my Friends

click2 laaaa

Friday, May 25, 2012

11 hari

Assalam semua,

bahagia ja bila tiba weekend kan. dapat rehatkan badan. arini, baby Hussein pergi hospital lagi. termasuk arini, dah 4 kali baby H berjalan2 aka p jumpa doc. masa umo cukup seminggu, p jumpa doc untuk folo up. alhamdulillah, everything ok. then, umo 9 ari, p jumpa doc lagi untuk checkup bebel dia plak sebab dah sunat. alhamdulillah jugak, everything ok. 

tapi semalam..baby H g ER. sebab risau ada discharge kat tali pusat dia. tali pusat dia tak jatuh2 lagi sampai arini. tapi bahagian atas dah kering. rasanya lagi 2-3 days, jatuh la kot. then, mata dia ada tahi mata. and macam merah cket. bila jumpa doc, he said untuk tali pusat tu, normal. untuk mata tu, dia a bit concern. so dia bagi surat suh jumpa doktor pakar arini. dah p jumpa siang tadi. alhamdulillah, baby H ni macam tau2 ja nak kena p jumpa doc. pagi ni, mata dia dah tak merah. tadi masa doc nak check mata, dia terus bukak mata. padahal dia tido b4 tu. hehe. doc suluh2 mata dia pon, dia relax ja. suka doc tu sebab senang. takyah nak pegang teruk2 pon. Baby H memang good boy kan. hehe. doc cakap, baby memang senang kena sakit mata. so, dia bagi normal saline untuk titikkan dalam mata and antibiotic cream. tapi yang cream tu pakai, bila nampak mata merah ja. and doc ajaq cara yang betol untuk bersihkan tali pusat baby. before discharge aritu, nurse ada explain tapi tak tunjuk sebab masa tu dorang dah bersihkan baby H kat nursery. oh ya, tadi timbang skali berat baby H. umo 11 ari, berat baby H dah 3.72kg. sihat walafiat anak mak ye. alhamdulillah..

esok genap umo baby H 2weeks. baby H macam dah kuat untuk angkat kepala sendiri. sebab bila pegang nak burp kan dia, sibuk ja dia nak angkat kepala. and baby H jugak suka senyum. kalo orang agah2 dia, mesti dia senyum. comel sungguh!

esok jugak genap 2weeks my grandma meninggal. kesian her, berkobar2 nak datang kl, nak tengok cicit. memang dia dah kemas beg dah nak datang duduk umah i. malang sungguh, hajat dia tak kesampaian. sampai mati i akan ingat hari dia pergi sebab sama tarikh dengan baby H lahir kan. bila tengok muka baby H, teringat hari dia lahir. then automatik teringat my grandma.. i memang cucu kesayangan dia. sejak kecik lagi, apa i mintak, mesti dapat. i dah tak mampu nak cite lanjut pasal arwah. terlampau beremosi rasanya. i tak boleh nak layan perasaan sedih ni sangat takut baby  dapat rasa yang mak dia tengah sedih. tapi, i manusia kan. bukannya robot. kadang2 susah nak jauhkan perasaan emosi tu..semoga roh arwah tenang kat sana.. :'(

2 comments:

  1. baiknya baby H..
    bby saya dulu pon mcm tu. so MIL ajar kalau baby bertaik mata, sapu kan air susu badan kita kat mata dia. alhamdulillah esoknya dah ok.

    btw, al-fatihah untuk arwah.. semoga arwah berada dalam golongan orang2 yg soleh

    ReplyDelete
  2. Izla: tu la,MIL pon suh sapu air susu kt mata dia. tapi i macam scary nak sapu. eh,sapu ke titis masuk dlm mata?

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers