my Friends

click2 laaaa

Monday, May 21, 2012

1st time pump!

Assalam semua!

Semalam baby H tido je siang tu. So,kurang menyusu. Sedangkan cik B dah bengkak sebelah. Dah meleleh2 air susu. Maka,vee pon merasmikan la breastpump yg vee oder online tu. Ini adalah hasilnya after setengah jam pumping. Tapi sebelah je tau :)



Almost 3oz. Alhamdulillah sangat2. Dulu risau susu takde sedangkan i kiasu nak fully bf. After this, cik B bengkak je,i nak pump. Boleh start storage dah. My SIL banyak ajar cara camne nak bf and store susu tu. Oh ya, i pakai swing. Bila suction kuat,dengar jugak la bunyik motor dia. Cuma tak kuat sangat la. Lite2 ja. Semalam,sebelah pegang pump,sebelah sibuk dok online. Haha!

P/s: dulu ada orang cakap2 tak payah beli breastpump dulu. Dahla mahal,tak sure akan guna ke x sbb tak tau akan ada susu ke tak. To me, i dah niat nak bf sampai umo dia 2tahun. So,de atau tak susu,i akan usahakan sampai ada :)
posted from Bloggeroid

8 comments:

  1. tahniah darl..rajin2kan pump tau :)

    ReplyDelete
  2. Bagusnya..I tak start pumping lagi..huhu..sb Alya duk nenen ja..harap2 nant lepas balik umah sendiri leh buat pumping..

    ReplyDelete
  3. mommy_cha: thanks! tu la. my SIL suh start pump awal sebab susu tengah banyak. cik B pon asyik bengkak ja. rugi plak nak picit2 buang kan. hehe

    cheyan: i'm lucky ada mentor kat umah ni. my SIL cakap, kena psiko badan suh hasilkan banyak lagi susu, sebab tu kena rajin pump. bila badan rasa susu tak cukup, dia akan hasilkan lebih. teorinya la. tapi macam btol. hehe :)

    ReplyDelete
  4. Tahniah atas kehadiran baby.. All the best utk breastfeed baby.. Betul dulu ada jugak advice i jangan beli pump but i beli jugak n sangat berguna bila baby tanak nyusu sedangkan breast dah bengkak hehe..

    ReplyDelete
  5. weeeeee byk tu! hehe. ala biarla org nk kata apa psl beli breatspump mahal ke murah.yg penting diri kita tau yg kite beli pn sbb nk susu kan anak :)

    beli skrg ke lps pantang ke doesnt matter cuma apa yg i dh baca b4 ni dr blog2 org dh ade experience,better beli awl pn xpe.just in case right after beranak tetiba mmg urgent nk pakai kan :)

    ReplyDelete
  6. Lady of Leisure: thanks! tu ar, berguna jugak beli awal. if not, bengkak susu bley wat kite demam kot..

    lisa: hehe. yg semlm lagi banyak. tp pump both sides la. lactation nurse kat spital pantai tak bagi pump masa awal2. seminggu pas beranak, baru dia bg pump. nape ntah..

    ReplyDelete
  7. pump je jgn tunggu breast bengkak..kene rajin pump nnt leh wat stok..nyway gud luck yer..i pon gigih mengepam gak tuk hero i

    ReplyDelete
  8. cikcoklat: tu la. i ngelat. dah bengkak baru nak pump. x senonoh kan. ngeee

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers