my Friends

click2 laaaa

Tuesday, March 20, 2012

checkup 33weeks

Assalam semua!

ni la kad checkup i. sempoi tak? hehe. kad nih, cuma tulis tempoh checkup, tarikh and masa next appointment. yang lain, suma ada kat klinik tu. maksud i, rekod i la..
semalam i p checkup. jumpa Dr Idris balik. takmo jumpa anak dia yang garang tu. hehe. macam biasa, bila dah sampai, kena timbang and test urine. berat semasa i adalah 71.5kg. naik cket jer, sekilo lebih. aduh, rasa dah makan banyak gila dahni. tapi, naiknya cket ajer..hm, jadi la. daripada tiba2 turun. lagi kes naya kan? huhu. semalam takde orang sangat. dr Idris pon sampai klinik awal. so,  memang tunggu sekejap jer la. hasrat di hati nak tau berat baby berapa. tapiiiii, dr idris tak scan plak..dia just guna dopler jer dengar heartbeat baby. masa tengah dengar tu, heartbeat baby dalam 134. dalam range normal la. agaknyer sebab i takde complication pape kot. dr idris check2 perut. die kate baby dah pusing dah kepala ke bawah. hebat gila! dia tekan2 jer perut i, dah tau kepala baby kat mana. padan la, skang ni asyik rasa kena kick kuat kat bahagian atas. rupanya dah pusing ya. Alhamdulillah.. then, he advise la apa tanda2 sakit nak bersalin. dia kata ada tiga:
  1. keluar darah. bukan setitik dua, tapi banyak macam period. sampai kena pakai pad. maka, terus la menuju ke hospital
  2. keluar air ketuban. kalo cket2, takpe. kalo banyak gila, mengalir tak henti2. macam air kencing tapi takleh kontrol kadar pengeluaran dia. maka, bersiap sedia la p hospital
  3. sakit contractions. 10-15 minit sekali. sakit ni, bukan rasa discomfort kat bahagian bawah. akan sakit macam perut menegang sangat, rasa sendat gila perut. slalunya sakit tu dalam 10-20seconds. kalo interval die dah dalam 10-15minit, boleh la serah diri ke hospital.
dr Idris pesan lagi, kalo dah ada tanda2 nak bersalin tu, jangan panik. sebab selalunya, anak sulung ni, sakit nak beranak tu lebih dari 10jam. so, tak payah nak kalut-kalut berebut nak cepat sampai hospital. sempat aje, kalo nak makan, mandi dulu, siapkan barang kelengkapan semua. kalo sangkut dalam jam pon takpa. tak payah nak rush2. since i'm planning nak bersalin ngan dia, means kat pantai la kan. dia kata takyah buat booking pape. kad checkup i yang kat atas tu adalah passport i untuk masuk ward. if ada pape, trus je ke labour ward kat blok c, tingkat 2. tunjuk kad tu kat nurse, they'll know what to do. 
 
then, i tanya lagi pasal suntikan kancing gigi. tetanus eh kalo tak silap. as usual, my doc ni memang calm gila. dia gelak jer. hehe. dia kate, slalunya, kat gomen memang kena amek sebab takut terberanak kat umah ka, or kat tempat yang selain hospital. takut tempat2 tu tak sterilize, tu yang untuk langkah berjaga-jaga, kena amek suntikan tu. tapi, if kat pantai, tak payah risau. memang everything sterilize. so, i terselamat la. sakit kott nak amek suntikan tuuuuu. next checkup, end of this month. harap semuanya berjalan lancar. aminnnnnn
p/s: terlupa satu lagi. dah 33weeks ni, baru la stretch mark muncul di kawasan perut. buruknyerrrrr. huhuhu. ni la akibat malas nak sapu cream kan..
posted from Bloggeroid

8 comments:

  1. ooo ptt la kakak opis yg bersalin kt hspital pantai hr tu pelik nengok kite kena cucuk kancing gg...sbb die kate die x kena pun utk kedua2 ank die, hoho

    ReplyDelete
  2. liyana: hohoh. i pon baru tau lepas tanya. tapi, macam banyak benda jugak i tak kena. i tak pernah rasa minum air gula and amek darah pon skali jer. tak kisahla, janji i n baby sihat walafiat. ye dak? hehe

    ReplyDelete
  3. berat baby brp? hehe

    btw my baby still kepala kat atas lagi...risau jugak ni sbb dh 33w :(

    ReplyDelete
  4. nana: huhu. tu yg atk tau tu sebab guna dopler jer. dopler tu bley dgr heartbeat ja and tau heart rate dia bape. i rasa macam gedik gila nak p klinik panel, nak scan sebab nak tau berat baby bape. hehe. kalo baby ada ruang lagi nak gerak2, memang lambat dia pusing. doa banyak2 ya, and time sujud tu, lama cket. sebab pernah terbaca, position masa sujud tu encourage baby utk pusing :)

    ReplyDelete
  5. ooo..i check perut pg td tgk takde stretchmarks(sbb i mls nk sapu lotion ahaha). kene tgu 33weeks la nt nk monitor ade ke x hoho

    ReplyDelete
  6. lisa: muahaha!! i pon baru jer muncul. tapi bila dah muncul ni, baru nak nyesal. maka, sila rajin2kan diri sapu lotion, okeh! hahaha

    ReplyDelete
  7. vee, i next check up kna cucuk TT tu. takutnyaaa....

    ReplyDelete
  8. etty: ye ke? ouch! hrp2 u tak demam la sebab i dgr citer kalo ada yang body tak tahan, dorang sampai demam2. paling tidak pon tangan lenguh2 plus kebas. gudluck etty!

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers