my Friends

click2 laaaa

Wednesday, May 9, 2012

cord blood banking

Assalam semua!

i'm still at home. pagi tadi, kul 4am, cramp cket. tapi sekejap je. pastu ilang. and still sihat walafiat. akan hit 41weeks dahni. hai la baby. cepat la keluar. semua orang dah bertanya pasal kamu tau. kesian mak kamu ni, kena tahan telinga je. nenek kamu dah nak balik. nanti mak kamu ni kena pantang sendiri la jawabnya. abah kamu pon dah tak sabar nak jumpa kamu tau. please sayang, kuar cepat ya. jangan bagi mak kena induce ya sebab orang cakap kena induce tu sakitttt. huhuhu

ok, arini nak cakap pasal ape ye? erm, pasal cord blood banking boleh? actually, dah agak lama tau pasal cord blood banking nih. dia simpan stem cell baby untuk kegunaan masa depan. ye la,raw cell kan. anything pon boleh buat. menurut akak stemlife tu, untuk siblings baby pon boleh pakai, tapi selalunya paling tinggi persamaan dia pon cuma 25%. tapi, kalo untuk parents baby, persamaan dia adalah 50%. even not 100% jaminan ini boleh membantu in future, tapi kalo ada sedikit harapan pon, anything boleh jadi kan. i tak reti la nak expalin pajang lebar kat sini. cuma yang i ingat masa akak tu explain, coverage stemlife ni datang dengan insuran rm100k. so, kalo stem cell yang disimpan tu tak boleh pakai, dorang akan carikan stem cell dari donor oversea and akan cover transportation and pembedahan suma. bayaran plak, kalo lumpsum rm5k.ni termasuk dengan bayaran storage la. dia akan simpankan selama 21 tahun. besday baby yang ke 22, kena start bayar balik rm250 per year. kalo nak bayar ansuran, bayar dulu rm2.5k and then kena bayar tiap2 tahun masa besday baby sebanyak rm250 sampai baby umur 21 tahun. 

once dah signup, dia akan bagi kit macam ni
 
ada gambar depan and belakang kit. kat kit tu ada tulis nama ibu, num ic and contact person stemlife tu. and sebelum seal kit tu, kita akan check sama2 with contact person tu barang2 yang ada dalam kit. basically ada vials, pastu plastik ape ntah. i pon tak ingat sangat. ada 12 item kalo tak silap. sebelum nak bersalin, bagi jer kit ni kat doc yang akan sambut baby nanti. tapi, yang i tau, spital swasta memang galakkan cord blood banking nih. spital gomen, cuma hukm ja yang buat. spital lain tak buat, ntah kenapa. mayb ada orang rasa tak perlu, membazir and ragu2. tapi kan, stemlife ni company pertama yang bukak kat malaysia. then, baru ada yang lain2 tu. if ada duit lebih, apa salahnya melabur sikit untuk kesihatan anak. i ngan hubby bertuah sebab rezeki baby, ada yang sponsorkan. thanks sangat2 to that person. sebenarnya banyak tau rezeki baby nih. banyak barang2 yang kitorang tak perlu beli sebab ada orang bagi. tapi, kalo i tulis satu2, nanti ada plak orang cakap nak menunjuk. so baby, cepa2 la kuar ya sayang. muahhh!



2 comments:

  1. bestnye u ade org sponsor........
    i nak amik tp skang ni tgh byk nak gune duit...sobs sobs sobs...

    ReplyDelete
  2. nad: tu la, bersyukur sangat2. alhamdulillah, rezeki baby. kalo nak amek sendiri, tak mampu rasanya sebab dah banyak pakai duit untuk benda lain kan.even tau benda tu bagus..

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers