my Friends

click2 laaaa

Wednesday, June 6, 2012

Cara treatment untuk milk blister

Assalam,


Fuhh! Fuhhh! Banyak btol sawang kat blog neyh. Dah terabai dah. Kesiannnnn..


Ni susulan milk blister aritu. I tahan untuk dua ari ja. Dok google2, jumpa dua solution..


Solution pertama, heat theraphy+massage. Dimana, rendam nipple dalam air suam then massage. I did this. I rendam my nipple dalam air suam and massage while my nipple still dalam air lagi. I buat ni dua kali. Sepatutnya, susu bley keluar dari saluran yang tersumbat tu yakni saluran yang ada white spot tu la. Tapi,mine xde pape perubahan. Ikut apa yang i baca kat tenet, cara ni amek masa. Berhari or berminggu untuk baik. Sedangkan bengkak tu sangat la menyucuk dan sakit hokayy. So, after sesi rendaman, i buat solution kedua.


Solution kedua,cucuk white spot tu dengan sterilized needle. Which i did! Takut sebenarnya, tapi sebab sakit punya pasal, buat jugak. So, i sterilize jarum jahit yang blom pakai. Check dulu jangan ada karat ke ape,kang kena infenction plak. I guna alcohol swab n wrap needle tu dalam 5min. Pastu poke2 white spot tu. Rupanya tak sakit sangat pon. Macam kulit kat jari ni ja. Cucuk2, macam degil cket white spot nih aka kulit yg super nipis. Then, i rendam nipple again dalam air suam yg agak panas sbb nak lembutkan kawasan tu. Then,cucuk again. Picit2 sampai nampak susu keluar ikut saluran kat white spot tu. Yeay! Berjaya! After that, i picit2 bagi kuar susu banyak cket sampai ilang rasa bengkak tu. Fuh! Baru lega. If not,rasa nak macam nak demam je..


Lega mmg lega,tapiiiii..kesan akibat i x bagi baby H df sblh kiri yg sakit tu, production susu i merudummmmm. Sedeyyyyyy! Dua ari ja! I pump, x dapat 1oz ponnnnn... :(
posted from Bloggeroid

2 comments:

  1. beraninyer cucuk2.. (=_=') last time kite buat, petua orang kampung Alhamdulillah mujarab...

    cari paku uban (sejenis paku pakis), campurkan dengan sedikit kapur dan ramas sekali dengan air kemudian, sapu disekelilingnya B kte...Alhamdulillah...

    jenguk2 sini ye kalau ada kelapangan https://www.facebook.com/GaleriArissa

    ReplyDelete
  2. yatie: ooo, ade cara lain eh? tu ar, dah sakit sangat, apa pon brani wat.hehe

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers