my Friends

click2 laaaa

Thursday, September 13, 2012

eczema alahai....


assalam semua,

makin lama makin terabai blog nih. kesiannnnnn. kali ni nak cerita pasl skin problem. sejak pas raya aritu, kulit hussein jadi merah2 kat pelipat. agaknyer panas sangat raya pertama tu kot. plus, i bagi die tido atas karpet tapi beralas kain nipis.agaknyer kulit die tak tahan kot. dah nampak macam tu, i pon laju la sapu hcort.memang wonderful! teus ilang merah2 tu.tapi kejap je. bila panas,merah2 tu datang balik.siap dengan rashes sekali.then kulit pon cam dry. kesian hussein.my SIL belikan mandian eubos untuk hussein try.mandian ni oil based.

alhamdulillah, pas pakai eubos ni, kulit kering tu makin hilang.tapi, merah2 sume still ade. pergi checkup aritu, doc cakap eczema.ye la, doc kan. ruam susu pon die cakap eczema jugak. kepala hussein pon ada cradle cap jugak tau. agak teruk jugak la.seb baik bahagian depan je, tak melarat keseluruh kepala.tapi i tak tunjuk kepala tu. i just tunjuk doc yg kat pelipat sume merah2.i cakap doc, i sapu hcort yg die bg tu tp cm berkesan kejap je. die kate hcort tak cukup kuat n die bagi cream lain. lupe plak nama cream tu. balik i pon dok rajin la sapu cream baru tu until one day SIL cakap hcort is steroid based.whattt! then i checked new cream. memang ada steroid okeh.terang2 tulis paraben based.sedihhhhh. masa tu i bru seminggu join group kat facebook called Natural Healing For Asthma, Allergies n Eczema Babies.ni closed group for mummies yang de anak eczema. baru tau steroid ni not good, menipiskan kulit baby. and tak heal abes pon. heal kejap n akan jadi balik.

i pon amek tindakan drastik stop gune cream tu. i beli irritable skin balm(isb) and soothing cream(msm) brand moogoo. natural products. mahal doo krim2 nih. both cream cost me rm108 tau. tu pon value pack. tapi, nak anak baik punya pasal, so tak kisah sangat. tiba2 rasa marah kat diri sendiri sebab tak find out dari awal.huhuhu :( timbul masalah baru plak. mana2 spot yang dah pernah sapu steroid tu, bila sapu isb and msm, naik rashes plak.merah2 lagi.dah panic mode dah time tu. macam nak revert tu steroid balik je. tapi, member2 kat fb tu banyak bagi nasihat n panduan.yang peliknya, spot tak pernah sapu steroid, ok je.takde rashes pon. so, i assume naik rashes lagi banyak sebab reaction to steroid tu. i nak biar seminggu, nak tengok hasil. skang baru2-3 ari guna cream moogoo tu. pejam mata jer la tengok rashes tu. malam2, tersedar dari tido je sapu cream tu banyak2. bagusnya natural products, bley sapu tak kira bape kali pon. harap2 dalam seminggu ni, kulit hussein makin ok la. nanti i snap pic kulit dia. cradle cap dia plak, i kene rajin sapu buds oil tu. before ni i macam skip2 sapu so hasilnya tak nampak sangat.sejak i dok lumur kepala die ngan buds oil, kurang dah flakies kat kepala dia.


dua hari lepas jab

oh ya, pic atas tu kaki hussein lepas dua hari kene jab.salah i lagi sebab lepas jab tu, i tak etrus tuam macam biasa. so, spot tu keras.now still de sikit lagi spot tu.kene rajin tuam lagi. take note on that. huhuhu. kesian hussein, mak die ni leka sangat.. :'(



posted from Bloggeroid

4 comments:

  1. sy paling2 risau kalau baby sy ada ekzema ni sbb sy sendiri pun ada ekzema..awk bagi hussien mandi guna apa ye?nak tahu gak..

    ReplyDelete
  2. fifi: i takde eczema tp my hubby yg de sensitive skin.huhuhu.b4 ni hussein mandi pakai johnson top to toe wash tapi kulit jadi kering. so, tukar pakai eubos ni.ok la, dah tak kering sangat dah..

    ReplyDelete
  3. anak sy pun jd merah2 cmtu...pipi jd kering sgt....


    skrg ni, sy lumurkan minyak zaitun..
    alhamdulillah...berkesan sgt...

    produk mandian paling elok...try cari produk baby organic...sgt elok tau...



    smile...

    ReplyDelete
  4. kurekure comel: now, i pakai produk moogoo,natural produk jugak la. setakat ni, alhamdulillah, dah nampak perubahan cket. nak abeskan eubos ni, then nak try milkwash moogoo.minyak zaitun eh? nak p cari la jugak. ada botol kecik kan?sebab nak test dulu :)

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers