my Friends

click2 laaaa

Wednesday, March 31, 2010

What I did on my besday?

Well, I think the title explain everythings. Today is my birthday. Usually my father won’t miss wishing me happy birthday every year. This year, he didn’t even call me. But im not mad nor whining. I know he isn’t in good health yet. I think it’s the calmest birthdays I ever had. I dun feel really excited.it’s just another day for me except people keep wishing me on my facebook. Thanks to all who wishes me. I do appreciate that. XOXO :-*
So, what did I do today? Well, it’s my first day working after long holidays. Got meeting bout pidato NC till afternoon.had nasi lemak during tht meeting.  Then, visit jojo and da gang.masyaAllah! jojo super duper fat until I didn’t recognize him.wow! pe la yg parman bagi jojo makan ek? Hehehe. Then had another nasi lemak which brought by izan. Yummy! Mmg makin gemuk la I pasni,okeh!
Why I feel refreshed?  I think it’s because I just got back from my hometown. Whenever I went back there, I’ll be really in good mood. Some people will ask what I got fer my besday. Well, it’s the thought that counts. Beside, dh tua2 neh, fer what la presents cmtu. I was taught to buy anything I want on my own. I’m used to it J maybe because I know people can’t give what I want kowt.hehe :P
Well, hApPy BeSdAy to ME!! :P 

tibe2 rs sedapnyer oreo cheese cake.huhuhu

Saturday, March 27, 2010

LCCT Airport.....

where am i? right now, im blogging frm LCCT Airport, sitting in MCD restaurant. im waiting fer my flight at 12pm.that's da earliest flight i can get to get back to penang. now, why am i rushing back to penang?my dad sick. YES! my DAD is sick.he's in hospital right now. doctors seems cant figure anything yet but his stomach is aching. my mom oso hv fever since last nite.pity my borther, he has to skip his class today. so, tha's y i'm here. they need me...
i keep thinking what my brother said last night. he wants me to come back to penang, fer good. bcos my parents are getting old.mayb it's time someone shud go back n takes care them. n when my father sakit2 begini, obviously he'll think that anak2 die still under jagaan die.none of us married yet n im sure this topic will b bring up again, soon.
mayb im thinking too much.. n im annoyed wif him too.myb that's y this post is like this. im confused. damn comfused.cant think straight anymore.not fer now..

Friday, March 26, 2010

chumelnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

terjumpa kittens neh ms g bli makanan.nk jer aku angkut bwk blik.tp kesian plak kt mak die.mata sume lawa2,okeh.geramnyerr!! tolong2x!! nk jugak2 bwk blik dorg.rugi x bwk cam tdik.amek gmbr ngn hp jer.tu pon x brani nk adjust2 setting.main snap jer. tkut mak die mrh plak kang kaco anak die.tu pon pas sedar aku main2 ngn anak die, mak die trus bgn blah. hayyo.ciannyerrrrrrrrr
 
 si itam neh x abes2 pandang aku.mengoda btol!!! dhle kaki sm cm stokin.huhuhuhu

arwah Cik Nisah...

dh lm kot aku x menulis kt cni.nape ek? erm, ari selasa lepas, aku dpt perkhabaran buruk. cik nisah kritikal in hospital melaka. ari rabu, my mom call bgtau dorg otw to melaka to visit her. ajal maut di tgn tuhan. my parents x sempat jumpe pon. she died.. my parents folo smpi ke batu pahat kerana permintaan suaminyer nk kebumikan cik nisah kt kg kelahiran die. kasih seorang suami...
arwah ni, dlu neighbour aku, b4 dorg pindah melaka.even dh pindah pon, slalu jugak berjumpa cos dorg rajin datang penang. in fact, disember lepas,aku bru jupe arwah sefamili. me n my famili g jenjalan kt melaka n sepanjang ktorg kt sn, mmg arwah sefamili la yg bawak ktorg pusing2. agak sedih jugak la. in fact, aku nanges bler tau die dh xde..ntah kenapa, ms ktorg g jenjalan aritu, ak x snap gmbr die.de satu jer, tu pon ntah cemana aku tersnap. padahal b4 nih, kalo jln2, aku la photographer nyer. mmg arwah dh lama sakit.breast cancer.. dh berubat mcm2, operate. tp arwah x pernah tunjukkan sangat yg die tgh sakit. senyum jer sepanjang ms.. semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman...aminnn..
she does looks healthy kan?hm..

Tuesday, March 23, 2010

Arini ak watpe ek? Hm, pagi ak setelkan psl orienteering uitm tuh. Then surf. Asek surf jek. Pe yg aku surf??
Teknik fotografi.. teknik fotografi?? YA! Itulah yang ak cari sepanjang ari. Ak suke bc forum. Selain dapat blaja, bley tgk gmbr2 yg cun. Kalo dorg ckp gmbr tu x cun, ak rs cun, ak simpan jer.pedulik hape aku. Pendapat aku kan, aku punyer suke la. Aku cuba cari macam mana nak maximize kan camera compact yg aku ade tu. Ye la, nk bli Nikon D3000, x mampu lagikk.maka asah la dulu teknik ngn camera pink yg aku de skang. Diulang ya, PINK! HEHEHE. Mmg dasar pompuan btol :P

So, pe yg aku jumpa?banyak teknik sebenarnyer. Tapi yg aku rs aku bley praktikkan, amek gmbr dari atas, pastu background kosong. Mmg menonjollkan objek tuh.lawa,okeh! Then, kalo nk amek potret, lens tu perlu pada eye level objek. Kalo x, akan kurang lawa. Yg neh, ak dh try secara x sengaja. I tried it masa he tgh makan kt Saba’.mmg btol2 eye level. Ditambah pencahayaan yang terlebih cukup sbb sgt panas masa tu yer. Background pon cm blur cket. 


pastu amek gmbr candid.konon2 pandang kanan ke, mcm tgh tgk cam lain.cun gak tau.perspektif berbeza la konon. cth cam gmbr kt bwh neh. ni gmbr ms g jenjln kt bandung.

Another thing yang aku tengah nk try, amek tru something. Pape jer la yg blh pantulkan balik imej macam sunglasses ker, kereta ker. Tp kurang Berjaya lagikk. Ak rs x ckup lighting kot. Xpe, ak try lagikk nanti.hehehe. oh ya, camera compact pon de macro mode tau. Kalo gune mode neh, tetapkan focus kt objek, then background die akan blur.ak jumpe dlm forum, dorg kate bokeh. Ak pon xtau,btol ke istilah tu. Tp aku de try gak kt opis td.hahaha!!! seba baek xde org, bley la aku try2 kan?to me, agak menjadi la. Tapi bley wat lagikk baik kot. Beside cam aku tadik dh nk abes bat. Mmg dh lm pon ak x charge. Haha!!!
So, mcm mana? De ke yg punya minat mcm aku neh? Leh la share tips. Aku sangat3x baru blaja. Mmg suke2 ati aku jer snap gmbr. Sbb kadang, de momen yg x dpt tgu kiter. Tp slalunyer, gmbr candid neh de jugak yg lawa tau. Lagipon, skang neh dh byk editing software. Kalo x ape cantik, leh touch up. Cume amek ms cket la. So that’s all fer now. 
aku suker gambar neh sbb aku snap candid, tp jadik cm posing plak.. n aku rs position both objek cantik.aku rs la..hehehe


ni pon candid gak. langit nampak sungguh cantik skali kann?


skali lagik candid. gelak ketawa amer tu, price less. cos die x prasan pon aku snap gambar :)


 ni contoh gambar simetri.dh gmbr aku, sah2 la orang laen yg snap kan? hehehe


aku snap neh dari atas bas. aku suke gmbr ni walaupon xde bokeh. mayb sebb kedudukan kete tu bagi aku, cantik kot

**sume gambar2 ni x edit langsung except gmbr mkn tu, ak adjust lighting die cket jer. aku rasa ni entry yang paling byk gambar.btol kann?
 
Lupe plak nk cakap, pagi tadik aku dapat berita buruk. Aunt nisah, used to be my neighbor dlu tgh kritikal kat hospital besar Melaka. Hm.. dh bergenang mata aku tadik. Aku memang cepat tersentuh. Harap2 she get well soon. Kalo my parents turun cni utk g lawat die, bley la aku p. nk p sorang2, aku x yakin nk pusing2 dalam Melaka tu. Kesesatan plak aku,kang….

Monday, March 22, 2010

how to Teach yOuR DrAGon!!!~

Today started wif ak ulang alik p toilet.mana taknyer, aku rasa my stomach x tahan kowt cos yesterday ak bantai megi jer.tu la ko, padan muka.sapa suh malas sangat nak p beli makanan? Cat food pandai plak ko stock up, diri sendiri pon x reti nk jaga.haha!! sila la layan aku ckp sengsorang yer.aku dh biase cenggini. Always talk to myself. X pon to all da cats yg aku jumpa. I think cats pon paham kalo ak dah start bebel. One thing la yg aku prasan, sejak ak menambahkan bilangan mulut cat yg ak kne bagi makan, dorg mcm dh dengar ckp aku.mksud aku,kalo dorg gaduh, x yah la aku g amek air nk simbah ker,amek penyapu ker.marah jer,dorang dah faham n salah sekor mesti berundur dulu.sape yg xnk mengalah tu, mmg ak ligan sampai ujung blok.tu la, sape suh nakal sangat.
Am I a geek? 
Sort of la kot. Ye la, geek kan slalu hv lots of books, spend time wif cats.eh,jap.ak de byk buku ker? X byk sgt la.tp kalo rak buku aku kosong, mula lah ak rs de space lg utk beli novel baru. Seb baek rak buku aku de satu jer. Hehehe. Sbnrnyer aku nk ckp psl pe arini? Ak nk ckp psl make up ker, psl fotografi ker, psl movie? Eh jap,aku suke fotografi??YE!! ak sgt suke tgk gmbr cantik. Ak sgt suka nk blaja snap gmbr yg cantik. Teknik editing yg hebat. Nape la aku x amek multimedia dulu?????? Atau graphic ker.hm.. ak x berbakat dlm seni, tp ak sgt suke tgk fotopages yg lawa2. Laptop ak pnuh ngn gmbr jer kowt.
Make up? 
Dh aku kata ak suka tgk gmbr cantik.kalo x make up, mn nk datangnyer org yg cun melecun kann? Ahahah!! Yer,ak bru berjinak2 ngn make up.sbb tu kalo tgk ak make up mst sememeh jer. Kalo msuk class, best jugak kan? Tp ak nk ckp psl movie yg ak tgk weekend lepas la. 
Title die ‘How To Teach Your Dragon’ 3D version. Ak bkn nk kate pe la, tp mmg best glerrrrrrr!!!! Walaupon de org sebelah aku yg x enjoy tgk cter tu sbb susah nk pakai spek 3D tuh. Hm.. tp aku suka tgk 3D. next time, kalo die x mo tgk, maka aku kene la gigihkan diri p tgk sorang2. Xpon, ajak orang laen yg suke. Even thouh my world revolves around u, tp kalo u x suke, x kan I nak paksa kan? Aku dah x suke nk paksa2 orang. Kalo xmo, its fine wif me. There you go. Aku melalut lagikk..back on track la..hehehe. cter dragon neh besh glerrr!ak rs dh 2nd time kowt aku ckp cmtu.ak suke jln crite die.watak utama die, hiccup nampak dunia dari perspektif berbeza. Bagi org laen, die loser. N bcos of pandangan orang laen tu, die pon anggap diri die loser. Everything change bler die jupe night fury. Dragon yg penuh misteri. Night fury xleh terbang bcos sayap kt ekor die tgl sebelah. Together, dorg jd kawan n helps each other. Besh wooo!! Dragon tu siap sanggup share makanan/ikan die wif hiccup. Makhluk ganaz pon bley jadi baek kalo kne caranyer. But as a Vikings, tugas hiccup adalah bunuh dragon. So, how? Xkn nk bunuh kwn sndrik? Kalo nk tau ending, p tgk sndri.cter ni sgt besh glerrrr! I think besh dh jd my fave words today.ehehehe. that’s all fer now.c u again!

Sunday, March 21, 2010

sunday....

Sunday dh nk smpi penghujungnyer..hm…singkat btol ms skang ni kan?i filled up my Sunday wif zzzz.tido sepanjang ari. Just bgn fer prayers n lunch.tu pon lunch megi jer.too lazy nk kuar to buy food. N I had my dinner wif megi oso.ari2 cenggini, cepat la ak dpt my Nikon D3000.hehe. n cepat jugak la ak mati kowt.dh asek mkn mknn segera jer,mati pon segera la kan? Hehe.it’s been a stressful weekend fer me.usually I love weekend.but not dis one.. I wonder why..hm..that’s why I love to sleep.it will avoid me from keep thinking things I shouldn’t. another excuse? Maybe.hehe
Its raining outside.the thunder was so loud it makes the emergency bell rang.i think it struck one or our pencawang kot. I’ve just delete someone frm my fren list in fb.this is not da 1st time I’ve done this. dun get me wrong.i love to make frens.but it annoys me when someone out of da blue add me n start asking questions.private questions! Hello! X blajar ke relationship manners? I dunno u! so, pls stop asking me private Q! my facebook dh jadi mcm irc plak.asking WHERE ARE U STAYING, ASL..BLA,BLA,BLA…. Does it really important to know all that? I dun mind if u just wanna discussing issues or sharing interest but asking me Q like that obviously not a good way. N there’s one guy yg dh de fiancée but sibuk adding people n asking to on your facebook chat. Shudn’t u b focusing on ur fiancée? Its really annoying tau. Other than that, I love facebook. Bcos I found back frens yg I dh lm lost contact wif them n they hv a lot of addicting games! Through facebook, I get to know my frens latest news.it really gives big impact in my life. Fer that, kudos FB!

Friday, March 19, 2010

HANI yg cunn!!

today when i log in into facebook, saw an album.a wedding album.n most of my school frens were tagged.so, i click it.owh, its mt schoolmate's wedding la.hani.she looks so gorgeous!n da other oso must b gorgeous too la( marah si jasmelia kang, ak ckp dorg x cun.haha!! just kidding la). all my schoolmates still menten cm dlu. 1 thing is, sume dh makin ayu except lee. ak rs lee kne keje kot ms wedding neh, tu yg die dtg ngn baju keje tuh. neway, congrats to hani.semoga berkekalan hendaknya.amin... n to others, i miss u all la.lm gler x jupe! except lee la kot. sbb bru2 ni ak terserempak ngn die.hehehe. oh ya, pic was taken from jas's facebook :)

Thursday, March 18, 2010

SEdiH...

dis was taken from http://ms.langitilahi.com/forum/persoalan/atasi-sedih/

"Semoga ALLAH mempermudahkan segala urusan kamu.
Bukan hidup kamu sahaja yang ditimpa dugaan. Hidup ini memang lautan dugaan yang perlu kita redah. Hatta kehidupan itu sendiri merupakan ujian oleh ALLAH SWT.
Guru saya pernah berkata,
” Kehidupan yang tiada masalah maka itu bukan kehidupan namanya”
Malah ALLAH SWT berfirman,
” Apakah kamu berfikir kamu akan dibiarkan untuk menyatakan kami beriman sedangkan kamu masih belum diuji?”

Apabila kita diduga, sebenarnya kita perlu kembali kepada ALLAH SWT dan bermuhasabah. Sesungguhnya, manusia-manusia yang diduga itu ada dua kemungkinannya. Pertama, ALLAH ingin mengujinya sama ada keimanannya benar atau tidak, kedua, ALLAH mahu menurunkan bala kepadanya sebagai kifarah dosanya.
ALLAH itu adalah PENCIPTA kita. DIA tidak akan sesekali zalim kepada hamba-hambaNYA. Sifat kasih sayang dan pengampunNya jauh lebih luas dari kemurkaanNya. Maka kitalah yang kena bersangka baik apabila ditimpa ujian oleh ALLAH SWT. Kita tidak boleh membiarkan diri kita lemah, hendak sugul, hendak rasa kecewa, hendak rasa malas kerana ujian yang menimpa atas kita.
Jika kita membiarkan diri kita dalam kesedihan dan ketidak kuatan secara berpanjangan, itu sebenarnya adalah bukti bahawa keimanan kita, hubungan kita dengan ALLAH SWT adalah amat lemah.
Kenapa? Sebab ALLAH berjanji bahawa DIA amat dekat dengan kita. Maka apakah pantas  untuk kita bersedih-sedih berpanjangan atas satu musibah?

ALLAH SWT berfirman,
” Apakah kamu mengira kamu akan memasuki syurga, selagi mana belum datang kepada kamu ujian seperti mana yang dilalui oleh orang-orang sebelum kamu, mereka diuji, dengan cabaran, dugaan, dan digoncangkan sehingga berkata Nabi dan manusia di sekelilingnya, bila kah pertolongan ALLAH(hendak sampai)? Maka ketahuilah bahawa ALLAH itu amat dekat”
 Nampak? Nabi dan orang-orang di sekelilingnya(yakni pengikutnya) njuga diuji. Malah diuji jauh lebih hebat dari kita. ALLAH hendak melihat apakah sehingga saat akhir mereka bergantung kepada ALLAH. Apakah ALLAH jauh dari kita bila kita diduga? Tak.. ALLAH itu amat dekat. Cuma ALLAH ingin melihat sejauh mana kebenaran kita terhadap IMAN kita kepadaNya.

Jika bersedih, maka ceriakanlah diri. Sedih berpanjangan hanya merosakkan hati. Sedih memang fitrah, tetapi janganlah sehingga syaitan memperkudakan kesedihan kita. Sedih sampai tak nak buat kerja, sedih sampai tak mahu lagi berusaha, sedih terus berkurung dalam bilik sahaja, ternyata sedih-sedih begini tidak dianjurkan oleh ISLAM.

JAdi kita muhasabah dua perkara. Pertama, kita perlu fikir bahawa ujian itu daripada ALLAH dan ALLAH tidak akan menzalimi kita. Kita kena meneguk hikmah dalam segenap ujian yang menimpa kita. KEdua, kita boleh bersedih jika terjadi sesuatu yang mencalarkan hati kita. Tetapi kita tidak boleh terus tenggelam dalam kesedihan. Mesti mampu menarik diri kita keluar dari kesedihan itu dan meneruskan langkahan perjuangan.

Saya ulang, hidup siapa yang tidak diduga? Jangan rasa kita sahaja yang kena. Sebenarnya, semua orang diduga, dan ketahuilah bahawa dugaan Rasulullah SAW dalam membawa IMAN dan ISLAM sehingga kita dapat kecapi dua nikmat agung itu hari ini, jauh lebih menyakitkan dan memeritkan dari segala apa dugaan yang kita pernah lalui. Tidak malukah kita kepada baginda?

Cikgu saya ada berkata,
” MAnusia yang berani menongkah masalah ini, dia akan menjadi kuat. Seperti mana seorang perenang yang melawan ombak. Makin kerap dia melawan ombak, maka otot tangannya akan menjadi semakin kuat.”

Nah.. bagunlah dari kesedihan.

ALLAH dan RasulNya menunggu kamu untuk bangkit meneruskan kehidupan menjalankan tanggungjawab sebagai hamba ALLAH, untuk meneruskan segala ajaran yang dibawa oleh Rasulullah.

Ayuh, bangkit wahai Seri!(dan lain-lain yang membaca ya..)

~yang juga mengingatkan dirinya…

Hilal Asyraf "
it makes me at ease for while.i need to dig more.to find da cure for my sin heart..

"
Doa dan Adab Tatkala Mengalami Kesedihan yang Mendalam
Kesedihan biasanya timbul karena beberapa faktor :
1. Kurangnya iman dan tawakkal kepada Allah
2. Usaha yang tidak atau belum berhasil
3. Kehilangan sesuatu yang amat dicintainya
4. Cita-cita yang tidak kesampaian
5. Banyaknya hutang yang sulit dibayar
6. Banyaknya tanggungan keluarga yang amat membebani dirinya
7. Terbelenggu orang lain
8. Ketinggalan dalam beramal saleh
9. Kesempatan yang telah disia-siakan
10. Merasa jauh dari Allah, dll.
Bagi orang beriman yang tawakkal, kesedihan tidak boleh berkelanjutan. Karena orang beriman yakin bahwa segala apa yang dimiliki manusia pada hakekatnya hanya titipan sementara dari Allah, yang suatu saat pasti akan dicabut kembali.
Ketika kita mengalami kesedihan yang mendalam dan berkepanjangan, Nabi SAW menganjurkan untuk membaca doa-doa di bawah ini :
Jika kita merasa susah dan sedih, Nabi menganjurkan membaca doa:
 لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْعَظِيمُ الْحَلِيمُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ
رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَرَبُّ الْأَرْضِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ
Laa ilaha ilallaahul ’azhiimul haliimu laa ilaaha ilallahu rabuul ’arsyil ’azhiim, laa ilaaha ilallaahu rabbussamaa waati wa rabbul ardhi wa rabbal arsyil kariim
“Tiada tuhan melinkan Allah Yang Maha Besar lagi Maha penyantun. Tiada tuhan melainkan Allah Pengatur ‘Arsy Besar. Tiada tuhan melainkan Allah Pengatur langit, Pengatur bumi dan Pengatur ‘Arasy mulia.” (H.R. Bukhari-Muslim)
Jika kita sedang menghadapi urusan penting, Nabi menganjurkan untuk membaca

يا حي يا قيـوم برحمتك أستغيث
Yaa hayyu yaa qayyuum. Birahmatika Astaghist
“Ya Allah yang Maha Hidup, Ya Allah yang Maha Mengatur. Kumohon pertolongan dengan rahmat-Mu” (H.R. Tirmidzi)

لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
Laa ilaha illa anta. Subhanaka innii kuntum minazhaalimiin
“Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Engkau. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”(Q.S.Al-Anbiya : 87)

اللهم إني عبدك ابن عبدك ابن أمتك ناصيتي بيدك ماض في حكمك عدل في قضاؤك أسألك بكل اسم هو لك سميت به نفسك , أو أنزلته في كتابك, أو علمته أحدا من حلقك, أو استأثرت به في علم الغيب عندك أن تجعل القرأن ربيع قلبي ونور صدري وجلاء حزني وذهب همي
“Ya Allah, aku ini adalah hamba-Mu, putera dari hamba-Mu, selanjutnya putera dari umat-Mu. Ubun-ubunku berada dalam genggaman-Mu, menerima segala putusan-Mu, dan memandang adil apa juga hukum-Mu. Aku mohon denganasma apa juga yang Engkau sebutkan terhadap diri-Mu, atau Engkau turunkan pada kitab-Mu, atau pernah Engkau ajarkan kepada salah seorang di antara makhluk-Mu, atau Engkau simpan dalam perbendaharaan ghaib dari ilmu-Mu, agar Al-quran itu Engkau jadikan kembang hatiku, cahaya dadaku, pelenyap duka dan penghilang susahku.” (H.R. Ahmad dan Ibnu Hibban) "

pity lil bird...

today started wif bad omen.huhuhu.. i was on my way to da office, then i saw a small bird lying in the middle of the road.i tot it dead oredi, then i saw its moving. some of itw fren try to help but they dunno how.pity them.huhuhu. so, i switch on da emergency light,reversed back yuki (guys, pls dun this,so unethical). i stop near where da bird was lying. but suddenly a car came so fast n HIT it!huhuhu. my eyes bergenang at dat time jugakk2. how come they can b so cruel?n it was hit again by a kancil.i wish sumthing will happen to their tyres.punctures or sumthing, i dun care as long as it can menyusahkan dorg.huhuhu. then i took tht bird,put it in a plastic n bring it to da office. i can see all da urat perut n there's still some blood...i had to sit back in yuki to remain calm. n i cried. i ne its only small bird but to think that i can save it.if only i was a little quicker..i was thinking to buried it, but i dun hv da equipmnt.so, i just throw it into da garbage can.. i was so sad it ruining my day today.. what makes me more sadder, his frens was sorrounded him, to help him.but they just can't. huhuhu. i dun hv da heart to snap da pic so just bear wif me k..

p/s: ive seen many birds, squirrel,cats died on da road.but nvr they got hit in front of my eyes. that's really makes me sad. real sad..

Wednesday, March 17, 2010

can't sleep..

a friend of mine told me that she was having difficulty to sleep at night. i think she's very nervous kowt bcos she's getting married in about 3 months. for her, i googled a bit bout dis problem.while i googling, i was thinking how different she is from me.when i'm nervous or i hv problems, i'll sleep.it makes me forget whatever was disturbing at tht time.even though sumtimes i woke up in da middle of da nite, i still force myself to sleep.so, if  i says i sleep really a lot, means sumthing isn't right.easy huh?hehe.
after googling, this is da result.this was taken from http://alghazali-ramdzan.blogspot.com/

Tidur adalah normal, sesuatu yang biasa. Ia adalah satu tempoh untuk individu merehatkan dan memulihkan badan dan mindanya. Lebih kurang 10% hingga 20% populasi mengalami insomnia. Kebanyakan orang dewasa memerlukan 6 hingga 7 jam tidur setiap malam. Keperluan ini berbeza daripada individu kepada individu lain. Ada individu yang mampu berfungsi dengan baik hanya dengan 4 jam tidur. kanak-kanak memerlukan masa tidur yang lebih daripada orang tua.

APA BERLAKU JIKA TIDAK TIDUR?

Ingatlah bahawa belum ada orang yang mati kerana kurang tidur. Tidak dapat tidur malam sekali sekala tidak akan menjejaskan sangat kesihatan fizikal atau mental. Pekerja-pekerja waktu malam akan mengalami gangguan tidur semalam-dua selepas bertukar masa kerja. Pengembara jarak jauh yang menyeberangi kawasan masa akan mengalami "jet lag" iaitu terbangun ditengah malam atau merasa mengantuk diwaktu siang. Jika individu tidak tidur beberapa malam, beliau akan merasa sukar untuk membuat keputusan dan perasaan ('mood') akan terjejas. Perkara ini boleh mendatangkan bahaya kepada individu yang mengendalikan mesin-mesin berat atau memandu.
Kekurangan tidur kerana masalah-masalah kecil boleh diatasi tanpa berjumpa doktor - Amalkanlah cara tidur yang sihat.


AMALAN TIDUR YANG SIHAT

Jika anda bermasalah untuk tidur, disini ada beberapa panduan yang boleh menolong anda tidur dengan baik :
  • Cuba biasakan diri masuk tidur pada masa yang sama dan bangun pada masa yang sama.
  • Pastikan tempat tidur dan biliknya selesa - tidak terlalu panas dan tidak terlalu bising.
  • Sebelum tidur lakukan senaman ringan tanpa membebankan badan anda.
  • Cuba relaks sebelum tidur misalnya membaca atau mendengar musik ringan.
  • Jika ada sesuatu yang tidak boleh diselesaikan, cuba tuliskannya sebelum masuk tidur dan beritahu diri anda ia akan diselesaikan pada esok harinya.
  • Jika tidak dapat tidur, jangan berbaring dan risau tentangnya. Bangun dan buat sesuatu yang boleh memberi ketenang seperti membaca, menonton TV atau mendengar muzik.

Jika anda tidak dapat tidur semalaman, jangan cuba tidur pada keesokkan harinya - ia akan menyukarkan anda tidur pada malam berikutnya. Jika anda terlalu letih masuklah tidur lebih awal pada malam berikutnya.
Perkara-perkara berikut yang perlu dihindari :
  • Minum teh, kopi dan minuman ber 'cola'. Susu suam boleh membantu.
  • Minum alkohol dengan banyaknya, membuatkan anda rasa hendak tidur tetapi ia kemudian akan pasti membuatkan anda berjaga sepanjang malam.
  • Makan atau minum banyak ke larut malam.
  • Selalu guna pil tidur - ia digunakan untuk sementara waktu sahaja dibawah arahan doktor.

BILA ANDA MEMERLUKAN BANTUAN?

Jika insomnia berterusan, ia boleh jadi berpunca daripada masalah emosi, kesukaran dalam kehidupan seharian atau kadang-kadang masalah psikologi yang lebih serius. Kebimbangan yang lebih boleh menyukarkan individu untuk tidur. Dalam kemurungan yang teruk, individu mungkin terbangun awal atau ditengah malam dan tidak boleh tidur semula. Jika keadaan fizikal, seperti arthritis (sakit sendi) dan masalah pernafasan, menjadi punca insomnia, maka rawatan kepada penyakit ini seharusnya boleh mengurangi masalah tidur. Dapatkan nasihat doktor jika insomnia masih terus berlaku sekalipun anda mengamalkan tidur yang sihat.

PENGUBATAN

Pil tidur atau hipnotik selalunya diperskripsikan bagi masalah tidur. Walaupun pil ini boleh membuat anda tidur dengan baik, penggunaan jangka panjang akan membuat kesannya berkurangan dan ketagihan. Berhenti dengan tiba-tiba penggunaannya akan menyebabkan insomnia berlaku semula disamping mimpi-mimpi buruk. Dengan itu, individu digalakkan mengurangi dos pil itu secara perlahan-lahan dibawah penyeliaan doktor.

KESIMPULAN

Insomnia boleh dikatakan sebagai satu masalah biasa. Puncanya pelbagai, kebimbangan, keresahan dan tekanan mental adalah diantara puncanya. Untuk mengatasi insomnia puncanya perlu dicari dan diatasi. Biasanya masalah ini boleh diatasi dengan mengamalkan tabiat tidur dengan baik, kaunseling dan mengelakkan penggunaan hipnotik atau alkohol secara berterusan untuk memudahkan tidur.

...........................................................................................
well, i think my dear fwen is very lucky she can call her fiancee anytime whenever she cannot sleep.i think it's da best remedy for wateva problems-ur loved ones. i'd like to try it someday, but i'll call my brother instead.y not him? cos HE is super duper bz wif not enuf rest n i do not want to ADD ON some more. somebody suggested to her to use pink bedsheet.well,my bedsheet IS pink!hahaha!! in fact, most of my stuff is PINK! there's one big pink teddy bear which i love sooo much!it was given by my officemate. really thankful fer that.hehe.

Tuesday, March 16, 2010

Aasan..

arini nk p keje, pagi2 lg aasan dh tgu.sape plak Aasan neh?haha!!kekasih gelapku yg berwarna oren.hehehe.dulu die ni super gemuk.n die sangat pandai,okeh!tp skang, die dh susut.aku rs org yg jaga die tu dh pindah kowt.kesian aasan.ngiau2 die td kelaparan.ak plak dh lmbat td.tengahari kang, kalo rajin,ak blik jap p bg makan..kalo x, petang kang, ak akn cepat2 pecut utk pulang bagi ko makan ek.nantikan kepulangan ku yer!huhuhu.skang neh putih sgt gemuk sbb ak dok bg mkn.ari2 dpt mknn berkhasiat jer.pasni ak akan bli cat food byk2 lgi utk support dak2 kecik neh.cian dorg...

Sunday, March 14, 2010

Ketika Cinta Bertasbih...

Setelah sekian lama aku amek citer ketika cinta bertasbih from ojan, baru arini aku tergerak ati nk tgk. Padahal kt opis tu,sume dok pomot cter neh best.ntahle.bler org pomot cter ni hebat, ak jd mls nk tgk.xtau nape.tp arini xde cter kt tv, so ak pon lyn la KCB neh.well..best gler!!!rugi plak ak x tgk awal2.tp kalo tgk awal2 pon,sm jer.xde efek pon kan.x sabar ak nk tgu sambungannya.ak suke background cter neh.cantik btol.yer la, kt Egypt, mau x cantek kan.bler la nk sampai sn.huhu. ish, melalut plak aku neh. Berbalik pd KCB, ak terpikir nape Malaysia xde cter2 islamik camnih?ni bukn first time ak terpikir cmnih. Cter merantau warisan mengangkat kisah silat yg seakan ombak tp menarik. Pelakon dier pon x nmpk kaku,seolah2 mmg pesilat handal.kalo kt m’sia neh, nmpak sgt janggal bunganya.again, aku melalut. Hello!aku patut cter psl KCB ler. Hayyo! Yer la, yer la, ak nk cter psl KCB la neh.ak terpikir ramai btol pelakon indon yg islamik ek sedangkan Negara die, xde la islamik.nape aku ckp cmtuh? Sbb ms kt sn, ak tgk byk jer mknn x halal plus jual pork secara open sm seperti kuih biase. 1 part yg aku paling suke dlm KCB neh bler anna tetapkan syarat wedding die.die hendaklah dibenarkan tinggal di kawasan perkampungan die dan bakal husband die x boleh bernikah lain sekiranya die masih hidup dan mampu menjalankan tugas sebagai seorang isteri.hujah nyer jugak bagus bagi aku yg ilmu agamanyer x tinggi mana neh.die bagitau die x mahu di poligamikan secara halus. Tu yg aku suke tuh.hehehe. aku rs kt m’sia xleh wat cter cmni sbb xde pelakon yg bley bwk watak islamik cenggitu kot.cmner nk bwk watak islamik, kalo org tgk perangai kt luar set ntah pape.asal artis jer, nk kne p disko la, clubbing la.kalo x, jakun kowt?hm.. cter islamik yg berjaya cket nur kasih kot.tp die bkn filem, die drama.tu pon pakai pelakon baru yg org x tau lagi karekter die cmner.yg bagusnyer, walau baru, die x Nampak kayu.sbb tu cter tu top. Aku neh dh jadi cm pengkritik x berbayar plak. Sbnrnyer bosan sbb xde cter best mlm neh.haha!!kt luar dh ujan rintik.n angin sgt kuat.sejuk doo!! Kesian kitten kt luar tuh.kalo ak bwk msuk blik,aci x?tp kalo die berak kencing kang, ak lmbt plak msuk opis sok.ye la, dok bersihkan tinggalan dier tuh.tapi, kesian gler kt dier neh.dhle xde kotak..hm…akk cleaner kt cni dengki btol.pantang org letak kotak, cebuk jer die nk kutip. Mrh btol aku dibuatnyer..nk bwk msuk ker x..hm…

Saturday, March 13, 2010

interview...dating...makan2 time!hehehehe :P

Im soooo sleepy!mn taknyer,tdo pon x lena.asek teringat jer what ive been reading fer da past 2days.mcm nk jwb xm plak.hahaha!!!jeles btol tgk kekasih gelapku tdo kt sblh. Nk jer picit idung die, suh die bgn.gler dengki ko na.aku memang pendengki!hehe :P arini ak p interview.mmg scary gler cos ak neh x byk pengalaman interview.tp seb baek jugak, setakat yg ak g neh, mmg ak dpt interviewer yg baik2 xcept ms nk apply PTM dolu2.yg tu mmg super hampeh.i dunno y.mayb that’s what happen kalo ko x ikhlas nk p interview tu kot. Erm, I think I did quite well. Part ak xleh igt, die puji English ak agak ok.ok ker?x sangka! Hehehe. N she asking me twice whether aku nk balik dok penang ke x. kalo ak nk balik sn, xkn ler ak nk cr keje kt cni kan? Haha!! I was expecting die tny y ak x jd lecturer. Cos slalu that was da typical Q yg aku slalu dpt. Hehe. Kalo de rezki aku,dapat la ko. Kalao x, menginap lagi la di bumo bertuah neh ditemani kekasih gelapku.tp aku terpikir gak, kalo aku pindah, kesian kekasih kun eh.xde sape la yg nk lyn die lg.ak pon mesti rindu gler kt dier.especially part die mendengki aku,g tdo atas keyboard laptop.excuse me! Die pon pandai nk mendengki aku tau!ntah sape la p ajar die suh dengki mendengki neh.ak x ajar ponn.aku tunjuk jer.hahaha!!

Pas interview td, ak p tropicana mall.kalo btol la aku sebut nm dier.1st time ak smpi kt mall neh.x jln2 sgt pon.nk p tgk Alice in Wonderland jerr.hajat nk tgk 3D version x kesampaian jugak.per nak wat, tgk jer la version biase.huhu.pastu,mkn time!aku kebulur gler weyh! Tu la,org offer ko mkn coklat, ko jual mahal.padan muke ko! There r many Japanese n Korean restaurants, tp x byk yg halal.hampa!finally saw 1 restaurant neh, Vietnamese.ushar dolu halal ke x.ok, clear.tgk menu, menarik jugak.so,mkn la kt ctu.ak mkn grilled chicken wif rice n he ate mee pe ntah wif beef.lupe nk snap gambo sbb dh lapo benar.gler gelojoh ko na!esh, mn de. Ak mkn sopan ler. Xde nyer nk gelojoh2 neh. Pas rs his mee,sedap!!daging die super lembut!kuah die pun nyummy!!!and then my grilled chicken arrived.delicious!!even aku neh bkn penggemar chicken, tp disebbkan sedap sgt, maka aku dapat habeskan jugak my dish tu.abes diet ku!!haha!!weekend mmg off days for diet. Marah k.iza kalo die bace neh.hehe
Pas makan, movies time!bkn aku yg wat wayang okeh!aku p tgk wayang ja.erm,movie tu agak menghampakan la. Ak bley plak sempat bosan cket kt tgh2 movie tu smpi berkira2 nk tdo.haha!!kt tgh2 tu agak slow. Personally, aku lagikk suker from paris wif love.gler slumber mamat botak tuh! After movie, singgah Carrefour jap g beli cat food.ak mmg beli stok seminggu2 jer.x mo bli byk2.cos kalo byk2,slalu x abes.kalo cket2 neh, rs cepat jer abes.perasaan aku jer kowt.pdhl makin ramai jer peminat aku yg terdiri dr little fury fwen yg dtg mintak mkn.xpe la, rezki dorg.xkn ak nk mkn sorg2,tgk dorg lapar kan?sungguh tidak patut! Then, gerak blik.ak dh longlai gak la..nantok glerr

Tibe2 dlm kete tuh, ak teringin nk mkn ns beriyani.penangan kt alamnda dulu lar ni.kt cyber, de ssatu kedai arab yg sedap.so, we went there.mkn time again!!sape2 kwn ngn aku konfem bertambah berat badan sbb hobi aku mkn n cube kedai baru.patut la diet ak slalu x Berjaya.padahal ak bru jer dpt turunkan sekilo minggu lepas.sekilo jerrr????jadi la.hehehe. xpe, arini mkn byk,sok ak exercise byk2 yer :P ak pesan ns wif chicken pe ntah.again, its chicken.nk wat cmner, xde menu ikan yg ak jumpe arini.huhuh.he pesan shwamar if x silap.that nasi sungguh x menghampakan. Sedap weyh! Tmbh ayam die yg lembut tu,fuhh!!! Bley p lagikk neh.mmg byk glerr ak mkn arini.pergh!! dh mkn, blik ler.pe lagikk.xkn tgu azan magrib bru nk blik kowt?hehe.tgh type ni pon ak rs ngntuk lg.hayyo! :P

p/s:lupe plak, tenkiu bebanyak kt kwn2 yg wish gud luck kt aku.n epi besday to wan noraini akak noa.epy burfday fwen!!

Tuesday, March 9, 2010

hm..

it's been a while.nape la i can't discipline myself to write everyday?kadang2, idea tu ade, tp tgn plak xmo menaip.kan best kalo de teknologi yg bley kuarkan post from our mind truss...sungguh pemalas ya kamu.hehehe.skang ni, dh xde idea nk tulis.cume ak tgh giat menganto resume sn cni.tgk ler mn yg lekat.nekad ker aku nk tinggalkn bumi bertuah ni?jap2x..bertuah ker?bertuah cket jer kot.bertuah jugaks la.kalo x, xkn ler ak leh idop smpi skang.walaupon de ketika & masanyer ak hampir nk gler.hm..Ya Allah..bantulah hambamu nih.buang la kekeliruan yg de dlm diri hambamu neh..aminnn

Friday, March 5, 2010

BangAng!!!!

arini sangat aman damai sampai la tengahari tadi aku dapat panggilan tepon dr adikku ckp psl salesman kete yg dorg berurusan tu.pas letak tepon, darah aku membuak2, rs nk balun org time tu jugak.act, ms ckp kt tepon lg, darah aku dh membuak2.mn taknyer, book dar awal jan, sampai skang x dapat2 lagi ketenyer.loan dh lm lulus. pastu dok berdolak dalih minggu depan la pe la. tu ak bley thn lg.bley plak die kate kt ma aku, ckp sush2 sgt, cancel jer la dripada dok rush die cenggitu.wat die tertekan.bangang!!!pk psl ni jer wat ak geram dh.seb baek ak dok jauh.kalo ak dok kt umah, mmg dh lm mamat tu panas telinga dgr ak ceramah.ngn ma aku, bley la ko ckp belit2. very da kurang ajar,okeh! ni yg wat aku skeptikal ngn keje org melayu neh.org nk tlg die, beli ngn die,bg komisen kt die, buat kite mcm haremmm! aku mintak num fon die,adik aku x mo bagi.takut aku sound la tu. pedulik hape aku. so, dgn jayanyer ak hasut abah g marah die,g jupe manager. kalo mcm ni la staff die wat keje, alamatnyer lingkup la bisnes lu, asek customer lari jer.tgu ler hasilnyer petang kang pas abah abes keje.stupid fucking shit! seb abek tiket flight mhl.kalo x, dh lm ak otw dhni.ish, pnsnyer ati!

Thursday, March 4, 2010

kekasih gelap...

it's been while since last update. tu la ko.org wat blog, ko pon cebuk nk wat blog.org update daily, blog ko bersawang!hadoila..nk wat cmner, ak slhkan celcom broadband cos x bg ak online kt bilik aku.ak pon xtau pe mslhnyer.kne letak pencawang kt blakang bilik aku kot.bley x en.celcom?hehehehe.. lgpon xde, bnd nk update.nothing interesting pon. cume skang ni blik keje, de la penunggu setia yg menunggu aku.everyday without miss ya.kalo xde, pas 5min, ak msuk blik, msti die muncul kt depan pintu bilik.sape lagi kalo bukan kekasih gelapku itu.hah?ak de kekasih gelap?bler masa la plak kan??hahahaha!!!die ni ala2 kekasih gelap la.nm die simple jer, PUTIH.. :)) die ni la my little furry fren yg x little sgt la.disebabkan die setia tunggu aku blik setiap ari, maka aku pon setia jugak la belikan die sekor ikan kembung setiap ari!ha, tu la rahsia die super gemuk,okeh!tu jugak la rahsia di dok cari aku ari2.hahahah!!!slalunyer die mkn kt depan blik jer.semlm ntah pe angin die, nk p piknik kot.die bwk ikan yg ak bgi tu ke bawah, kt area rumput. putih, len kali kalo nk piknik, bgtau i ek.i bg u ngn tikar skali.pelik btol kan?hehehe. pas makna, die akan lepak ngn aku, tdo sm2.slalu jugak la aku tertendang die.bkn slh ak, slh ko yer putih. sape suh ko dok ujung kaki?pastu nk jugak2 menyandar kt kaki aku kan.pastu kul 2-3 pagi, bru sebuk nk kuar.mamai2 ak bukk pintu bg die kuar.hadoi la....pg td die muncul lg depan blik aku.dh mkn friskies, cebuk nk ajak aku main.dok tangkap2, gigit2 kaki ku.sakett tau!i cubit u kang, baru u tau!aku nk p keje pon, cebuk nak main2 lgi.ptg kang, kite mesra2 yer.pg2 nih, g men sorg2. ha, tu jer la yg setia teman aku almost ari2. mmg sweet sgt tau.de org ckp, kalo baekk ngn spesies cm putih ni, kurg stress.kalo jupe die, mmg stress akan ilang pon.so, btol la kot.hehehehe



tgh mandi :P


ni la kejenyer setiap ari.seb baekk kamu cute banget.heheheh

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers