my Friends

click2 laaaa

Tuesday, April 3, 2012

Sakit ke manja??

Assalam semua,
 
Ahad lepas, smokey buat i panik. dia tengah tido atas bantal tido kitorang. tengok, bantal tu basah. rupanya air liur dia meleleh! aneh! tak pernah2 air liur dia meleleh. i kejut dia bangun, dia macam tak sedar jer air liur die drooling. panik dahni. dahle die pandang i ngan muka kesian. adoyai.. 

then, bila usap2 dia, dia gerak2 dah xde drooling2 neyh. hurmmm..pastu monitor dia lagi sampai tengahari. kalo dia tengah rest or tido, dia tak sedar air liur dia meleleh. i memang tak senang duduk dah. kebetulan plak vet dia tutup arini. huhuhu. terus post kt fb, tny any vet terdekat yg bukak on sunday. ramai jugak yang bagi suggestion tapi i plak tak sure jalan. maklum la, i memang ratu sesat. nak pergi, satu hal. nak bawak smokey ke kereta pon satu hal sebab die gemokkkk. tak larat nak angkat dia jauh2. huhuhu. member i banyak bagi link home remedy. last2 i bagi dia madu. dia memang gila makan madu. lepas dua kali minum madu, nampak die macam dah kuat cket. kalo tak, monyok jer muka dia. tido pon, ngendeng jer kat sebelah i. dah panik2 camni, baru tau rupanya ada hospital vet yang 24 jam! fuyyo! best gila. nama dia Animal Medical Centre. hospital vet UPM pon office hour jer tau even canggih manggih. dalam ati dah terdetik dah, kalo malam kang tak ok jugak, nak ajak hubby p redah jer vet nih. nak p sorang2, tak berani sebab kat kl..

petangnya, smokey dok baring lagi. tiba2 dia bangun, bluekkk! termuntah hairball! seb baek dia lari turun katil., g muntah atas lantai. pandai jugak anak mami ni eh. kalo muntah atas katil, 1 hal plak nak bersihkan. huhuhu. after muntah tu, dah kurang cket meleleh2 suma tu. ke sebab dah lama tak muntah hairball, maka dia jadi camtu?? hurmm... kalo nak ikutkan, dekat seminggu kot dia tak muntah.. malamnya, he's getting better. dah nak main2 cket, makan n minum takda masalah. memang dia makan and minum cuma kurang cket dari biasa.

pagi esoknya, which means isnin, i cuti. nak bawak dia g vet. tapi vet dia bukak tengahari. so, i bagi jer madu dulu. tapi, pagi isnin tu, dia macam smokey yang biasa. macam tak sakit pon ari sebelumnya. aktif gila! and takde drooling suma dah. aneh bukan? i pon tak tau apa yang jadi sebenarnya. pastu i bukak fb vet dia. ALAMAKK! i lupaaaa!! vet dia memang tutup isnin. huhuhuhuhu. seb baek smokey dah ok. tapi, tengok la pic nih. pic semalam. even dah ok, still nak ngendeng ngan i. manjanyer, subhanallah!

ada baby nanti, mesti dia jeles. camne ek? hubby dah bagi syarat, ada baby nanti, furry friend takleh masuk master bedroom. ye la, baby kecik lagi kan. kalo dah 4 bulan ke atasa, imun dah kuat cket, ok la.  i pon paham benda tu. cuma i dapat rasakan smokey memang akan meroyan nanti. hurmmm


11 comments:

  1. aaaaaaaa i pun sedih vee. tak taulah nanti camne kalau pindah rumah baru. macam ada bau bau dorang tak ikut...

    ReplyDelete
  2. etty: ye ke? alahai..my mum suh balik pantang kt kg pon, i berat ati sebab nak kne tinggalkan dorang. ini kan plak nak tinggal terus. huhuhu. harap2 dorang boleh ikut u. aminnnn

    ReplyDelete
  3. ada check dlm mulut dia tak?kot2 ulser.dulu kucing i ulser..bawak vet.mcm ok...lelama tak ok ok..bawak jugak la vet.ubat pun bagi tp tak ok ok...mungkin penyebab je kot...mati sbb mulut penuh ulser

    ReplyDelete
  4. dia tahu u dh nk beranak, sbb tu dia sengaja nk manja2...haha

    ReplyDelete
  5. syima: i pon tot ulser.dah check. dia pernah kena ulser b4 ni, tapi lama dulu la. tengok mulut dia, ok. breath pon tak berbau. but still, wiken ni nk bawak p vet, just to confirm

    nana: haha!! agaknyer kot. now both of them pon cam asyik nak ngade2 ngan i. dok ngan hubby, bley jer dorang lepak dalam bilik dorang. i balik umah jer, dua2 mengekor jer. adoyaii

    ReplyDelete
  6. Hehe..I pun ade 2 ekor kucing jugak..n dedua ni manja, nak ngekor ja mana i nak pegi, masalahnye, diorg 2 tu tak mo pulak ikut husband i kemana2..asik i ja yg di ekornya..

    Sebelum ni, 2 ekor tu tido ja skali sama kami kt master bedroom, tp now i ajar diorang tidur kat luar bilik, tapi malam-malam ja mesti duk ketuk pintu.. hehehe..ni training tuk diorang takut nant bila ada baby susah pulak..hehe..

    ReplyDelete
  7. cheyan: hikhikhik. tu ar, ngan hubby, takde la nak ngekor sangat. dorang memang tido kat bilik dorang. cuma kalo hubby takde, i ajak dorang teman i tido. hikhikhik :D

    ReplyDelete
  8. Lupe plak..ur shiro tu lebih kurang la ngn si Jim sy, kaler sama..tp skang dia botak sb buat treatment. Bulu duk gugur ja...ade tips tak kalau tak nak bulu gugur??

    ReplyDelete
  9. ye ke? alamak..i tak pernah plak kena bulur gugur teruk. normal shedding tu ade la. tapi, before this, pernah bagi dorang makan lysine pe ntah. tak ingat fullname dia. i bli kat klinik vet. n dorang mmg regularly minum madu :)

    ReplyDelete
  10. Madu tak kesah madu kan?? Any type of madu bole ke??

    ReplyDelete
  11. i think any type of madu pon boleh. mcm i, madu tualang. cuma kena pastikan madu tu asli la, bukan yang campur air. if dah campur air, kurang plak khasiat dia kan :) dah tny dr vet ke? maybe bulu dia gugur sebab treatment tapi lepas tu akan tumbuh cantik ke. slalunya vet akan explain. hehe

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers