my Friends

click2 laaaa

Thursday, May 24, 2012

hasil pump setiap ari

Assalam kawan2!

lama tak up entry. idea tu ade, tapi nak menulis tu yang susah. sebab penyakit M mula menyerang. huhu..

sebelum ni, vee letak enrty 1st day pump kan? ni adalah hasil pump ari kedua. untuk dua2 belah miss B.


alhamdulillah, murah rezeki baby H. skang ni, vee pump ari2. cuma tak tentu masa. kadang pagi, kadang petang. tapi everytime pump pon, paling kurang boleh dapat 5oz. slalunya miss B sebelah kanan lagi banyak production berbanding dengan kiri. bila vee post gambar kat fb, ada kawan2 tanya, vee buat apa bagi susu banyak. actually vee pon tak sure sangat, tapi rasanya sebab pemakanan kot.

menu berpantang vee ada banyak sayur. memang MIL suruh makan sayur banyak2. every meal ada 2 jenis sayur. sayur yang i selalu makan adalah peria, brocolli, cauliflower, sawi. then memang lauk plak ikan masak air tu, ayam, daging. antara meal, i akan minum hot milo, hot choc, makan cracker. memang tak diet langsung la. and minum air banyak2. minum banyak kali tapi sikit2. kalo ikut orang dulu2, tak bagi minum air banyak. takut perut buncit katanya. tapi, kalo tak minum air, mana nak datang susu banyak? everytime before and after pump or bagi baby menyusu, i akan minum air. kering tekak tau.

masa kat spital, nurse ada ajar camna nak urut miss B supaya dapat rangsang pengeluaran susu. nurse tu pesan lagi, masa menyusukan baby, jangan stress. amek position yang relax sebab if the mother stress, baby boleh rasa. nurse tu pesan lagi, kena ikhlaskan hati bagi baby minum susu. setiap benda yang kita buat ikhlas, pasti ganjaran dia baik. then, even rasa susu cket pon, bila baby nak, i bagi je hisap. baby boy plak memang kuat menyusu kan. then, amalkan surah hujurat masa preggy. time pantang, i bukak je kat ipod. nak baca sendiri takleh, kalo dengar takpe kan. doa dan mohon banyak2 dengan Allah. always niat dalam ati bila nak makan or minum, ni semua untuk banyakkan susu untuk baby. insyaAllah, bila hati ikhlas, doa tu akan dimakbulkan.

i bukan la expert pon dalam bf nih. apa yang i tulis, itu adalah pengalaman i. after all, my baby belom cukup 2 minggu pon lagi. tapi, i sentiasa doa agar my production kekal banyak even bila baby dah makin besar.. after this, i nak blaja power pumping plak. sebab selalu dengar, tapi tak pernah nak amek port details dia. skang ni SIL banyak bagi info pasal bf nih. so, takde la i terkapai kapai sangat. so, kawan2 yang lain yang x banyak susu tu, jangan putus asa ya. skang ni pon banyak supplement kat pasaran yang boleh membantu. jadi ibu memang kena banyak sabar :)

8 comments:

  1. cikpuan rara: alhamdulillah, rezeki baby H. moga2 production kekal banyak pasni. aminnn :)

    ReplyDelete
  2. lebih kurang milk production kita....tp breast kanan i ni malu2 la....stakat 1-2oz je yg nk keluar sampai hari ni...heran betol...yg kiri blh lak skali pump dpt 5oz...huhu

    ReplyDelete
  3. wow..penuh 1botol. suka gila i tgk :)
    tq for the tips vee.

    mak i kata dlu2 masa zmn dia xmampu beli pump suruh husband(ayah i) tlg sikat breast pakai SIKAT. mengalir air susu dengan lajunye hehe.

    ReplyDelete
  4. Belum mengepam ni..ni yg teruja nak mengepam..harap2 dapat banyak macam vee..hehehe..

    ReplyDelete
  5. semoga hasil susu terus bertambah...aminn..

    ReplyDelete
  6. wah byk nye.. kenyang bby H :)

    ReplyDelete
  7. nana: i terbalik. sblh kiri yang malu2. hehe. so, skang banyak bagi baby hisap sblh kiri sbb nak rangsang susu. hehe

    lisa: pakai sikat?? serius? i igt org dulu2 perah guna tangan ja. 1st time i dgr guna sikat. pergh!

    cheyan: blom terlambat lagi. chaiyokk!

    mama dhia: aminnnn

    liyana: alhamdulillah.. rezeki baby H :)

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers