my Friends

click2 laaaa

Thursday, October 4, 2012

macam mana nak pakai cream moogoo

Assalam semua,

rentetan entry sebelum ni, ramai jugak yang bertanya. maksudnya banyak la baby yang kene ruam2 bagai ek? i rasa persekitaran sekarang ni kot..

so, arini rasa nak explain btol2 macam mana penggunaan cream2 tu.ni cara i guna setelah i refer kat otai2 kat fb tu ya. masa awal2 start pakai moogoo, kawasan yang merah2 adalah pelipat tangan, pelipat kaki, kat lengan, pergelangan tangan,belakang badan, tengkuk, dahi sampai ke kawasan eyelid sikit, celah kelengkang, ketiak,bahagian dada cket. i detect, carpet is the trigger.then heat membantu bagi jadi lagi teruk. 

so, i sapukan irritable skin balm(isb) and scalp cream(sc) berulang kali bila2 i ada dengan dia.sapu selang seli. dah sapu, isb,biar dalam 10-15min, sapu sc plak.ulang sekerap boleh. tapi sebab hussein memang pakai steroid cream before this, ada satu malam tu rash die kat bahagian dahi makin teruk, jadi berbiji2. tempat lain plak takde perubahan, sama je.masa tu dah nangis sorang2 dah tengok anak jadi camtu. yes, i memang cepat emo. tapi, yang buatkan i yakin untuk teruskan sebab keesokan arinya, MIL bagitau kawasan kelengkang hussein dah tak merah! alhamdulillah sangat2! syukur ya Allah! tu yang i rasa happy sangat and terus gunakan moogoo nih. i mean, i beruasaha, tapi Allah izinkan untuk sembuh.

now, kulit hussein dah jarang merah2. ada, tapi tak kerap macam dulu. panas cket je,terus jadi macam udang bakar. tapi kawasan yang jadi rash tu jadi color putuih dari kulit. dicsoloration. sebabnya, kawasan tu, dah kene steroid before this, so memang akan jadi camtu. now, i teruskan plak with soothing cream(msm) and sc. msm ni elok untuk repair skin tu, nak ilangkan discoloration tu, nak bagi kulit cantik balik. sc kena continue untuk apstikan kulit lembab.if kulit kering, tu yg senang kene rash.bile de merah2 cket yang kadang2 naik kat leher, i sapu balik isb sampai ilang merah2 suma.

tapi, before guna any of these cream secara full, kene buat patch test tau. sapukan cream ni kat bahagian merah2 yang tak de kene steroid cream lagi and if takde pape reaction, baru boleh continue ya.macam i, i sapukan je kat bahagian kaki dia sebab nampak kering kat situ and takde reaction pape. kalo nak tau lebih lanjut camne nak buat patch test, bley tengok sini..


tu je la kot, kalo de tak paham,tanya je ye. i pon bukan pandai sangat nak ajar orang, tapi ni pengalaman i. lain orang, lain cara dia. so, sama2 kita belajar mana yang terbaik. semua ibu nak yang terbaik untuk anak dia kan :)

3 comments:

  1. salam.. anak i 5bulan ada eczema.. penah sapu krim steroid 2 kali.. so nak try moogoo ni kena stop sapu sebarang krim utk beberapa hari atau terus sapu moogoo?tia..

    ReplyDelete
  2. wslm faten. boleh terus sapu moogoo. tapi u kene buat patch test dulu to make sure anak u tak alergi ngan bahan dlm cream moogoo. patch test ni buat kat tempat yg tak pernah sapu any steroid cream. once pakai moogoo, u stop la sume steroid cream tu sbb kalo pakai dua2, tak nampak hasilnya. kene rajin2 sapu sbb natural ni makan masa. kalo tak seswai, u boleh cuba buds..

    ReplyDelete
  3. Salam,boleh tunjuk cara bt patch test x?synak view video tu dah private la..tq :)

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers