Tapi dua2 dah sudah rupanya,tengah tunggu bil. So, terus je masuk jumpa dr kama,paed dia.

Masuk bilik dr kama,rupanya wife dia pon ada. Wife dia datang tolong kot. Dr kama ni dah tua,so sangat la gentle. Ubat ubatan pon dia yang bagi sendiri tau. Ada rak ubat kat belakang meja dia.hehe. if dia takde kat pantai,dia ada kat pusrawi. Berbalik pada hussein,wife dr tolong.timbang hussein. At 1month 4days, berat hussein is 4.5kg. Alhamdulillah,sihat anak i.hehe. masa b4 nak timbang ni la baru hussein bangun. Then, cakap kat dr yang mata hussein ni tak elok2. Dia on off ada taik mata. And i tunjuk jugak ubat mata yang another paed bagi. He tengok mata hussein. Dia kata ni bukan sakit mata. Tak yah letak ubat tu,memang takdak efek. Dia ajar suh urut bahagian atas mata dari ujung kening sampai ke batang idung so that duct tak tersumbat. Tu sebab la jugak idung hussein kadang2 sok sek sok sek. Sebab duct kat mata tu tersumbat. See? Doc veteran nk selalunya tak gelabah. Relax je. Tapi, jangan pandang enteng, he pakar jantung kanak2 jugak tu other than as paed.

Then,dr keluarkan jarum untuk bagi jab. I tak duduk dekat pon.macam tak sanggup ja nak tengok hussein kena cucuk. My MIL folo tadi,dia yang tengok dekat2. She.said masa kena cucuk,hussein tak nanges pon. Nak tampal plaster,baru nanges cket. Cket je,dah tepuk2, diam balik. Good boy! Total kena charge tadi rm50 ja. Untuk price paed,murah kan? Ni gambar hussein pas kena cucuk.masa ni kat spital lagi,dia macam khayal je.syiokk dok tengok sana sini kot.hehe



Dalam kete,hussein menyusu.menyusu cket,pastu terus tertido. Sampai umah tadi,terus tuam tempat cucuk tu dengan warm cloth. Doc takde plak bagi ubat demam. Every hour i check temp dia,takut dia demam. Alhamdulillah, setakat ni temp dia normal lagi. Ni gambar siang tadi after balik spital. Memang dia tido ja.hehe



Ok la, time to sleep back. Kang nak kena bangun lagi sebab hussein kuat menyusu. Oh ya,i berdoa banyak2 agar anak kawan i cepat2 kuar spital. Dia kena tahan ward sebab jaundis. Ya Allah, sembuhkan la anak etty cepat2. Aminnnnn

posted from Bloggeroid

4 comments:

  1. moga baby cepat baik yer...amin!

    ReplyDelete
  2. bby saya dulu pon macam tu bertaik mata dia. doktor pon ajar urut sebab kadang2 tersumbat.

    ReplyDelete
  3. farish beria2 jerit ms kena cucuk..haha..tp skjp je la, lps tarik jarum trus dia stop nangis..hehe..doc ckp dgn i 1st month jab ni mmg x demam

    ReplyDelete
  4. mommy_cha: thanks ya! aminnnn

    izla: tu la. puas la letak ubat. risau kan. rupanya urut2 ja dah ok. tapi kena rajin la

    nana: farish nak bagi mama dia cuak kot. hehe. oo, mmg x demam ya. alhamdulillah, sbb i lupa nk tny doc :p

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers