my Friends

click2 laaaa

Saturday, April 21, 2012

checkup 38 minggu

Assalam semua..

selamat berhujung minggu! hehe. ni nak cite hal semalam. semalam p checkup. skang, dah start checkup seminggu sekali kan. sampai klinik lambat semalam sebab hujan lebat kan, so kene drive slow2 jer. sampai2 je, nampak ada sorang tengah menunggu. alhamdulillah, tak lama la kalo camni. hehe. terus p timbang berat. berat sekarang adalah 74.2kg! pergh! membesar dengan jayanya! tu la komen i pas timbang berat. this time, nurse lain. nurse tu senyum je sambil komen anak sulung kan, biasa la tu. lagipon tengah tunggu hari. hehehe. then, pegi toilet, untuk test urin. kuar dari toilet jap je, dorang dah panggil masuk. tak sempat pon nak baca novel yang i bawak. hehe

as usual, dr idris tanya how are u, sihat? sihat, alhamdulillah. tapi i cakap dia, baby macam gerak tak kuat sangat. before ni kan, sekali tendang, senak perut mak dia. skang, macam light2 gitu. so, he asked me to baring la untuk scan. tapi, tiba2 dia dapat phone call plak. maka i pon berborak dengan nurse dia dulu. lupa nak tanya nama nurse tu. i tanya dia, nape everytime datang, nurse lain2? dia kata, oo, dorang ada 3 orang. yang layan i semalam, memang duty dari pagi sampai petang. yang lagi dua orang, tukar2. ada shift pagi and petang. ooo, so nurse yang kene sound minggu lepas tu dah keje shift pagi semalam. padanla tak nampak dia. hehe

pastu dr idris datang. dia check blood pressure. pastu check perut. kat bahagian atas, dah kosong cket sebab baby dah turun bawah. he asked ada contractions tak. i said, ada, tapi tak regular la. he said its normal la sebab baby dah engage kan. memang akan rasa. and disebabkan baby dah gerak ke bawah, memang pergerakan dia tak kuat macam sebelum ni. ooooo, baru tau. hehe. agaknyer sebab i sampai lambat, he just scan pakai doppler tu jer. heart beat baby semalam adalah 130. agak rendah la compared ngan minggu lepas tapi still dalam normal range. ye la, minggu lepas, before masuk checkup, i dok kunyah chocolate. agaknyer sebab dapat caffeine, baby macam aktif terlebih kot. kot jer la. then, he gave me mc for next week. after that, i memang dah start cuti bersalin. he told me jangan banyak jalan sangat. orang dok cakap banyak jalan boleh cepatkan bersalin, tapi tak semestinya pon. i tanya dia, my weight ok ke? risau plak naik banyak dalam seminggu. he said ok, naik cket je tu. hurmm, rasanya kalo tak mc, maybe tak naik2 kot berat i nih. skang dok kat umah jer kan, jalan2 pon dalam umah je. hikhikhik

after checkup, kitorang g makan. sebab i pon dah nak dekat waktu bersalin, maka p makan yang sedap2 la. nanti dalam pantang, dah takleh nak makan macam2 kan. layan gambar jer la ye. hehe









kitorang amek starter and pasta je. kate makan bertiga, dengan baby sekali tapiiii, makan banyak tu pon tak abes. tengok la gambar last, i dah tersandar kekenyangan dah. dah macam ular sawa plak. hahaha!! tapiiii, i memang suka pasta kat sini. even just classic carbonara, memang sedapppp! ngeee. tu jer story arini. pasni nak p umah mertua, got besday party. tido sana. sok, nak jalan2 lagi. if larat. ngeee. how's your weekend? :)


p/s: simptom minggu ke-38, baru rasa panasnyer badan nih! tengahari tu, rasa nak berendam je dalam bilik air sampai petang. adoyaiiiii


7 comments:

  1. Gud luck vee..bestnye dah MC, i dokte suh tunggu lagi seminggu...hehe...

    ReplyDelete
  2. syok nye.. ciknaa dr 37w sampai 39 naik smpai 3kg. mkn mcm2 pnye pasal.. huhu..

    ReplyDelete
  3. cheyan: sabo2x, seminggu lagi kena ngadap kat opis. then, leh start cooootiiii! hehe. tapi, lama2 kat umah pon, bosan jugak tau. hehehe

    ciknaa: ye ke? bestnyerr! me makan macam2 pon susah nak naik. dah dok umah ni, baru la naik tu pon x sampai sekilo setiap kali checkup. pelik. time bujang, makan cket, naik berganda! dah preggy, lain plak. hehe

    ReplyDelete
  4. Good Luck Awak! =) Gunakan masa yang ada untuk berehat..hik3. :D

    ReplyDelete
  5. wahhh best yer veesakura...menghitung hari dah tuh...Julia dok menghitung bulan dan minggu je sebab baru 5 bulan kan...so all da best dear :D

    ReplyDelete
  6. yatie: thanks dear! nak kata rehat sangat pon, takleh jugak sebab i baru nak terkedek2 nak kemas barang2 baby. hikhikhik :p

    julia: used to b, i pon mcm u jugak, dok menghitung hari ja. now, macam tak percaya plak. macam cepat ja. nanti msti rindu waktu2 jalan cam penguin nih. hahahaha. thanks babe! :)

    ReplyDelete
  7. selamat siang sahabat
    berbagi sedikit inspirasi pagi..^_^
    "Kesuksesan itu tidak memandang siapa kita, dari mana kita, dan bagaimana kita.
    Tapi kesuksesan itu hanya melihat doa dan kesungguhan kita saja.."
    semoga hari ini lebih baik dari kemarin..^^
    ditunggu kunjungnnya sob http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers