my Friends

click2 laaaa

Friday, May 18, 2012

pengalaman bersalin baby H-Part 2

assalam semua,

sambung balik ek. dalam kul 4 camtu, i kena seluk lagi. bukaan still 4-5cm ja. contractions pon dah slow. ntah nape ntah. tiba2 i rasa loya. cepat2 cakap nak muntah. nurse ezalze masuk LR just in time utk bagi bekas muntah, i terus muntah. tapi, tak keluar ape sangat la kan. just air n kurma yang i telan before that. dah itu je yang i makan. then, dorang cakap jangan minum air dah lepas ni. bibir rasa kering gila kot. pastu lembik memang takyah cakap. agaknyer kesan meds yang second time after epi tu kot. after dalam dua jam camtu, i muntah lagi sekali. then i tanya dorang, takleh minum langsung ke. sebab memang dah tak larat sangat2x. dorang cakap boleh, tapi cket2. and i kena VE lagi. this time dah bukak sampai 8-9cm. i macam dah start demam sebab rasa seram sejuk. tapi dorang kata maybe seram sejuk tu sebab amek epi. then, i tertidur sebab dah lembik sangat.

bila dorang check temp after that, sah i memang demam. dorang kejutkan i, bagi panadol. dalam pukul 8pm macam tu, temp i still tak turun. heartbeat baby plak dah 162++. dah lebih normal rate. my hubby cakap dah cecah 170. terus doc masuk LR, wat VE. alhamdulillah, masa ni i dah fully dilated. maka, bersedia untuk beranak. bila dengar je nak beranak, air mata i terus mengalir. ntah nape, rasa sedih plak time tu sebab parents i takde dengan i. nurse suma tenangkan i cakap takmo nangis2. hubby n MIL ada kat dalam LR. MIL pesan suruh selawat banyak2. disebabkan epi, i tak rasa sangat contractions. cuma i rasa discomfort dalam perut. nurse dok tekan2 perut i utk rasa contractions sambil tengok monitor. bila ada contractions, dorang akan jerit suruh push. rasa macam dalam fun fair plak time tu. kalo tak silap, ada dalam 4 orang nurse time tu. ramai kan?tapi bila part last2 tu, i memang rasa kepala baby dah kat hujung. time tu memang rasa nak terberak sangat2x. so ,i push sekuat ati. and i rasa sumthing big terlepas kat bawah tu. then, i rasa macam ada tersangkut cket. time ni i push dah tak kuat sebab energy pon takde. i rasa, tu bahagian bahu dia. doc pon tolong jugak sebab dia guna vakum untuk tarik baby keluar. after baby dah kuar, doc terus letakkan baby H atas dada i. mengalir lagi air mata.. air mata gembira. finally, baby H selamat keluar. mulut tak henti ucap syukur. mata baby H terbukak luas. tak nangis pon padahal nurse tengah sedut2 lendir2 kat badan dia. then dorang amek n bersihkan baby H. masa tu baru i dengar baby H menangis. tapi kejap je. bila dorang bagi balik kat i, dia dah diam. suma tegur mata dia yang terbukak luas. hehe. then, dorang cakap baby H kena masuk NICU sebab dia stress cket. ye la, dah kena vakum kan. pastu masa dalam perut lagi heartbeat dia dah tinggi. kepala baby H ada lebam cket n macam ke kiri, kesan vakum. rupanya position baby H dalam perut tak btol sangat. padanla masa rasa contractions tu, i rasa sakit kat pelvic kiri. agaknya baby H dok tolak2 ke arah tu la kot. hubby ikut baby H ke NICU untuk diazan dan diqamatkan. hubby kata dia tak nangis pon. dok pandang sana sini. curious btol anak mak sorang ni ya. hehe

then, tiba part jahit. dr idris sendiri yang jahit. i tak rasa sakit, tapi i rasa la dia touch2 time nak jahit tu. tak tergerak ati plak nak tanya kena bape jahitan. tapi rasanya takde koyak sebab kena episiotomi. then, dorang bagi i rest kat LR dalam 2 jam macam tu. pastu transfer kan i ke wad bersalin. malam tu, setiap 2 jam, nurse datang check BP and temp. baby H stay kat NICU sampai esoknya. tapi before datang temankan i kat wad bersalin, hubby sempat jumpa pediatrik, dr kamarudin. dr kama kata baby H dah ok, insyaAllah pagi soknya dah boleh join i kat wad bersalin.

there, abes satu chapter part bersalin sahaja. suma ada pengalaman masing2. btol la kata orang, lama2 u akan lupa sakit bersalin tu macam mana. sakit memang sakit, tapi bila tengok muak comel baby, terus rasa berbaloi dengan sakit yang macam tu. tapi for me, for now, i still ngeri cket. nak bersalin tu, ok lagi kot sebab ade banyak ubat blh tlg kurangkan sakit. tapi, dalam pantang ni yang ngeri. nak jalan susah, nak duduk susah. nak poo poo, lagi laaaa ngeri. huhuhu

pic baby H malam pertama bersama i. sejibik muka abah dia :)

7 comments:

  1. tiba tiba i pun nangis gak..

    ReplyDelete
  2. amboi..besar mate baby H.. cute sangat..
    ni nak bersalin kali kedua pun masih takut.. sebab masih teringat kesakitan bersalin first baby dulu..
    tp hopefully kali ni tak la terus sangat lukenyer cam first baby dulu..habis pantang pun luke lum 100% sembuh....

    ReplyDelete
  3. congrats!!comeynya baby!!!Vee, bagi besaq sikit tulisan ni ha..juling mata nk baca..hihihi

    ReplyDelete
  4. Betul tu vee, lepas nampak ja baby and letak atas dada, rasa semua sakit tu hilang macam tu ja...alhamdulillah..selamat dah..

    Tahniah..baby H comelll...nnt bole kawan ngn Alya k..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah dear..! tahinah .. kite tumpang happy semuanya dah selamat..:) apapun salam takziah juga pada family vee yang kehilangan nenda tersayang :(
    vee sangat tabah menghadapinya.

    ReplyDelete
  6. tahniah!

    comel giler anak ko..nak cubit2 pipi dia.. :)

    seminggu tak bukak blog...hari ni baru bukak, baru tau ko dah bersalin...huhu.

    ReplyDelete
  7. etty: namo nangis banyak2, nnt baby pon rasa. light2 je tau :)

    mama dhia: habis pantang pon luka tak sembuh lagi?? takutnya dengar. i yg dok skait cket2 dlam pantang ni pon dah gedikk nk p check kt doc sbb takut de pape tak kena

    qyla: tgh berusaha nih. tu ar, tulisan ni comel sangat kan abes suma reader kena pakai spek plak nanti. ops! ngeeeee

    cheyan: yea!! alhamdulillah. alya pon tak jauh mana, kt putrajaya je kan. hehe

    thalha: i kena bz kan diri. kalo dok sorang2, asyik nanges jugak. tambah2 plak, i antara cucu kesayangan tok.. :)

    hasni: hehehe. mai la umah mertua, tgk live. nak geget idung pon boleh. hehehe

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers