my Friends

click2 laaaa

Thursday, November 1, 2012

Amanah Saham Nasional

Assalam,

mommies kat luar ada buka akaun tak untuk little angels? baru2 ni, i pergi cimb bank nak tanya cara nak bukak akaun asb untuk Hussein. staf yang dekat tempat ambil nombor tu cakap, baby 8bulan ke atas, baru boleh memohon untuk buka akaun. tapi, info yang i dapat kat web asb lain. ni infonya

Nama Tabung SEKIM AMANAH SAHAM NASIONAL (ASN)
Jenis Pertumbuhan
Kategori Ekuiti
Tarikh Pelancaran 20 April 1981
Objektif Bagi menjana pulangan yang berpatutan dalam bentuk pengagihan pendapatan dan pertumbuhan modal kepada pemegang-pemegang unit melalui pelaburan dalam kepelbagaian portfolio.
 
Pelabur Sasaran Pelabur yang memahami risiko dan pulangan pelaburan dan mencari peningkatan modal bagi jangka masa sederhana ke panjang
Kelayakan Bumiputera Malaysia
  • Akaun Dewasa (18 tahun ke atas)
  • Akaun Remaja ( ibu bapa atau penjaga sah berumur tidak kurang 18 tahun yang melabur bagi kanak-kanak  berumur 6 bulan hingga 18 tahun ke bawah).
 
Pengurus Pelaburan Permodalan Nasional Berhad
 *taken from here

kalo ikut sini, katanya 6 bulan. so, hussein 6bulan nanti, i nak pergi bank, tanya balik. ke mommies ada info lain?

5 comments:

  1. 6 bulan baru leh bukak akaun..
    dhia saye bukakkan akaun SSPN & asw 2020..mule2 nak bukakkan asd tp pegawai kat bank tu kate asd ni ade limit..nanti susah nak tambah duit..
    adwa kene tunggu 6 bulan baru bukakkan akaun..

    ReplyDelete
  2. mommy, ciknaa ada info ttg asb or asn ni.. pg kursus islamic finnacial planning ritu, dorang bg tau 2,2 ni tak patuh syariah.. ada certain saham dlm tu dorang buat tin utk arak..ada 3 surat dh dkeluarkan fatwa oleh jawi tak silap. jd, better simpan kt tabung haji je..wallahualam. [ciknaa pn dpt dr kursus]

    ReplyDelete
  3. saya buka akaun bank tabung haji untuk anak since amanah saham tu menimbulkan syubhah buat saya... :)

    ReplyDelete
  4. saye pon bukak Tabung Haji senang mikha nak pegi haji, ingat tahun depan nak daftar terus ke haji. sekarang ni nak g haji 30thn kena tgu turn wooo...gilos dah tua kerepot baru dpt naik haji...huwaaa...sobs :(

    ReplyDelete
  5. hurm..tabung haji ek? kene p opis nyer la plak. okies2, thanks mommies.akan difikirkan tabung haji tu. bley reg haji trus kan :)

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers