my Friends

click2 laaaa

Tuesday, May 8, 2012

Akar fatimah- kembang sampai??

Assalam semua!

Hehe. Vee masih takde rasa sakit2 ke ape. Masih sihat lagi. Cuma semlm demam cket and now dok seselma. Baby nak tunggu induce ke ek? Hurmmmm

Last checkup,jumaat lepas. Berat terkini,73.9kg. Naik balik 400g. Agaknyer sebab melantak mcd before p jumpa doc kot. Hehe. Tekanan darah,normal. Heartbeat baby 127,pun normal. Pale baby memang dah engage banyak. Doc said jumaat depan dtg lg. If x beranak jugak,sabtu masuk ward,kena induce.

Kawan2, sedara suma dah tertanya2 bila la i nak beranak. Bila la baby ni nak kuar. I sengih je la. Ahad lepas,i siap p tawaf ikea lagi. Larat lagi tuh. Pon still takde pape contractions ke ape. Dalam ati ni,risau jugak. Tapi,nasib baik baby aktif. Selalu je gerak bila mak dia panggil. Tapiii,nape dok kat dalam lama sangat ni baby? Suma orang dah tanya pasal kamu tau..

Semalam jugak, i baru rendam akar fatimah yang kawan i bagi. I rendam guna air yasin n air zam zam. Ni la rupa dia ms baru2 rendam tu



I selawat je and baca ayat kursi. After 2hours rendam,dia jadi camni



Patut kembang lagi ke? Tak sure sekembang mana patutnya dia. Tapi,i dah start minum dah. Untill today,takde pape lagi la. sakit pinggang pon takde. Cool giler x? Before ni,cramp bagai,ingatkan akan bersalin awal dh. rupenyer tak. Huhu

posted from Bloggeroid

12 comments:

  1. die dh dekat2 nak bersalin baru rendam kan akar tuh?

    ReplyDelete
  2. nad: aah. yg i tau, dekat2 nak bersalin, baru rendam n minum. lagi elok kalo minum masa dalam labour room. tapi, disebabkan i ni tak beranak2 lagi, i pon rendam je semalam n minum je. hehe

    ReplyDelete
  3. huhuhu..hampir 41 weeks pregnant..baby syok sangat dok dalam sampai tak mo kluar kot..tp as long dokter kate ok, ok lg la tu..
    mudah-mudahan semua selamat..aminn..

    ReplyDelete
  4. mama dhia: tu la pasal. lama btol i preggy kan. hehe. sampai rasa takut tu dah ilang. nak baby cepat2 kuar.. :)thanks dear.. :)

    ReplyDelete
  5. uiks kembang! i punye hari tu pon rendam 5min je terus kembang...tp time rendam tu dah pecah air ketubann...hehe

    ReplyDelete
  6. good luck dear..folo u here..update eh da deliver nti :)

    ReplyDelete
  7. bila vee nk bersalin ni. tak sabar nk tengok muka baby vee. eh hari tu nurse pesan kalau ada bukaan baru minum. kang sakit boleh jadi cramp tau perut. tp i takde pun akar tu.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. nana: hehe. kira i rendam awal la ni. tu ar, kejap je dah kembang kan? tapi tu la, i ni mmg akan hit 41weeks nampak gayanya. huhu

    missrhana: thanks babe! i'll folo u jugak ya :)

    etty: tu la, i pon dgr org ckp, dah admit baru minum. tapi sebab tak sabar, i minum je. yet, takde pape jugak. kebetulan awal tahun aritu, my fren bagi. rezeki i la kot. if not, xde jugak. hehe

    ReplyDelete
  10. vee, mana nk cr akar fatimah ni? ade jual kt mane? blur..huhu thanks.

    ReplyDelete
  11. lisa: xde kat msia. ada kat mekah je. tapi after rendam, bley guna lagi. try tanya sape2 yang baru balik umrah..

    ReplyDelete
  12. As salam..akar fatimah ini boleh diamalkan ketika dan cecah 37w.krn ada stgh org 37w dh ada nk terbersalin..tp seelok2nya lewatkn lagi sehingga dh due atau dh turun tanda ~ keluar air @ darah dari faraj. Atau dh start sakit atau bukaan dh buka.. Akar fatimah ni hendaklah dibilas kemudian direndam air biasa yang bersuhu bilik. Cukup rendam semalaman sahaja. Air rendaman ni dijadikan air selusuh.jika nk rendam dgn air zam2 lbh bgus.Jika ingin rendam lama simpan peti sebab ia x de pengawet bimbang berlendir dan masam.. Jika itu berlaku, cuci dan rendam kembali.. Minum 1 cawan sehari.. Boleh juga dibuat mandi...

    Selepas digunakan akar fatimah ini dijemur kering dan disimpan dalam bekas bersih. Pastikan betul2 kring baru simpan jika tidak nnt bekulat.. Akar ini boleh digunakan untuk anak2 seterusnya.. Boleh dijadikan warisan turun termurun.. Selain itu ia boleh digunakan untuk mengecutkan rahim.. Semasa pantang rendam dengan air panas dan minum 1 cawan sehari..

    Namun bgitu stp org rezeki bersalinnya berbeza2..ada yng mudah ada yg sukar.. Malah stp anak pun rezekinya tidak sama..kita usaha shj selebihnya Allah Maha Kuasa yang menentukan

    Ada juga genggam fatimah seakan2 akar fatimah tp warnanya hitam dan lebih bersimpul rasanya pula agak meloyakan.akar fatimah yang untuk bersalin sepatutnya bqerwarna hijau2 kekuningan ketika ia muda.. Berwarna coklat cair atau oren ketika matang.. Dan agak hitam ketika tua... Rasanya.seperti teh tanpa gula... Ini tak sesuai. .digunakan oleh wanita mengandung.. Yang ini diambil dari pergunungan berapi..

    Bagi yang nak dapatkan akar fatimah ori dari mekah @ madinah boleh sms or whatsapp Pn Mardhiah 0194344930..

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers