my Friends

click2 laaaa

Monday, August 13, 2012

kisah smokey and shirou?




Assalam semua,

just want to share this ------->

"10 Things Your Dog/Cat/Pet Would Tell You..
1. My life is likely to last 10 to 15 years. Any separation from you will be painful: remember that before you get me. (Sedihhhhh. mesti smokey and shirou rasa macam ni sebab asyik kene tinggal. tambah2 sejak ada baby nih. dah tak boleh travel sama2 macam dulu. especially smokey la. dari kecik jaga dia sorang2 time kaki dia sakit, bonding tu sangat kuat. bagi makan ubat, balik tengahari bagi makan sebab die tak reti lagi makan dry food. main cak2 ngan dia sebab nanti dia bosan takde kawan nak main..i missed him :'( .. )
2. Give me time to understand what you want of me. (true. tak guna nak marah2. if cakap elok2, train elok2, konpem dorang paham. kucing ni pon ada ati, ada perasaan jugak. maybe die tak faham apa kita cakap, tapi dia faham intonasi kita. intonasi marah, intonasi sayang, suma dia faham. kalo die buat perangai, salah kita la tak train dia btol2)
3. Place your trust in me- it is crucial to my well being. (once dah bela, kena la percaya kat kucing tu. kalo tuan dia sendiri tak percaya kat dia, mesti kucing tu tak rasa ada bonding dengan tuan dia)
4. Do not be angry at me for long, and do not lock me up as punishment. (they are too cute nak marah lama2. yes, marah tetap kena marah bila buat salah. but after that, kena pujuk balik. if not nanti, lagi dia buat perangai sebab rasa tuan dia tak sayang dia lagi. nak perhatian la namanya tuuuu :) )

5. You have your work, your entertainment,and your friends. I only have you. (btol sangat2! sedih bila baca. lagi sedih bila pikir. we have our own entertainment, friends and family. boleh kuar jalan2 lagi. our cats ade kita je, tuan dia. kena yang dok dalam umah je macam smokey and shirou,lagi kesian. dok terkurung dalam umah jer. cuci mata pon tengok kat tingkap jer. tengok budak2 main kat bawah. kesian sangattt. nak bawak dorang jalan2 kat bawah, kawasan tu takleh bela pets. nak bawak keluar g playground biasa, sape plak nak tengokkan hussein. i IS SAD...)

6. Talk to me sometimes. Even if I don't understands your words, I understand your voice when it is speaking to me. (again, sedih. everytime balik umah, mesti smokey and shirou berebut2 ngiau2 mintak attention. agaknyer bertanya nape kene tinggal selalu kot. pastu nak berdukung, peluk2 cakap ngan diorang. pastu bila i masuk bilik, mesti dorang ngiau depan pintu bilik nak masuk jugak. ye la, dulu bley lepak atas katil sekali ngan i kan...nangessss)

7. Be aware that how ever you treat me, I will never forget. (teringat orang2 yang abandon pets dorang bila ada anak, bila kene push sebab kawasan umah takleh bela pets. sadisssss)

8. Remember before you hit me that I have teeth that could easily hurt you, but I choose not to bite you because I love you. (kannn? kuku dorang sikit punya tajam. dengan selamber je boleh scratch kite kan? smokey, i train die, bile dukung, jgn kuar kuku. and, die memang kalo main dengan human being, die tak keluarkan kuku. kadang2 je die terlepas kuku die tu. mesti smokey sayang i kan? hikhikhik)

9. Before you scold me for being uncooperative,obstinate,or lazy, ask yourself if something might be bothering me. Perhaps I might not be getting the right food, or I have been out too long, or my heart is getting to old and weak. (haa, yg ni pon betol. kalo dorang buat perangai tu ada la yang tak kena. sama ada dia sakit fizikal or sakit ati. kadang2 sebab die rindu kita)

10. Take care of me when I get old; you too will grow old. Go with me on difficult journeys. Never say: "I cannot bear to watch" or "Let it happen in my absence." Everything is easier for me if you are there, even my death." (your death? it's not easier for me,okeh. don't die yet ek. mami sayang kamu berdua, smokey and shirou :))



7 comments:

  1. haah..memang tak leh marah diorang lelama pon..pandai sangat buat muka kesiannyerr..tetambah tang mata tu..huhuhu...

    dont leave them..

    ReplyDelete
  2. cik neyna: kan? tiba2 buat mata puss in boots! camne nak marah lama2? nak tergelak lagi, adalah. hehehe

    ReplyDelete
  3. i pun sedih skrg vee. kalau ada sakit kt anak, selsema, ruam, mesti husband kaitkan dengan kucing i. i pun serba salah tau....lagi lagi kalau jumpa doktor, doktor cakap pasal ada infection...aaaaa...kadang kadang tak berani nk jumpa doktor tau...

    ReplyDelete
  4. Setuju tu vee..tp smlm kucing i si jim terlompat atas alya..abis tercakar kt atas telinga...I marah dia, i pukul dia..dia lari keluar rumah..

    sian kat Alya..tp pagi tadi i cakap elok2 kat dia..jgn buat lg..main jauh2 jgn dekat ngn Alya..

    Dia macam paham..tp yg sedih alya kepala alya tercalar la....huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. etty: doc biasa yang bukan vet will always salahkan kucing. kalo takde kucing, baru die cari bnd lain utk disalahkan. ye la, msti nak kene blame to something jugak kan?

    cheyan: alaaaa, kesiannya bakal menantu i!alya ok tak?i rasa jim dah dapat lesson dia. i mean, dia ingat dia bley main ngan alya mcm dia main dgn u.dia xtau alya tu baby lagi..both my cats x pernah tgk baby. so dorang macam pelik tgk hussein. sekor g hidu pale, sekor g hidu kaki hussein. agak funny jugak la. hehe

    ReplyDelete
  6. wah..
    dah pakai baju melayu..
    bagusnya..
    cute sgt hussien!

    ReplyDelete
  7. lelaki ini: kenapakah komen anda di post yg berlainan? hehe. dah dua kali nih. penat puasa eh? :)

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers