my Friends

click2 laaaa

Friday, November 2, 2012

walker for baby -perlu ke tak?

Asalam semua,

now tengah warehouse sale mydear kan? dahle dekat je ngan umah i.10min dah sampai kot. tapi, nak g sorang2, macam tak syok plak. ingat nak pi sana and survey walker. tapi, bila baca kat internet, dia kata walker ni not good for baby. acaner? i suka tengok baby dalam walker, nampak comel jer. tapi bila baca2, google2, dia kata walker not good sebab
  1. baby bebas sangat. laju je ke sana sini. takde brek plak tu. bahaya, takut parents tak terkejar.
  2. walker tak membantu pon untuk development dia. malah melewatkan sebab bila pakai walker baby dah terbiasa ada sokongan untuk berdiri kan. bila takde walker, mula la takleh berdiri
  3. Canada dah ban walker since 2004. a country boleh ban terus, kira mesti de something kan yang tak elok pasal walker nih.
  4. pastu baby akan terlepas la momen2 best untuk belajar kuatkan kaki dan tangan, aktiviti meregang2 sume tu, cubaan merangkak and terus merangkak.
so, i rasa i takmo la beli walker. beli je mat untuk die belajar crawling2.so, i belikan crawling mat untuk dia. kat jusco. tengah offer katenyer. rm59. tapi lupa ukursan sebab de yang besar cket. tebal 1cm. i berkenan yang gambar cars and yang tu both sides bley pakai. tapi harga plak la yang tak best..rm179! huhuhuhu

cantikkkkkk
*taken from here
tapi, i rasa nak jugak beli untuk umah i. yang i beli skang ni, i letak kat umah MIL.hehehehe.plan nak membeli je kejenye. tak senonoh sungguh. yang i beli tu, kecik cket dari ni and gambar ba ba black sheep.nanti i snap eh. eh.ok daaaa. de something mau buat

6 comments:

  1. hehehe..I pun ada baca2 gak yang pasal walker ni, memang tak di sarankan guna walker..dia macam melangkau and escape the baby development untuk berdiri..tp ada org suke sebab memudahkan la..hehehe..terpulang...but make sure baby nampak dah tegap tau..

    ReplyDelete
  2. ikut fakta memang.bg ciknaa walker ni perlu. sebab bila nak mandi or buat keje dapur, ciknaa tak dapat nak fokus kat razin,time tu masukkan dia dlm walker.. utk elakkan dia meniarap, mengutip & makan.. kejap2 boleh la, sbb dia pun cpt boring dlm ni.. hehe.

    ReplyDelete
  3. i pun bc psl walker ni. Tp i ttp minat nk beli.cume i xkan biarkn die lama la dlm tu.bleh gune tp x lebih dr sejam kene kuarkn die,pastu msuk blik..tu info yg i bc la. Lgpun i rs mcm senang je nk bg bby mkn klu dudul dlm walker.cume jgn bg die bjalan laju sgt la..buat had

    ReplyDelete
  4. anak aty melasak giler..tak ley tinggal kejap pon..memang memanjat jer keje nyer..nak berdiri dan meniti..jadi kalau time2 terdesak macam tetibe aty sakit purut ;p aty terpakse gak ar letak kat walker..agak membantu since aty tinggal berdua jer hari2 ngan dia biler asben keje..kalau tinggal kejap pon sekarang dah tak boleh..memanjat teror..tapi tak pandai imbang badan lagi..muler ar terlentang..haaiihh..tu belum cerite kalau die cube nak panjat tangge lagi... but so far..pakai ikut keperluan..aty cube amik dari positive side -untuk lebih memudahkan semua pihak... :)

    ReplyDelete
  5. i mmg takkan beli walker kot sbb kalau bz sgt, taruk dlm baby cot je...hehe

    ReplyDelete
  6. cheyan: tu la ada pro n con nyer kan. tapi baby nampak comel je kalo dok dalam walker.hehehehe

    ciknaa: tu la, ada jugak baca walker ni memudahkan parents. rasanya ikut parents la kan. mana yang sesuai

    vee: untuk bagi makan i plan nak guna high chair. tapi tak beli pon lagi tunggu bajet. sebab i nak train bagi baby paham, kalo duduk kat high chair, time to eat. so, takleh berjimba berjalan2. plannyer la, buatnyer blom lagik. hihihi

    aty_fared: pergh, memanjat eh? lasak sungguh ni. memang takleh tinggal lama2 la eh.aktif anak aty. boleh je nak pakai kan, yang penting take safety precautions la kan :)

    nana: sama la. kalo tinggal berdua, i letak je dalam cot kalo nak buat pape. kalo kat umah MIL plak, dah de playpen, tu yang i rasa takyah beli..

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers