my Friends

click2 laaaa

Wednesday, October 3, 2012

Jom fight ECZEMA

Assalam,

Weekend dah nak abis.huhu.maka abes la masa untuk ngempeng ngan hussein..

As i bagitau before this,hussein have eczema.i think mild eczema la.start masa raya aritu. Memang sume pelipat area merah including belakang tengkuk dia,kat dahi,mata cket, lengan and belakang badan. Rasanya sebab die tak tahan peluh sendiri. Pegi paed,dorang bagi hcort n eumovate which i called magic cream.letak arini,sok dah ilang merah2.until my SIL bagitau pasal steroid and terbaca ada orang post pasal anak eczema kat facebook Kumpulan Ibu Menyusu(KIM). then 1 of the mommies ijvite me ke group natural healing and i terus bukak mata pasal bahaya steroid and everything..

Ni gambar tangan hussein after raya dulu


See? Nampak merah2 tu suma kan?letak magic cream,ilang.tp bila panas,jadi lagi teruk.maka,i stop all steroid cream.i pakai produk moogoo


Ada irritating scalp balm untuk merah2 tu.then pakai soothing cream untuk repair the skin.lastly,scalp cream,utk moisturize. Banyak kan cream hussein?i pon tak pakai pape produk skang ni tau.just cuci muka ngan pencuci je.tak berani nak mekap2 bagai pon takut tersentuh hussein nanti,takut hussein tak tahan ka apa. Mula2 pakai moogoo ni,rash dia makin teruk.naik berbiji2 dah.ari2 sapu cream2 ni berkali2.alhamdulillah,dalam masa 3minggu,dah nampak perubahan positif.


Bersyukur sangat2.tapi area leher belum heal abes lagi.after this,no more steroid cream!mommies,kalo sayangkan baby anda please kurang2kan ya.i mean kalo de alternatif,pe salahnye cube kan?k,byeeee :)

P/s:type entry ni ari ahad halfway,pastu sambung type arini.ngeeeee

posted from Bloggeroid

8 comments:

  1. tq 4 sharing.leh jd ref.i pd ms akan dtg...

    ReplyDelete
  2. betul2.krim2 ekzema ni memang salunya ada steroid..memang sangat x elok kalau diguna utk jangka waktu panjang..moogoo ni beli kat mana dear?berapa?tak pernah dengar pun..

    ReplyDelete
  3. vee: no prob dear. i pon tengah blaja2 lagi sebab ni first time i handle eczema sbb dalam family i and hubby takde yg de eczema.even just mild, takkan nak biar sampai teruk kan? kalo bley, nak heal terus.aminnnnn :)

    ReplyDelete
  4. fifi: kat farmasi vitacare, caring ada jual. kalo watson or guardian tu, tak sure plak.i baru tau psl cream ni sebab join group fb natural healing tu. buds pon bagus tau tapi mahal la for me cos bekas dia kecik.moogoo ni, range harga sama macam buds, bezanya packaging dia lagi besar.so, estimation i, bley tahan 2-3 bulan la kot

    ReplyDelete
  5. lupa plak update harga. yg soothing cream n isb tu, dlm 1 pack, rm108.yg scalp cream tu rm80++.tp ms bli scalp cream tu, caring tgh offer so, dapat rm70++

    ReplyDelete
  6. Good info pasal cream tu. So far, skin Naurah tak sensitif lg. Hope Hussein cpt baik ye syg.

    ReplyDelete
  7. anak i baru nak masuk 2 weeks dah ada bintik2 merah area leher and pelipat, lengan and mata..boleh pakai tak untuk baby baru lahir?

    ReplyDelete
  8. hana:thanks ya. harap2 naurah takde kene sensitive skin.aminnnnnnn

    asz miza: sepatutnya xde problem. cuma, b4 pakai btol2, awk kene buat patch test dulu tau..cara2 dia, camni.. https://www.youtube.com/watch?v=DqJQxhBNMjs. tapi kene test kat kulit yang tak pernah sapu any steroid cream..

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers