my Friends

click2 laaaa

Wednesday, April 4, 2012

36 weeks!!

Assalam semua!

nak tepek sekeping
WOW! i dah cecah 9 months ker???? macam tak percaya. tampar2 pipi cket, btol ke nih? waaa, dah tak lama dah la ni. kalo ikut baby centre, die kate:

  • Bayi anda masih menambah berat badannya - lebih kurang 28 gram sehari. Beratnya hampir 6 paun / 2.7 kilogram dan panjangnya 19 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki (really hope my baby ikut standard weight ni. jangan kecik sangat ek,sayang)
  • Anda mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen anda dan juga sedar yang bayi anda sudah mula menurun. Ini diberi nama lightening iaitu peringanan, atau engagement iaitu penurunan kepala bayi; dengan ini paru-paru dan perut anda terasa lebih lapang - bernafas dan bermakan-makan akan menjadi lebih selesa. Namun begitu, perjalanan anda semakin kurang selesa - sebilangan wanita melaporkan yang mereka merasakan seakan-akan bayi hendak terkeluar. Juga, anda akan terasa seakan-akan sentiasa hendak ke tandas. [ ok, yang ni, memang i rasa. rasa discomfort kat bawah tu sebab kepala baby dok tolak2. pastu dah takleh jalan laju2. kalo lambat sampai opis pon, kena jalan macam kura-kura jugak sebab kalo jalan laju2 nanti, kat bahagian bawah perut sakit plus kaki pon unsur2 nak cramp. cramp kat betis plak tuh. then, asyik rasa macam nak pee ja. tapi bila p toilet, hasil dia cket sangat. rasa, jer lebih. pastu perut macam rasa ringan cket. senak2 pon kurang except kalo duduk salah posisi la. contohnya kalo duduk menekan perut, memang senak la jawabnya. makan pon tak banyak sangat portion yang i amek. tapi, kerap ar. asyik nak mengunyah jer. kat umah tu, de stok kek 2-3 jenis, ada buah. ada oat crackers.minum plak, nak manis2 ja.  air kosong ni, kalo sejuk or panas, baru minum. kalo room temperature, segelas pon susah nak abes.] 
  • Berita baik ialah bahawa menjelang akhir minggu ini, kehamilan anda sudah cukup bulan dan anda akan melahirkan bila-bila masa. (Bayi antara 37 minggu dan 42 minggu dianggap cukup bulan - bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu ialah pramatang dan selepas 42 minggu ialah lewat waktu atau post-term.) [yes, yang ni dr idris ada cakap aritu. sebab tu dia kata, suh baby tunggu lagi 2 minggu. lagi 2 minggu, kalo baby nak kuar, xde hal punya sebab dah full term. tapiiii, baby nak kuar awal ker? nak sama besday ngan tokwannya ya? hehe. sebab my father punya besday 25 april. kalo dorang sama besday, tokwan dia kena bagi adiah besaq kat baby nih. boleh kan tokwan? hikhikhik :p] 
  • Semasa janji temu mingguan anda, doktor akan memeriksa anda untuk melihat samada anda sudahpun mendilitasi (apabila serviks membuka) dan mengembang (apabila serviks menjadi nipis). Doktor juga akan memeriksa apakah posisi bayi untuk menentukan sejauh mana bayi sudah jatuh ke dalam pelvis. Informasi ini akan dimasukkan ke dalam nota materniti anda supaya doktor anda maklum akan posisi bayi apabila tiba masa untuk melahirkan.[ni maksudnya kena seluk ka? ngeriiiiiiii. checkup minggu lepas takde plak kena seluk. next checkup kah? scaryyyyyyy. namo2x. namo kena seluk banyak2 kali sebab orang cakap sakit kotttt. dahla i ni kurang tahan sakit. huhuhu]
tadi ada orang tegur, perut i besar. memang besar pon. tapi, baby tak besar pon. agaknyer sebab berat suma p kat perut kot, so nampak perut ja besar. badan dok saiz tu jugak. dahla i ni kategori pendek comel, tu yang orang nampak kat perut ja kot. hikhikhik :p setakat ni, cincin kawen boleh pakai lagi. maksudnya tangan i tak bengkak lagi la kan? cuma kaki ja la kadang2 bengkak especially bila pagi. sakit2 pon kena gak jalan2. baru kurang cket bengkak tu. ok then. patut arini tak bebel banyak. ni, dah panjang lebar plak. haha. take care mummies!

p/s: dalam dok taip entry nih, boleh plak tangan tertekan nama seseorang kat fb. dia jual barang baby. ADAKAH?? hikhikhik :D

2 comments:

  1. Vee-i skang dah sakit sgt2 perut beb....risau kalau bersalin awal..pdhal baru 6months..
    i kdg2 nanges rase coz sakit sgt perut tu...rase dah xselesa..

    ReplyDelete
  2. nad: awal ek u sakit. de ckp kt doc tak? kalo tak tahan, better u check with doc. sebab u twins, kene extra cautious

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers