my Friends

click2 laaaa

Friday, June 1, 2012

Kisah bf- milk blister. Ouch!!

Assalam semua..


Angin sepoi2 bahasa kat luar tu. Buat mata i ngantuk ja. Still malas nak godel2 lappy. So, tru fon je la.


B4 dis,i de ckp susu i byk kn? So,sepatutnya i blh pump n wat stok dari skang la. Tapiiii,aritu storage bottles abes. Terpaksa oder lain. Sementara nak tunggu oder tu sampai,i memang df je,xde pump2. Akibatnya, hari2 kena bengkak susu! Sakittt!


Hussein plak jenis yang tak isap banyak. Dia isap bagi kenyang perut cket,pastu tdo. Tapi,dia kerap la hisap. So, miss B tak kosong la even lepas hussein hisap. In fact, rutin dia tu jugak la buatkan susu i banyak. Sebab body kena psiko yang susu tak cukup,tu yg baby hisap banyak kali. Style hisap plak,dia hisap kuat, sampai rasa kena gigit dek gusi dia yang takdak gigi tu. Sakittt jugakkk. Sampai melecet miss B. Dua2 belah plak tu. Padahal dah sapu cream,dah letak air susu pas every feeding. Disebabkan tu jugak la,everytime nak feed,mak dia yang nangis dulu. Huhu


Pastu pagi semalam, i prasan ada white spot kat nipple kiri. Tekan2 xde kuar pape pon. Takut nanah je,so stop df die sblh kiri. Aduii,bengkaknya menyucuk2. Sapa pernah kena mesti tau macam mana rasa dia kan? Last2 pam je susu tu pg td. Tp. X bg kt hussein. Simpan dulu,sebab nak cari info apa benda white spot nih. Rupanya dorang panggil milk blister. Ada thin layer of skin kat atas saluran susu tu. Sebab tu la nampak putih tp bila tekan, xde apa yang kuar. Benda ni sakit sebab saluran susu dah tersumbat la sbb kna tutup ngan kulit tu. And ada certain spot kat miss B yg sakit.macam i,i sakit kat sblh kiri,kt bawah ketiak tu. Bila search tenet, dorg kata blh baik. Cuma kna sabar ar. Tuam dlu miss B b4 df or pam bagi lancar pengaliran susu. Memang btol. Bila i urut2 miss B bawah air suam, susu mengalir kuar. Tp bukan kat white spot tu ar. Bnd ni kne buat kerap. Lama2 lapisan kulit tu akn go away. Kira makan minggu jugak la..


Antara sebab bley jadi camni, adalah sbb miss B tak kosong btol. Pastu suka plus gedix nak tdo meniarap,dok tekan2 miss B tu kan. Yang lain,i tak ingat. Dua sebab ni i ingat sbb mmg i buat kot tdo meniarap. Tp tak lama pon sbb sakit weyh bila tekan2 miss B tu. So,skang i derita cket la. Doakan i cepat sembuh ya. aminnnnn
posted from Bloggeroid

3 comments:

  1. penah jadi mcm ni gak..masa tu tak google apa2 pon. mak cakap tuam je ngan air suam. beberapa hari gak la baru baik. derita sungguh :(

    ReplyDelete
  2. x pernah lg experience cmni....mintak jauh la...hehe

    ReplyDelete
  3. izla: buat jugak tuam2 ni, tp x sabar sbb sakit. redah je men cucuk2.hehe

    nana: jangan la kena. sakit weyhh

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers