my Friends

click2 laaaa

Wednesday, August 1, 2012

nak kidnap budak? g jer kat nurseri nih!

assalam semua!

pekabar arini? still ok? i arini better dari semalam. semalam lembik sangat. tu yang pump susu pon dapat 2 kali ja. 11oz utk dua sesi. even agak frust, tapi bersyukur. ada rezeki Hussein kan. hehehe. tapi arini lain. tadi, 1st session i dapat 8.5oz! happy sangattt! alhamdulillah. bukan riak tau, sebab production i macam yoyo. kadang banyak, kadang cket. ni la akibatnya tak pump ikut jadual. padan muka sendiri kan. huhuhu

now, Hussein stay dengan my MIL aka Siti. yup, Hussein panggil my MIL Siti. suka betol dia dok situ. ya la, dari bukak mata memang dah jumpa Siti kan. memang dah cam and kenal dah Siti dia. my MIL cakap semalam Hussein minum 90ml sekali feeding.kira 3oz la. pergh! sebelum ni 2oz-2.5oz je. mak dia kena produce lebih ni. walau stok dalam fridge boleh tahan lagi, tapi i takmo stok i bersusut. i suka kalo sebotol keluar, i dapat simpan balik 2 botol. hahaha!! yes i know i kiasu. kate nak susukan sampai 2 tahun, mestilah gigih kan. ngeee

my MIL cakap lagi, semalam Hussein pandai tengok tengan kiri plak. minggu lepas tangan kanan je. tapi tangan kiri, dia angkat sikit je. tak tinggi macam tangan kanan. dah perasan dia ada tangan. comell! hehe. i wanted to upload pic dia tapi line dg kat opis ni slack betol. lembab. nak cilok from my fb, fb takleh bukak time pagi2 camni. nanti lah, i letak pic baru dia kat sini ek.

then, semalam jugak i pergi tengok 1 nurseri ni, dekat dengan opis i. memang nak cari dekat dengan opis supaya senang i nak pergi jenguk. lepas, bersoal jawab,nurseri tu charge rm260 untuk baby. waktu boleh anta 7.00am to 7.00pm. lama kan? tu yang ramai anta kot. memang ramai weyh nurseri tu. i tanya baby ja. baby skang ada 9 orang. eprgh! pengasuh cuma dua. dia kata ikut jkm, satu pengasuh boleh 5orang.YE KE??? setau i, satu pengasuh max jaga 3 orang je. betolkan i kalo i salah ya. nurseri ni tak berdaftar dengan jkm. owner dia kata dalam proses. again, YE KE?? ok, ciri yang i suka pasal nurseri ni:
  • waktu anta panjang. maka tak payah bayar overtime
  • dekat dengan opis
  • kawasan luas untuk bermain.even baby tak reti main2 kat luar lagi kan. hehe
okeh, ni part i tak suka plak pasal nurseri nih:
  • pintu main gate n pintu masuk tak berkunci. gate tak tutup abes pon. slumber je
  • masa i pergi ada budak umo dalam 3 tahun tido kat hall. dorang biar je budak tu sorang2 masa entertain kitorang. anyone bley masuk and kidnap budak tu
  • baby terlampau ramai. 9orang weyh! if masuk my baby, 10orang!
  • dengan kapasiti baby 9orang tu, bagi aku bilik baby adalah kecik! pakai kipas je, tingkap pon satu panel je. konpem panas nih
  • baby tido atas tilam travel yang macam kat rumah urut tak senonoh tu. takde alas okeh! i tau la if nak alas cantik2, kena bawak sendiri tapi sebab dia longgokkan baby atas tilam tu, kena la alas kan? if not, tilam tu berlapuk, ko cuci ke?macam takkkkk jerrrrrr
  • ada buaian dalam bilik baby. i tak ajar Hussein berbuai, and takmo ajar. pakai rocker pon, i enjut slow2 jer macam car ride camtu
  • bagi baby minum susu pakai syringe! bersihkan syringe tu? alasan dorang banyak baby tak reti minum guna botol. for me, nama pon baby, kena la ajar. ni mesti kes pengasuh malas nak abeskan banyak masa untuk sorang baby kan. dah amek ramai baby, mana la nak ada masa kan???macam takde sifat penyayang jer. scarry i. dahle Hussein time nyusu konpem ada drama punya. ada yang anak i kena debik plak nanti if anta sana
haa, tengokkk. cons lagi banyak dari pro. sah2 la i takmo anta sana. pangkah! adakah i ni cerewet sangat? tapi, i sayang anak i. nak bagi yang terbaik. ni tempat cam ntah ape2 je. ingat senang ke nak dapat anak. nak dapat sorang ni pon berhempas pulas tau. so, sekarang tengah cari lagi nurseri lain. ada dapat contact sorang bs,dok dekat sangat ngan umah i. currently dia jaga 3orang baby ja. i nak pergi umah dia dulu, nak jumpa dia. and tunggu hasil evaluation i nanti ya.

susah2 sangat, biar MIL jaga jer la. tapi nak ke MIL i? dah berumur, mesti nak relax2 kan. tu yang macam segan je nak susahkan MIL lama2..


13 comments:

  1. yunk.. i nk bkk blog u tp ade virus malware...

    u kne buang blog ni dr list u..
    adiethemakeupartist.blogspot.com

    pastu nnt msukkn smule..

    ReplyDelete
  2. cikpingu: ye ke? i dah buang dah. cuba u try bukak my blog, ok tak?

    ReplyDelete
  3. still ada..i br bukak jugak vee, selalu ada malware ni..tp lupe nak kasi tau..

    Oh ya, cube u pergi ja kat taman2 dkt area u kerja tu, tanya la sapa yang biasa jaga anak orang..kadang2 ada tu..sian la kalau letak nurseri..scarry..

    ReplyDelete
  4. susah kan nak carik yg terbaik buat baby kita.
    saya ni dah 7 bulan hantar kat nursery.so far takde masalah. tapi sampai skang risau x hilang2 lagi

    ReplyDelete
  5. cheyan: i dah scan kat web, dia kate takde malware. takpe,nanti i godek lagi ek. hehe. orang opis ni mostly anta dekat ngan umah dorang. ada bs yg ok kat sini, tapi to me dia jaga ramai sangat la.2 babies, 4 toddlers n budak2 transit.scary kan nurseri camtu, nurseri dalam upm ni superb tapi penuh la plak..

    izla:kan? as mak, memang takkan abes risau dia. ala, certain nurseri ok je. cuma nurseri yang i p ni ja kot yang ntah pape. i rasa kalau yang jenis2 francais tu ok kot

    ReplyDelete
  6. farish minum 5oz! pengsan i nk produced susu...huhu

    semoga dpt cari nursery yg bagus...risau macam2 kes budak skrg ni

    ReplyDelete
  7. dear, ciknaa masih q baby kat nursery dlm uia. so far kat sne ok.tp susah gile nak dapat masuk. skrg hantar kt pengasuh, oke.. tp ada part yg tak oke. mmg kite nak yg terbaik utk anak kite. tp dorang xkn boleh jaga anak kite mcmn kite jaga. sbb itu keje dorang. klu boleh cr yg terbaik.. kalo tak dapat, better suh darah daging jaga. penuh kasih sayang.. ciknaa nak sgt mak jg, tp jauh kat kampung.. xbleh berpisah ngan anak.so pe yg pengasuh buat yg boleh bahayakan bby, ciknaa akan tegur.tp kalo yg simple2 ciknaa trpaksa diam je. nanti cerewet sgt org xnak jaga anak kite..

    ReplyDelete
  8. nana: no wonder la farish more bambam! hahaha.alhamdulillah susu u meriah kan. kalo cam i yg macam yoyo ni, bahaya ar. sekali minum abes sebotol tuuuuu. tu la kan, macam2 kes skang ni. tu yg berat ati nak anta. tambah budak kecik lagi kan...

    ReplyDelete
  9. ciknaa: tu la, i pon rs i cerewet.hahaha! tapi kan, kalo bs tu jaga ok, i boleh terima lagi. tapi nurseri ni mmg pangkah la. keselamatan tu.men tinggal2 camtu pastu paksa2 bagi susu guna syringe. gaya macam malas nak pujuk. mau melalak budak tu nanti. takde la expect org tu jaga macam kita jaga but at least kalo memang suka jaga budak, ok la.to me, nurseri upm mmg terbaik ar tp q dia masyAllah..agaknyer nurseri yang dalam univ ni dia memang ikut protokol yang btol, tu yg tengok pon senang ati cket kan

    ReplyDelete
  10. etty: sebab ikut bahasa arab, siti tu panggilan untuk nenek sebelah mak. sepatutnya panggil jidah=nenek sebelah bapa tapi taknak konpiuskan anak buah yang sorang lagi.so, tetapkan panggil siti jer senang.hehe

    ReplyDelete
  11. salam kenal..
    awak..kalo saye pun pangkah gak nursery tu..kalo nak cari baby sitter pun kena bebetul..kalo boleh yg xberkira n sayang anak kita mcm anak sendiri.. :)

    ReplyDelete
  12. !k@: salam kenal jugak :) tu la, susahnyer nak cari babysitter yang camtu. kalo jumpa, alhamdulillah sangat. tapi kadang rasa macam diri sendiri terlebih cerewet pon ade gak. huhuhu

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers