my Friends

click2 laaaa

Tuesday, March 23, 2010

Arini ak watpe ek? Hm, pagi ak setelkan psl orienteering uitm tuh. Then surf. Asek surf jek. Pe yg aku surf??
Teknik fotografi.. teknik fotografi?? YA! Itulah yang ak cari sepanjang ari. Ak suke bc forum. Selain dapat blaja, bley tgk gmbr2 yg cun. Kalo dorg ckp gmbr tu x cun, ak rs cun, ak simpan jer.pedulik hape aku. Pendapat aku kan, aku punyer suke la. Aku cuba cari macam mana nak maximize kan camera compact yg aku ade tu. Ye la, nk bli Nikon D3000, x mampu lagikk.maka asah la dulu teknik ngn camera pink yg aku de skang. Diulang ya, PINK! HEHEHE. Mmg dasar pompuan btol :P

So, pe yg aku jumpa?banyak teknik sebenarnyer. Tapi yg aku rs aku bley praktikkan, amek gmbr dari atas, pastu background kosong. Mmg menonjollkan objek tuh.lawa,okeh! Then, kalo nk amek potret, lens tu perlu pada eye level objek. Kalo x, akan kurang lawa. Yg neh, ak dh try secara x sengaja. I tried it masa he tgh makan kt Saba’.mmg btol2 eye level. Ditambah pencahayaan yang terlebih cukup sbb sgt panas masa tu yer. Background pon cm blur cket. 


pastu amek gmbr candid.konon2 pandang kanan ke, mcm tgh tgk cam lain.cun gak tau.perspektif berbeza la konon. cth cam gmbr kt bwh neh. ni gmbr ms g jenjln kt bandung.

Another thing yang aku tengah nk try, amek tru something. Pape jer la yg blh pantulkan balik imej macam sunglasses ker, kereta ker. Tp kurang Berjaya lagikk. Ak rs x ckup lighting kot. Xpe, ak try lagikk nanti.hehehe. oh ya, camera compact pon de macro mode tau. Kalo gune mode neh, tetapkan focus kt objek, then background die akan blur.ak jumpe dlm forum, dorg kate bokeh. Ak pon xtau,btol ke istilah tu. Tp aku de try gak kt opis td.hahaha!!! seba baek xde org, bley la aku try2 kan?to me, agak menjadi la. Tapi bley wat lagikk baik kot. Beside cam aku tadik dh nk abes bat. Mmg dh lm pon ak x charge. Haha!!!
So, mcm mana? De ke yg punya minat mcm aku neh? Leh la share tips. Aku sangat3x baru blaja. Mmg suke2 ati aku jer snap gmbr. Sbb kadang, de momen yg x dpt tgu kiter. Tp slalunyer, gmbr candid neh de jugak yg lawa tau. Lagipon, skang neh dh byk editing software. Kalo x ape cantik, leh touch up. Cume amek ms cket la. So that’s all fer now. 
aku suker gambar neh sbb aku snap candid, tp jadik cm posing plak.. n aku rs position both objek cantik.aku rs la..hehehe


ni pon candid gak. langit nampak sungguh cantik skali kann?


skali lagik candid. gelak ketawa amer tu, price less. cos die x prasan pon aku snap gambar :)


 ni contoh gambar simetri.dh gmbr aku, sah2 la orang laen yg snap kan? hehehe


aku snap neh dari atas bas. aku suke gmbr ni walaupon xde bokeh. mayb sebb kedudukan kete tu bagi aku, cantik kot

**sume gambar2 ni x edit langsung except gmbr mkn tu, ak adjust lighting die cket jer. aku rasa ni entry yang paling byk gambar.btol kann?
 
Lupe plak nk cakap, pagi tadik aku dapat berita buruk. Aunt nisah, used to be my neighbor dlu tgh kritikal kat hospital besar Melaka. Hm.. dh bergenang mata aku tadik. Aku memang cepat tersentuh. Harap2 she get well soon. Kalo my parents turun cni utk g lawat die, bley la aku p. nk p sorang2, aku x yakin nk pusing2 dalam Melaka tu. Kesesatan plak aku,kang….

No comments:

Post a Comment

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers