my Friends

click2 laaaa

Tuesday, March 6, 2012

Insuran for baby- keperluan or kehendak?

assalam semua!

pagi ni, i nak bayar utang entry ngan aty_fared. huhuhu. sorry aty, i promise semalam kan? tapi semalam, pas balik keje, i terus terbongkang  tido. bangun makan malam kul 9 lebih. cian baby kebuluran Sigh

okeh, 1st of all, nak tanya insuran ni kehendak ke keperluan? ada orang cakap keperluan. ada orang cakap benda ni satu benda luxurious, tak perlu pon takpe.  for me and my hubby, it’s keperluan. why? sebab skang ni macam2 penyakit pelik. budak2 pon senang sangat jatuh sakit. kalo sekali dua masuk spital, ok la. tapi kalo berkali2? konpem garu pale mana nak cari duit kan? kena plak kalo nak kene buat operation ke ape ke. kalo nak p gomen, kena ikut giliran, ada waiting list. so, at least bila ada insuran, takde la serabut sangat nak pikir pasal duit kan. so, kitorang dah berjaya signup insuran for our baby sabtu lepas. kitorang amek dari prudential.

prudential punya insuran, nama dia prumychild. dia offer 2 jenis insuran untuk baby nih. mommy2 yang tengah pregnant, boleh signup untuk amek insuran nih bila kandungan mencecah 18minggu sampai 35minggu. after 35minggu, dah xleh sebab dah dekat sangat waktu nak deliver kan. jenis2 dia, ada early start and best start. untuk lebih clear, i copy paste dari web prudential..

prudentiali ada tanya, kalo asma, cover tak. dia kate, kalo yang tu, both plan pon cover.  kalo baby masuk inkubator pon, dia akan cover. tapi slalu masuk inkubator, sebab pramatang kan. kalo kene jaundice, die tak cover sebab tu penyakit common. benefits yang kat atas ni yang selepas lahir tu memang akan terus efektif right after baby dah lahir. takde nak tunggu2 lagi.

i amek skali dengan medical card. tapi medical card ni, hanya akan aktif selepas 30 hari baby tu lahir. kira early start and best start ni, mostly cover masa pregnant and masa tempoh menunggu 30 hari tu la. tapi prumychild ni cuma cover sampai umur baby 25 tahun ja. nama pon untuk child kan. dah 25 tahun, bukan child dah namanya. hehe. after that, boleh kuarkan duit tu. kalo tak silap i, kalo tak guna langsung, boleh dapat balik dalam 60k. i think more than enough la kalo dia nak sambung blaja ke ape kan. tak reti nak explain sangat. cuma yang ingat masa dia explain aritu:

medical card cover asma, penyakit kawasaki. pastu kalau parents jadi hilang upaya kekal and menyeluruh, dia akan bagi income every month untuk anak tu survive. cuma jumlah dia, yang i tak ingat. anything can refer kat brosur yang i amek dari web dorang neyh..

prumy child

prumy child early and best start

tapi, medical card to memang cover sampai umo 100tahun. kira dia samung bayar jer la nanti bila dia dah besar. i cakap pasal insuran ni, bukan nak menunjuk2 ke hape tau. and i tak jual insuran pon. just nak share jer..ops, lupa plak. kitorang bayar rm230 bulan2 for our baby’s insuran and kitorang amek early start.. best start lagi mahal woo. hehe

p/s: aty, i rasa mesti u pening ngan explaination i kan? hehe. sebab i memang suck cket bab2 nak explain neyh. takpe2, anything, you can ask me balik.  or, maybe u can hear it from agen prudential sendiri plak. hehe

7 comments:

  1. beb...better amik insurans..i rase insurans skang ni keperluan coz mcm2 skang penyakit....
    pastu kalau kite yg dh bsar cmni pon xsuke masuk gov hosp..xkan nak biarkan baby nak masuk gov kan?xsampai hati..btol x?
    i pon nak amik prumychild tu...amik kat my uncle coz die agent..so pe2 snang..heheehehe :) u make a wise choice dear...

    ReplyDelete
  2. nadya: btol3x..skang ni memang insuran ni keperluan kan? dahla asyik dengar banyak yang buruk dari yang baik jer pasal spital gomen. i amek prumychild sebab memang i ngan hubby pon amek pruhealth. so, macam dah biase ngan prudential. hehe

    ReplyDelete
  3. good topic. its a necessary. thanks for the info. boleh tye agen i lps ni.hehe

    ReplyDelete
  4. lisa: cepat2 sign up jugak. for our baby future :)

    ReplyDelete
  5. for me keperluan! i amek prumychild utk baby & prulady for me...hehe

    ReplyDelete
  6. mekaseh share dear....sangat2 membantu..since dah tau ni..rase nak amik jugak ar..:) copy ek dear..nak print bagi asben bace..

    ReplyDelete
  7. nana: sama la kite. i memang dah amek utk i b4 neyh. skang amek utk anak plak :)

    aty_fared: no prob dear. de pape soalan, just shoot jer kat i k. hehe

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers