my Friends

click2 laaaa

Saturday, July 21, 2012

Kisah carseat yang cantekk

Assalam semua,

Salam ramadhan. Entry ni i tulis before nak tido. Terpanggil nak tulis sebab rasa macam dah sakitkan ati orang secara tak sengaja. Tapi i have good reasons. Bukan saje2 i nak sakitkan ati dia.

I nak tanya, before dapat baby,kita semua excited nak beli barang baby kan? Berlambak checklist untuk newborn stuff kat tenet nih. Antara yang memang ada dalam every list is carseat. It is important kan. Ye la camne nak drive sambil pegang baby yang kepala nya pon lembut lagi, dok terlentok liuk? So,kita punya la survey bagai nak rak which one is the best untuk baby kita yang mampu dimiliki.best kan time survey tu. Rambang mata nak yang mana satu. Dah dapat apa yang dihajati,kita pon tak sabar nak test letak baby dalam carseat tu.

I nak tanya,bape ramai yang fully utilised carseat tu? I mean kalo bukan drive sorang2 will u put the baby into the carseat? Kalo jawapannya ya, alhamdulillah. Tapi kalo jawapannya tak,ermm. Nak tau kenapa. Babies are smart okeh. Once u tak buat benda tu as rutin,dia tau dia bley excuse daripada duduk dalam carseat. Sudahnya mak dia kena la dukung baby tu. Memang mak-mak ni tak kisah nak dukung anak malah lagi suka kan. Tapi pikir tak keselamatan anak tu? Kot buatnya tiba2 brek mengejut? Kita boleh kata kita drive carefully,tapi orang sekeliling kita? Just because baby tu nangis, u kene hold dia all the time? For me,what i do kalo dia nangis, yes i hold him. Tapi bila dia dah calm down,i put him back dlm carseat tu. Of course la dia nangis. But i biar je sambil tepuk2, lyn dia borak.now,alhmdulillah dia siap bley tdo dlm tu.

Tapi bila tegur,orang kita ni slalu nak melenting tak tentu pasal. Tegur untuk kebaikan. If takleh terima,then up to u la. Jangan sibuk nak melawa je.orang lain ada carseat,i pon nak ada. Tapi sudahnya penuh ngan barang je dalam tu. Mayb ada yang cakap tak mampu nak beli. Duit kan boleh dikumpul.pregnant 9bulan kan. Barang mekap bley plak beli. dahulukan mana yang penting dulu. Takkan dah kena,baru nak menyesal.hurmmm,pikir pikir kan la. Gudnite! Slamat berpuasa and jangan lupa bangun sahur ya :)

posted from Bloggeroid

7 comments:

  1. setuju..saya rasa carseat sgt penting sb cousin saya putus tgn masa kecik sbb accident, mak dia pangku dia kat depan..

    so mmg kitoang sume pakai carseat

    ReplyDelete
  2. syima: masyaAllah..takutnya dgr..me dlu x pki sbb my family jenis rs x perlu.syukur x pernah jadi apa2. But then,takkan nak tgu jadi something baru nak take actions kan?

    ReplyDelete
  3. Alya memang kami train duduk am carseat..eventhough kalu husben i drive..memang letak lam tu..senang sikit..kalau I seorg pun lagi la kene letak..mula2 tu mmg dia nangis a bit..tp lama2 dia dah biasa..kalau ngn husben kalau nangis nak susu i angkat then nurse dia..pastu letak balik..siap tido lam carseat tu..hehehe

    ReplyDelete
  4. betol tu. saya yg drive 5 minit pon letak anak dalam carseat walapun nak letak anak/kuarkan anak dari carseat lebih dr 5 min.

    ReplyDelete
  5. my baby plak, bila masuk je dlm carseat, meraung macamkan kena dera. tapi bila kereta dah bergerak, terus dia diam dan tido.

    Tapi,
    Bila kereta berenti, dia start nangis balik T_T

    ReplyDelete
  6. i fully utilise farish punye carseat tu...nak ke taknak, ku paksa jugakkk! hihi...tp so far alhamdulillah la farish ok je kalau campak kat mana2 pon :)

    ReplyDelete
  7. cheyan: sama la i. naik kete je, mmg duk dlm carseat. nak nyusu baru i amek. tu pon after nyusu, masuk balik.terus tido.hehehe

    izla:btol2. nak letak n keluarkan tu punya la lama. nak pasang carseat, lagi la. safety first kan :)

    honey_dear:agaknye your baby rasa macam kene buai kot masa keta bergerak. tu yang tertido tuh. hihihi

    nana: sama la dengan i. men paksa2 jugak. stroller, cot dia suma i paksa. nanges2 pon kene jugak. hahaha :D

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers