my Friends

click2 laaaa

Sunday, March 4, 2012

weekend yang relax plus bebelan di hari ahad

Assalam semua,

(warning: enrty ni takde gambar and super panjangggggggggggggggggggggggg)

arini memang best la. lepak kat umah sepanjang hari. hahahah!! tak sangka i akan cakap camtu. me, yang dulu, tiap2 weekend pon nak kuar, skang lagi suka dok umah. mau taknya, baru jalan sejam dua dah penat macam masuk marathon. maka, even nafsu berjalan tu melonjak2, terpaksa la padamkan dulu. tunggu baby kuar, nanti jalan sama2 ngan mak ya. hehe

semalam i pergi checkup plus buat detail scan sekali. usually checkup with dr idris. tapi sebab nak buat detail scan skali, kena jumpa anak dia, dr ida mariana @ dr ana. my SIL said, dr ana ni baik, lembut jer orangnya. so, i pon relax jer la p. masa i sampai klinik, dalam kul 11 pagi. tak ramai orang pon. depan i ada 2 orang ja. macam biasa, amek berat and test urin. current weight i is 70.1 kg. yup! menceceh i kat atas penimbang tu sebab i rasa naik banyak sangat. padahal, naik tak sampai 2kg pon. hahaha! drama jer lebih. nurse senyum jerrr Tongue

then, bila turn i, i pon masuk la ngan hubby. dr ana ni chubby2 cket orangnya. i bagi salam but she said hi. so, i pon said hi la balik. dah duduk, dia tanya ada sakit kat mana2 ker? ada bleeding ker? baby gerak,ok ker? bila suma answer i negatif, dr cakap tapi you still nak buat detail scan ek? i said yes. so, i pon baring la kat kat katil biasa tu untuk di scan. kalau dengan dr idris, die slalu letak jelly sejuk tu cket jer. ngan dr ana, die letak banyak giler atas perut i. sememeh giler. sejuk jer rasa perut. hehe. then, die pon check la sambil tunjuk kidney ada, perut ada, kira tangan cukup ke tak. tengok jantung dia, blood flow ok ke tak. pastu nak tengok muka, baby dah tutup muka dia ngan tangan. oh, semalam baby songsang, tapi doc said it’s ok. sebab skang memang sukati baby jer die nak duduk ikut mana. sambil2 scan tu, i asked la doc why bangun pagi, sometimes i rasa pusing. then my perut start gassy balik. she said, its normal start gassy balik sebab diafragma dah tertolak ke atas. pastu i cakap lagi, why my kaki kiri cepat sangat nak rasa lenguh and cramp. she asked me, minum susu tak? i said no. i amek pil calcium. she said, then kalo rasa tak cukup, kena amek 2 biji sehari la. different gila dengan jawapan dr idris. dr idris told me, 1 pil tu dah cukup dah for me and my baby. dah abes tengok suma, i cakap la my obimin n calcium dah nak abes. she said ok, then dia kata jumpa lagi dalam 3  minggu. i said, eh? bukan dah start kena jumpa 2 minggu sekali ke? dia kate 3 minggu pon takpe. pelik…then, i asked her lagi, my vet suggested to me to take pil untuk cacing cos baru2 ni my cats ada cacing. terus muke doc tu macam nak marah sambil bebel2. u ada cats? and u pregnant? u better get rid of u cats.its either your cats or your kids. i senyum jer masa dia cakap tu. tapi, dalam ati ni dah moody gila dah. then she start cakap pasal toxocara n toxoplasma. i said, i dah amek ujian toxoplasma, and its negatif. plus, my cats suma indoor je. doc taknak terima, dok bebel lagi. dalam ati, dah start menyampah dah. dahla dari awal i jumpa dia, dia macam badmood ja. senyum pon macam terpaksa. nak gelak ketawa, lagi takdak la kan. pms kot doc nih. hello! hubby bayar mahal tau for your consultation. bukannya mintak consult free pon. ni, nak consult, macam tak ikhlas ja. dah abes bebel, dia bagi i antibiotik sebab takde ubat cacing yang i bley amek. i said ok jer la. and my next appointment dalam 2 minggu balik. kuar dari bilik, jumpa nurse balik. next appointment, nak jumpa dr idris balik. takmo jumpa anak dia dah.

bila pikir2 balik apa yang dor ana cakap, jadi sakit hati pon ada jugak. memang slalu camtu. jumpa doc tengah pregnant ni, mesti cakap jangan bela kucing. tapi gaya doc muda n doc dah veteran cakap lain. doc veteran, dia lembut, berhemah, tak menyakitkan ati. macam idr idris and dr wong. doc yang muda2 ni, banyak nak ikut emosi ja. sepanjang i jumpa dr idris, even dia penat ulang alik from his clinic to hospital pantai, dia tak pernah pon nak tunjuk masam muka. padahal everytime i datang time dia, patient mesti ramai even weekday. pastu bila i tanya apa2 soalan he will laugh first and said don’t worry and gave me explaination sampai i puas ati. kalau i tanya doc vet plak, mesti dorang kata takpe. cuma ada certain things i kene hati2 la. dr ana dok takut2 kan i takut baby pekak la, buta la bila dah lahir nanti sebab infect ngan kucing. die bising gila macam toxoplasma tu memang datangnya dari kucing only. pastu, die kate even ujian i negatif, i might be a carrier. all based on science facts. bukan la i nak menidakkan kata2 dia tu. tapi, even IF i takde bela kucing pon, kalo Allah kata anak i cacat, maka akan cacat jugak kan. orang yang tak bela kucing pon, anak dia kena asma jugak. yes, i know bulu kucing can trigger asma, but i kenal somebody yang asma die makin kurang lepas dia bela kucing. janji, kena bersih selalu. kuasa Allah, you never know kan? i penat nak explain kat orang, maka i boleh senyum je la. pastu orang akan kata lagi, at least dah kurang chances nak kena asma kalo takde kucing. cakap sapa? how sure are you yang chances tu berkurangan? ingat kat luar tu takde germs? bersih sangat? agak mendidih jugak semalam, tapi i diamkan aja..

balik dari checkup, terus pergi OU. nak jumpa agen prudential and nak tengok baby fair kat jusco. alhamdulliah, akhirnya dapat jugak amek insurans for our baby. agen yang sebelum ni, ada prob cket. so, my SIL suggested agen dia. harap2 everything settle la. dah isi borang, dah bagi gynae report and gambar 2d scan. agen tu siap suggest bagikan resit checkup untuk dia claim kat insuran. kira claim untuk gambar 2d scan tu and gyane report la. tapi, tak tau la insuran co akan bayar balik berapa. kira ok la kan? hehehe.

dah setel pasal insuran, perut dah berkeroncong. kena makan dulu nih. erm, ada orang tu suggest sakae sushi. dengan pantas i said yess!! haha! dapat makan sushi yang sedapppp. even i bley makan  yang tuna tu jer. and ada satu lagi, tak tau apa nama dia, tapi rupa sushi tu lebih kurang macam sushi tuna. and ada sushi baru untuk bulan mac. dalam dia, ada sotong kalo tak silap. and sotong dia dimasak. so, i bley ngapp jugak yang tuh. and pesan chicken curry katsu don. tapi, tak abes pon. abes separuh jer. pas pantang nanti, nak balas dendam. makan sashimi banyak2. and minum ocha banyak2. hehehe 

dah abes makan, terus ke jj, hampa gila! kecik gila tempat baby fair dia. tak match langsung ngan iklan yang gah kat website2 sale. huhuhuhu. i round2 jugak tengok kat area baju baby yang biasa, kot2 ada sale. mana la tau kang. kadang2, yang dorang letak2 tengah2 tu, barang2 features. rupanya tidak!! memang sale kat kotak kecik yang tengah tu ja. last2, i amek towel ja. towel anakku, rm23.90, de 2pieces dalam tu. nak amek towel pigeon, siap ada hood, comel gila. tapi rm15.90 la plak satu. takpa2, tunggu fair kat mid minggu depan. kalo takde yang comel, i cari balik towel pigeon tuh. hahahaha!!

pas balik dari OU, singgah umah cousin hubby. de besday party. lama jugak la dok situ. tapi, i tak mampu dah nak makan sebab perut penuh. de kambing feveret hubby. de sate. pastu ada 3d cake yang sangat comel! sorry, takda gambar langsung sebab henpon battery i flat. huhuhu. sedih sungguh!abes jer potong cake, i balik umah dulu ngan MIL. yang lain, stay lagi. dorang men water ballon plak. best la sebab ramai yang datang. meriah sungguh rasa. sebelah malam plak, i sibuk pilih baju untuk baby. hehe. my SIL bermurah ati nak pinjamkan barang2 anak dia dulu. banyak gila baju i dapat. plus tempat tido untuk baby yang letak atas katil tu. and stroller jugak. boleh la pakai dulu. jimat2x. nanti boleh belikan baby stroller yang best cket. hehe. thank you kaklong! jasamu kukenang tau! hehe. and dia banyak advise me la, apa kena beli dulu, apa yang boleh beli later. tau la, 1st time kan, even de checklist pon, dok blur2 lagi. hehe. i tak snap lagi barang2 yang kaklong pinjamkan. nanti2 la ek. owh, dalam minggu ni, nak kena start basuh baju baby. sebab dah nak masuk 32 minggu a.k.a. 8 bulannnnnn!!! cepatnya! nak kena pack beg nak bawak p hospital ni. eh, basju baby ni, kena basuh tangan ek? takleh masuk washing machine ka? detergent untuk baju baby, i dah beli aritu. masuk emsin, cepat cket siap. tapi, baca kat tenet, dorang kata nanti baju tu cepat lusuh. bley je nak basuh tangan. tapi pinggang den ni tak mengizinkan.. cepat benar lenguh pinggang. huhuhu.

sekian. rasanya, ni bebelan terpanjang kot dalam sejarah entry i selama nih. hehehe

4 comments:

  1. fes..pasal kucen tu..sakit hati kan kalau orang cakap macam2 pasal kucen..siap ade yg soh buang..!!! meamng geram..!!
    2nd..cerite sikit pasal insurans tu boleh..mcm menarik jer..:)

    ReplyDelete
  2. aty_fared: aah, memang sakit ati giler. peant2 bela dari kecik, nak suh buang. takde otak ke ape. blaja jer tinggi. huhuhu. insuran tu eh? ok, next entry, mlm ni ya. rasanya i tertinggal pamplet yang dorang bagi kat umah.. :)

    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

    ReplyDelete
  3. i baru 20 weeks pon dah kene wat detail scan....tp bile tgk babies dalam monitor tu..subhanallah..happy sgt xterkire kan?
    mmg doctor ni kdg2 suke2 dieorg je main ckp mcm2 n xsdar our feelings kan?
    i pon pnah kene..dah la byr detail scan rm450 okies...
    pastu ckp mcm2..rase nak lempang!hahahahaahah

    ReplyDelete
  4. nadya: i suka rela p buat detail scan pon doc tu nak buat muka pelik. sukati i la kan. i nak tau my baby ok ker tak. at least if de pape, i boleh ready dari awal. jom la kita lempang doc2 muda nih reramai. haha!! tapi i suka my gynae, dr. idris. old skool and cool ja. hehehe

    ReplyDelete

My Pre Wedding Date

Smokey's birthday

PitaPata Cat tickers

Shirou's birthday

PitaPata Cat tickers